Mina orkidéer

De går att rädda så länge det inte gått för långt med rotrötan och så länge det finns något kvar att rädda. Hur ser orkidéerna ut i allmänhet? Är bladen fasta och fina, eller ser de hängiga ut och bladen gulnar/faller av? Om de ser hängiga ut och du känner att du vill rädda plantan så är det bara att köra. Det jag gjort förut när jag råkat ut för detta är att:
  • Plocka ur orkidén ur krukan
  • Ta bort alla mjuka, svampiga och fula rötter och spara alla fasta (de måste inte vara gröna för att vara friska)
  • Låt alla snittytor torka innan du omplanterar
  • Plantera orkidén i ren sphagnum (vitmossa) som finns att köpa hos de flesta blomsterhandlare
  • Sphagnumen ska vara fuktig och luftig och inte packad runt eventuella rötter
  • Låt orkidén "vila" på sphagnumen och plantera inte ner den för djupt
  • Spreja sphagnumen dagligen så den är konstant fuktig
Jag har för mig att jag vattnade orkidéerna även när de stod i sphagnum, men det viktigaste är att den är konstant fuktig för att uppmuntra rottillväxt. Du behöver inte heller fylla en hel innerkruka med sphagnum. Det jag gjorde var att låta plantan "hänga" i de nedersta bladen på kanten på krukan och så fylla upp med vitmossan till lagom höjd. När/om de kommit nya rötter, så vänta tills de är en 5-8 cm långa innan du planterar den i det substrat du brukar använda.

Kom ihåg att det tar tid för dem att hämta sig, men de är ihärdiga. :D

Återigen så hade @athena_arabians vettigt att säga angående det där med lecakulor i botten för ökad luftcirkulation och det är något jag ska göra på en del av mina. Jag har ju även jag lyckats få rotröta på en av mina som jag omplanterade nyligen och jag avvaktar just nu för att se vad den tänker hitta på. Plantan ser jättefin ut än så länge och jag vet tyvärr inte om jag orkar försöka rädda den om den skulle börja visa tecken på att den inte mår bra. Detta hände för att hålen i botten på innerkrukan var för små och jag vattnade för mycket efter omplanteringen. :banghead:

Lycka till med de du vill rädda och du får gärna uppdatera med hur det går! :up:
Tack så mycket för tips! Jag har tyvärr inte allt för mycket tid eller energi till något stort räddningsprojekt pga småbarn men jag ska undersöka dem ordentligt och se vad som verkar rimligt. Har en Dendrobium också, övriga 5 st är ”nopsisar”.
 
Tack så mycket för tips! Jag har tyvärr inte allt för mycket tid eller energi till något stort räddningsprojekt pga småbarn men jag ska undersöka dem ordentligt och se vad som verkar rimligt. Har en Dendrobium också, övriga 5 st är ”nopsisar”.
Det kräver en del och det tar ju tid också. Jag själv skulle inte orka just nu och då har jag bara en katt. :rofl: Åh, har du en Dendrobium också? Jag hade bara en sådan och det var en som inte behövde vintervila för att blomma. Den ångrar jag verkligen att jag inte orkade ta hand om för den verkar helt omöjlig att få tag i.

Så här såg den ut (min bild), Dendrobium normanbyense:
1650299463340.webp
 
Jösses, jag är helt färdig... Att plantera om två orkidéer, följa med på promenad i 1½ timme och handla blev visst lite för mycket.

Jag såg i morse att IKEA-nopsisen behövde planteras om också, så jag tog den medan jag ändå höll på och som tur var räckte barken till båda.

Tog en bild på krukan innan omplantering bara för att visa vad jag tycker är för nedbrutet substrat:
1650303507837.webp


Rötterna på den lilla mörka var fina och den kunde planteras ner i samma kruka jag köpt den i. Var kanske lite glesare med rötter än jag önskat, men helt okej rotsystem ändå. Det var väldigt bökigt att få ner barkbitarna, så jag slog blommorna mot skåpdörrarna upprepade gånger... Den kommer inte ha en enda blomma kvar efter detta. :meh:
 
Rotsystemet på IKEA-nopsisen var väldigt stort och hade inte gått att klämma ner i samma kruka, så den fick flytta till en större. Tydligen är krukorna Phalaenopsisarna står i 10 cm i diameter och inte 12 cm som jag trott och jag hade bara krukor med 14 cm i diameter. Använde frigolit i mitten på krukan så gott det gick för att förhoppningsvis förhindra att det blir för blött där. Dessutom hade jag problem då denna nopsisen haft en hyresgäst i form av en spindel som jag gärna ville skulle bo kvar. Tyvärr är jag rädd för spindlar, så det blev ett himla pillande där ett tag. :rofl: Tror dock spindeln försvunnit. :(

Lyckades undvika att spöa upp blommorna för mycket på denna under omplanteringen, så jag får se hur många den kommer tappa.

