Sv: Nån som vet.......
Min försäkringskontakt på Agria meddelade att man nu får ut hela försäkringsbeloppet vid triangelmärkning och om hästen senare blir skadad på nytt (annan skada och försäkringen täcker den) och hästen måste avlivas pga denna skada så får man tydligen ut försäkringsbeloppet en gång till..
Måste h*n fått om bakfoten?
FÖRR hade Agria likt de andra bolagen att man fick ut X% av försäkringsbeloppet vid T-märkning. Resterande del fick man ut om hästen fick avlivas pga något som inte hade kopplingar tilld et den T-märktes för, och som den hade res i försäkringen för.
Efter T-märkningen får hästen MAX livförsäkras i 'restbeloppet'
Ett ex, fast inte från Agria men det fungerar lika i alla bolag, bara procenten som skiljer.
Hästen är försäkrad i 30 000 kr. Aktuellt bolag ersatte med hela livbeloppet minus 8000 kr för ponny och 10 000 kr för storhäst. Hästen i fråga råkar vara maxad D mankhöjdsmässigt.
Således vid T-märkning pga hasledsdefekt med kronisk hälta/rörelsestöring betalade de ut 30 000 kr - 8000 kr = 22 000 kr.
Efter T-märkning fick hästen livförsäkras för max 8000 kr. Reservationer i både vetvård och liv för hältor runt om (ej omd et är pga yttre våld/trauma).
Om hästen t ex får en ledinflammation på ett framben ersätts varken ur vetvård eller liv. Om hästen däremot bryter samma framben, ersätts vetvård, och de 8000 kronorna i liv löser ut.
Men man har aldrig kunnat 'totalt sett' få ut MER än det livbelopp hästen stod i vid T-märkningen.
OM det som du 'hört' om Agria skulle stämma, skulle det innebära att jag fått ut 30 000 kr för hästen ovan, och nu när han har en senskada (trauma), och han behöver ta borts för det, så skulle jag få ut 30 000 kr till, för en häst som inte är värd 'någonting' på marknaden egentligen.
Så, jag är helt säker på att det där är FEL. Och när hästen utförsäkrats en gång, och hela beloppet betalats ut, då kan du aldrig ha en livförsäkring på den igen.
Och man får sälja/ge bort/låna ut en T-märkt häst, mn man måste informera om T-märkningen och vad man förbundit sig till iom det (inte tävla), och den som köper/får/lånar hästen måste följa det också.