Du behöver kolla smältbart råprotein. Kvot 4.21 är iaf dåligt. 6 är ”normalt” men högre är bra för de flesta hästar.Vårt hö står nu på - MJ 9.5, råpro: 76, TS 71 kvot 4.21 hur skall man läsa in dom siffrorna?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Du behöver kolla smältbart råprotein. Kvot 4.21 är iaf dåligt. 6 är ”normalt” men högre är bra för de flesta hästar.Vårt hö står nu på - MJ 9.5, råpro: 76, TS 71 kvot 4.21 hur skall man läsa in dom siffrorna?
är så kvot är alltid = smältbart protein? tänker att vi skall köpa in kvot 8 och då utfodra istället.Du behöver kolla smältbart råprotein. Kvot 4.21 är iaf dåligt. 6 är ”normalt” men högre är bra för de flesta hästar.
Kvoten är smältbart råprotein dividerat med MJ.är så kvot är alltid = smältbart protein? tänker att vi skall köpa in kvot 8 och då utfodra istället.
Kvot = smbrp/MJ, alltså gram smältbart råprotein per MJ. 8 är bra, under 6 ganska dåligt, jag tror vi låg på 11-12 någon vinter och det var fantastiskt för de lättfördda islandshästarna!är så kvot är alltid = smältbart protein? tänker att vi skall köpa in kvot 8 och då utfodra istället.
är så kvot är alltid = smältbart protein? tänker att vi skall köpa in kvot 8 och då utfodra istället.
Ja, jag räknade ju alltså på det där proteinrika hösilaget. När jag lade på så mycket de behövde för tuggtiden, så kom de knappt upp i vad de behövde i MJ medan proteinbehovet var uppfyllt flera gånger om (nästan)! Klart att de går ner i vikt på det, särskilt om man också vet att det går åt en del energi för att bryta ner protein.precis denna grejen, har hört från flera håll som har stall med fri tillgång att stallägaren väljer då att köpa in hö med lägre protein så dom inte skall bli tjocka, men är ju intressant om du upplever detta tycker jag.
Ja, jag tror det. Precis som man har inbillat sig att islandshästar ska ha foder med lite protein i - då har man inte sett höanalyser från Island, tänker jag!Det där med att man köper foder med lite protein till lättfödda måste väl vara en gammal rest från när man trodde att det var proteinet som orsakade fång?
Det kan jag tänka mig, men har stött på detta fenomenet flera gånger om, men upplever generellt att folk har väldigt gammalt tänk kring hästar här i området. Ena stallet menade dom ju på att hästarna inte skulle få något att äta ute alls och dom gav inte ens vatten, fast dom har haft uppfödning av halvblod i över 20 år.... Många ställen tar inte analys på sitt hö heller, utan det har jag fått göra själv, förutom i nya stallet.Det där med att man köper foder med lite protein till lättfödda måste väl vara en gammal rest från när man trodde att det var proteinet som orsakade fång?
Vet inte hur sällsynt det är, men läste om det för några år sedan. Slutade då helt med halm till häst som haft en historik av förstoppningskolik rätt frekvent trots förebyggande enligt konstens alla regler. Inte en enda kolik sedan dess! Peppar, peppar.... Sedan är det förstås svårt att veta om det är just därför men jag tänker inte chansa och börja ge halm igen. Hört att rätt många har slutat att ge halm av samma anledning. Rätt eller fel - who knows? Men för oss gjorde det stor skillnad.Måste vara sällsynt att de blir förstoppade av halm? Hade fodrat på utan att oroa mig
Ja kan tänka mig att det finns individer som inte fixar det, men generellt är ju inte halm något man behöver oroa sig förVet inte hur sällsynt det är, men läste om det för några år sedan. Slutade då helt med halm till häst som haft en historik av förstoppningskolik rätt frekvent trots förebyggande enligt konstens alla regler. Inte en enda kolik sedan dess! Peppar, peppar.... Sedan är det förstås svårt att veta om det är just därför men jag tänker inte chansa och börja ge halm igen. Hört att rätt många har slutat att ge halm av samma anledning. Rätt eller fel - who knows? Men för oss gjorde det stor skillnad.
Det kan ju också handla om att man inte är noga med den hygieniska kvaliteten på halm - i alla fall tidigare upplevde jag att det var vanligare att ge dålig halm än dåligt hö. (menar absolut inte att din förstoppningskolik skulle bero på det, utan mer generellt att det kan vara en orsak till att folk tänker att "halm ger kolik") Det var ju till och med så att en del ville ha en regnskur på halmen för att den sög bättre om den blev lite smulig...Vet inte hur sällsynt det är, men läste om det för några år sedan. Slutade då helt med halm till häst som haft en historik av förstoppningskolik rätt frekvent trots förebyggande enligt konstens alla regler. Inte en enda kolik sedan dess! Peppar, peppar.... Sedan är det förstås svårt att veta om det är just därför men jag tänker inte chansa och börja ge halm igen. Hört att rätt många har slutat att ge halm av samma anledning. Rätt eller fel - who knows? Men för oss gjorde det stor skillnad.
Kan säkert vara fallet ibland. Men jag har sett någon forskning/studie som visade att hästar som fick mycket halm var mer drabbade av kolik. Minns dock inte källan. Här nämns det i alla fall: https://langthastliv.se/sjukdomar/kolik/foerebyggande-av-kolik . Som sagt - rätt eller fel vet jag inte men det var en period det pratades mycket om risken med halm och det var då jag testade att sluta ge det. För oss hjälpte det. Vi hade alltid väldigt fin halm så i detta fall berodde det inte på dålig kvalitet.Det kan ju också handla om att man inte är noga med den hygieniska kvaliteten på halm - i alla fall tidigare upplevde jag att det var vanligare att ge dålig halm än dåligt hö. (menar absolut inte att din förstoppningskolik skulle bero på det, utan mer generellt att det kan vara en orsak till att folk tänker att "halm ger kolik") Det var ju till och med så att en del ville ha en regnskur på halmen för att den sög bättre om den blev lite smulig...
Nej, det tror nog inte jag heller egentligen men det är ju ändå något som har börjat diskuterats en hel del på senare år och många har börjat vara mer försiktiga med det.Ja kan tänka mig att det finns individer som inte fixar det, men generellt är ju inte halm något man behöver oroa sig för
Olika halm är ju olika smakligt. Havrehalm brukar ju betecknas som väldigt smaklig och då är nog risken större att dom vräker i sig. Våra får vetehalm eller kornhalm beroende på vad som finns att tillgå. Då är dom inte likna sugna utan pillar mest i sig när dom är riktigt hungriga. Skulle aldrig fodra våra med havrehalm för det är fortfarande mj i halm med även om det för det mesta är mindre.Kan säkert vara fallet ibland. Men jag har sett någon forskning/studie som visade att hästar som fick mycket halm var mer drabbade av kolik. Minns dock inte källan. Här nämns det i alla fall: https://langthastliv.se/sjukdomar/kolik/foerebyggande-av-kolik . Som sagt - rätt eller fel vet jag inte men det var en period det pratades mycket om risken med halm och det var då jag testade att sluta ge det. För oss hjälpte det. Vi hade alltid väldigt fin halm så i detta fall berodde det inte på dålig kvalitet.