Här är en bild på hur det ser ut efter omplantering (skulle ha gjort en före /efter - bild insåg jag nu):
1650303972463.webp
 
Satt och surfade runt bland andra orkidéhandlare idag (borde verkligen inte göra det) och hittade en av min Phalaenopsis. Tydligen var det inte en onamnad hybrid som jag trott, utan det är en namnad en. 😳

Denna heter då Phalaenopsis Yu Pin Lady 'Magic Art':
1650389052986.webp


Är även väldigt sugen på en Burrageara Nelly Isler eller en liknande hybrid. Dessa brukar dock vilja ha lite högre luftfuktighet än jag kan ordna, men så hittade jag en himla stor glasvas på Blomsterlandet. Funderar på att köpa en sådan och stoppa ner orkidén i. Det borde ju hjälpa till att hålla luftfuktigheten högre runt plantan. 🤔

Jag gick ner till förrådet och rotade fram lite stora brickor jag har som jag hoppas ska öka humiditeten en smula och hittade då även bark jag tydligen hade kvar och ytterkrukor i glas. Plockade upp allt, så nu är jag redo för framtida beställning av fler orkidéer. :D
 
Fick bekräftat igår att jag är en Phalaenopsisnörd. Satt återigen och surfade runt bland diverse orkidéhandlare och hittade några phallar som jag lagt märke till blivit mer och mer vanliga de senaste åren. De har en väldigt stor läpp (typ landningsbanan för insekterna) jämfört med andra nopsisar.

Blev nyfiken och bestämde mig för att ta reda på när det börjat odlas på dessa och hittade en artikel skriven om det. Fascinerande läsning (om man är mig alltså) och intressant att se att de inte börjat odlas mer seriöst förrän på 2010-talet när den som ligger till grunden för alla storläpparna, Phal. World Class 'Big Foot', upptäcktes redan 1990.

Läppen verkar vara en mutation och i mina amatörögon så ser det ut att vara den motsatta mutationen till den peloriska där petalerna liknar munnen. I det här fallet så liknar munnen en av petalerna istället, med ett intressant resultat.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om dem. En del hybrider ser inte ens ut som phallar längre, men jag måste väl erkänna att en del tilltalar mig väldigt mycket.

Här är en bild på en storläpp:
1650558173934.webp


Jag har, efter att nästan köpt Nelly Isler tidigare i veckan, kommit fram till att jag ska köpa en när handlarna får in den igen. Jag byter ut Paphiopedilum purpuratum på min lista mot denna Burrageara Nelly Isler istället (eller Oncidopsis Nelly Isler är väl mer korrekt). Har alltid gillat blommorna på dessa hybrider och just Nelly Isler är nog extra vacker. Tänkte jag kan testa och se om jag klarar den. Mördar jag den, så får det bli en Paph. purpuratum istället. :rofl:
 
Åh, ni som har lite koll på orkidéer, finns det någon möjlighet att ha Masdevallia i ett vanligt hem? 🤔 Jag har skåp för de som är kräsna med luftfuktighet, men därinne är det ju 22-25°C, och även resten av lägenheten håller för hög temperatur i snitt. Om man ställer den vid ett kyligt fönster vintertid, och hänger ut den på balkongen i skuggan på sommaren?

Har även drabbats av "villhöver en Paphiopedilum" , men jag vill ha en med snygga (mönstrade) blad och det är oftast bara blombilder hos de få handlare jag hittat som verkar skicka till vettigt pris...?
 
Åh, ni som har lite koll på orkidéer, finns det någon möjlighet att ha Masdevallia i ett vanligt hem? 🤔 Jag har skåp för de som är kräsna med luftfuktighet, men därinne är det ju 22-25°C, och även resten av lägenheten håller för hög temperatur i snitt. Om man ställer den vid ett kyligt fönster vintertid, och hänger ut den på balkongen i skuggan på sommaren?

Har även drabbats av "villhöver en Paphiopedilum" , men jag vill ha en med snygga (mönstrade) blad och det är oftast bara blombilder hos de få handlare jag hittat som verkar skicka till vettigt pris...?
Masdevallia kan nog bli svår att få att trivas på sommaren. Vintertid tror jag det skulle fungera utmärkt så länge den inte står ovanför ett element, men just temperaturen på sommaren kan nog bli knivig. Om du kan sänka temperaturen runt den på något vis så borde det gå. Luftfuktare som kyler? Finns det ens en gång? 🤔

Paphar har jag i alla fall erfarenhet av och jag älskar de med mönstrade blad. De med absolut vackrast blad, enligt mig, är; Paph. venustum (blomman pratar vi tyst om), Paph. wardii (helt okej blomma, men kanske lite tråkig), Paph. delenatii (särskilt var. vinicolor) och Paph. malipoense. De två första lyckades jag att få att blomma i lägenhet, men de andra två hade velat ha svalare temperaturer på vinter. Tror dock att det kan gå i ett kyligt fönster så länge de får tillräckligt med ljus. Annars har du även Paph. purpuratum som även den är lätt att odla på fönsterbrädan.

De flesta Paphar som tillhör öh... subgenus (undersläkte?) Sigmatopetalum har fläckiga blad och är mer eller mindre lätta att odla på fönsterbrädan. Några av de lättaste är Paph. appletonianum, urbanianum, callosum, superbiens, purpuratum etc. etc. Det finns en del. :rofl:

Annars har de Paphar som tillhör undersläktet Parvisepalum väldigt vackra blad, men de tenderar att behöva kallare temperaturer på vintern och "vila" i form av mycket mindre vatten och lika mycket ljus som under sommaren. Paph. delenatii behöver inte detta dock, så en sådan borde fungera i ett kallt fönster.

Här är en bild på Paph. wardiin jag hade där du kan se bladverket:
1650656008558.webp

Paph. venustum har samma sorts mönster, men mörkare blad.
 
Och där åkte alla orkidéer i soporna. :( Har ju funderat ett längre tag på om den första jag köpte hade något fel på sig då den "läckt" sav från ovansidan av ett blad. Jag har torkat av bladen med fuktat papper i jakt på kryp sen jag köpte den, men inte hittat något förrän idag då. Sköldlöss. Och eftersom bäbisarna (den korrekta tekniska termen naturligtvis) sprids genom att kräla omkring och även med vinddrag, så vågade jag inte chansa utan slängde allihop även fast de aldrig vidrört varandra.

Tanken är ju som sagt var att jag ska beställa orkidéer från en av mina favorithandlare senare när det blivit tillräckligt varmt och jag hade inte vågat göra det med möjliga sköldlöss på mina plantor. Är tyvärr inte tillräckligt pigg för att försöka få bort dessa kryp, så då fick det bli en väldigt drastisk lösning istället.

Fördelen med att beställa från denna handlare är att jag aldrig fått en planta med ohyra på från dem. Nackdelen är att jag verkar ha en jäkla otur med nopsisarna och någon gång ska ju vara den första. :meh:

Inte glad just nu. Dumma ohyra. Och dumma jag som inte orkar riktigt. :rage:
 
Är det skillnad på orkidéer? Tänker de vanliga man köper på Ica. Får jag mer orkidé för pengarna om jag köper en dyrare jämfört med Ikeas eller ICAs? Av typ samma sort då.
 
Är det skillnad på orkidéer? Tänker de vanliga man köper på Ica. Får jag mer orkidé för pengarna om jag köper en dyrare jämfört med Ikeas eller ICAs? Av typ samma sort då.

Personligen har det inte varit så stor skillnad på de billigare och de dyrare (även om de dyrare från en blomsteraffär ofta har garantier). Jag har fått flera från tex ÖoB och IKEA att blomma om.

De dyrare jag köpt har i allmänhet antingen varit andra sorter än Phalenopsis eller en Phalenopsis med någon häftigare färg.
 
Personligen har det inte varit så stor skillnad på de billigare och de dyrare (även om de dyrare från en blomsteraffär ofta har garantier). Jag har fått flera från tex ÖoB och IKEA att blomma om.

De dyrare jag köpt har i allmänhet antingen varit andra sorter än Phalenopsis eller en Phalenopsis med någon häftigare färg.
Också haft jättefina från Ica maxi! Nu köpte jag två stora i fina färger på Ikea! Ska försöka få dem att överleva 😁
 
Är det skillnad på orkidéer? Tänker de vanliga man köper på Ica. Får jag mer orkidé för pengarna om jag köper en dyrare jämfört med Ikeas eller ICAs? Av typ samma sort då.
Precis som @athena_arabians säger så är det ingen skillnad. Du kan ofta hitta samma namnlösa hybrider hos blomsterhandlare som du gör på Ica och IKEA då de köper in från samma säljare/grossister. Jag skulle även gå så långt som att säga att de du köper på IKEA/Ica/dylikt kan vara tåligare än en del "finare" hybrider då de är framtagna för att vara robusta. Och vackra är de i regel också. :love:

Själv sitter jag ju och planerar inköp av "finare" hybrider och det finns en stor risk att jag mördar dem just för att en del av dem är mindre förlåtande. :nailbiting: De säljs ju oftare till entusiaster som...öh...vill inte skriva är dumma nog att betala för dem fast det ligger ju lite sanning i det också. :rofl: Men de kan vara en större utmaning just för att de kan vara mindre toleranta och det är väl en del av attraktionen för mig t.ex. förutom utseendet.

En varning dock, inkörsporten till orkidéträsket är ofta billiga, fina namnlösa Phalaenopsisar och sen kanske man sitter där med 70 orkidéer, köper specialnärning från USA och vet vad reverse osmosis är för man har plantor som kräver den typen av vatten... Därmed sagt att inte alla trillar dit riktigt lika mycket. :rofl:

Har du bilder på dem förresten? Jag är ju utan nu, så behöver glädjas åt andras fina orkidéer. :D


Jag har faktiskt rätt ofta köpt orkidéer som sett lite deppiga ut från "vanliga" affärer nedsatta till halva priset och fått dem att piggna på sig. Har en tid är det en lite rolig utmaning tycker jag.
Det är extremt belönande när man tar hem en ledsen planta och får den att trivas och frodas. Därför gjorde det extra ont att det var rosapricken av mina som hade det synliga angreppet av sköldlössen. Den var ju inte så pigg när jag köpte den och såhär i efterhand berodde det nog på just sköldlössen i kombination med det nedbrutna substratet. Trots det så började den ju repa sig och växa hos mig, men jag märkte också att de märkliga "läckorna" den hade spred sig.

Så, om någon vill ge en lite ledsen prisnedsatt orkidé en chans, kolla extra noga så de inte har oinbjudna hyresgäster och håll den rejält isolerad från övriga plantor tills du behandlat eventuella kryp/konstaterat att den inte hade några.
 
Insåg att min favorithandlare skickar orkidéer redan nu (tydligen räcker det med plusgrader när man har tillgång till transportföretag)! :up: Har suttit i flera timmar och velat mellan vilka nopsisar jag skulle plocka bort innan beställningen gjordes. Jag la ju de jag redan valt ut i korgen, men sedan plockade jag också på mig ett gäng jag tyckte var fina. Var otroligt nöjd med de olika färgerna och typerna, men verkligen inte priset. Euron är ju uppe i mer än 10 SEK för 1 EUR! :nailbiting:

Det jag skrev förut om att entusiaster är dumma nog att betala för dessa "finare" hybrider var väldigt nära att inträffa. Skulle uppskatta om jag inte överbevisar mig själv så himla snabbt... :meh: Det blev nästan att en Phalaenopsis för mer än 500 kr följde med i beställningen, men jag lyckades bekämpa villhöver-behovet och tog bort den ur korgen till slut. Blev helt förälskad i färgen och formen på blommorna så det var svårt att lägga tillbaka den på den virtuella hyllan. Tanken på att köpa en såpass dyr hybrid och misslyckas totalt med den hade en hyfsat avskräckande effekt också.

Nåväl, sju Phalaenopsis blev det i slutändan, varav en där jag inte riktigt vet hur blommorna kommer se ut förrän de blommor, OM jag lyckas få den att blomma d.v.s. Nästa vecka skickas de (perfekt eftersom det ska bli varmare på nätterna) så då kommer jag nog klättra på väggarna och uppdatera paketspårningen konstant när paketet lämnar terminalen. :rofl:
 
Insåg att min favorithandlare skickar orkidéer redan nu (tydligen räcker det med plusgrader när man har tillgång till transportföretag)! :up: Har suttit i flera timmar och velat mellan vilka nopsisar jag skulle plocka bort innan beställningen gjordes. Jag la ju de jag redan valt ut i korgen, men sedan plockade jag också på mig ett gäng jag tyckte var fina. Var otroligt nöjd med de olika färgerna och typerna, men verkligen inte priset. Euron är ju uppe i mer än 10 SEK för 1 EUR! :nailbiting:

Det jag skrev förut om att entusiaster är dumma nog att betala för dessa "finare" hybrider var väldigt nära att inträffa. Skulle uppskatta om jag inte överbevisar mig själv så himla snabbt... :meh: Det blev nästan att en Phalaenopsis för mer än 500 kr följde med i beställningen, men jag lyckades bekämpa villhöver-behovet och tog bort den ur korgen till slut. Blev helt förälskad i färgen och formen på blommorna så det var svårt att lägga tillbaka den på den virtuella hyllan. Tanken på att köpa en såpass dyr hybrid och misslyckas totalt med den hade en hyfsat avskräckande effekt också.

Nåväl, sju Phalaenopsis blev det i slutändan, varav en där jag inte riktigt vet hur blommorna kommer se ut förrän de blommor, OM jag lyckas få den att blomma d.v.s. Nästa vecka skickas de (perfekt eftersom det ska bli varmare på nätterna) så då kommer jag nog klättra på väggarna och uppdatera paketspårningen konstant när paketet lämnar terminalen. :rofl:

Alltså... jag förstår dig. Mitt "riktiga" nörderi vad gäller blommor är gammaldags rosor (pre-1867) så jag vet hur det är att vela i kundkorgen. Alltför ofta låter jag dem vara kvar i korgen :angel: :D
 
Precis som @athena_arabians säger så är det ingen skillnad. Du kan ofta hitta samma namnlösa hybrider hos blomsterhandlare som du gör på Ica och IKEA då de köper in från samma säljare/grossister. Jag skulle även gå så långt som att säga att de du köper på IKEA/Ica/dylikt kan vara tåligare än en del "finare" hybrider då de är framtagna för att vara robusta. Och vackra är de i regel också. :love:

Själv sitter jag ju och planerar inköp av "finare" hybrider och det finns en stor risk att jag mördar dem just för att en del av dem är mindre förlåtande. :nailbiting: De säljs ju oftare till entusiaster som...öh...vill inte skriva är dumma nog att betala för dem fast det ligger ju lite sanning i det också. :rofl: Men de kan vara en större utmaning just för att de kan vara mindre toleranta och det är väl en del av attraktionen för mig t.ex. förutom utseendet.

En varning dock, inkörsporten till orkidéträsket är ofta billiga, fina namnlösa Phalaenopsisar och sen kanske man sitter där med 70 orkidéer, köper specialnärning från USA och vet vad reverse osmosis är för man har plantor som kräver den typen av vatten... Därmed sagt att inte alla trillar dit riktigt lika mycket. :rofl:

Har du bilder på dem förresten? Jag är ju utan nu, så behöver glädjas åt andras fina orkidéer. :D



Det är extremt belönande när man tar hem en ledsen planta och får den att trivas och frodas. Därför gjorde det extra ont att det var rosapricken av mina som hade det synliga angreppet av sköldlössen. Den var ju inte så pigg när jag köpte den och såhär i efterhand berodde det nog på just sköldlössen i kombination med det nedbrutna substratet. Trots det så började den ju repa sig och växa hos mig, men jag märkte också att de märkliga "läckorna" den hade spred sig.

Så, om någon vill ge en lite ledsen prisnedsatt orkidé en chans, kolla extra noga så de inte har oinbjudna hyresgäster och håll den rejält isolerad från övriga plantor tills du behandlat eventuella kryp/konstaterat att den inte hade några.
Älskar den gammalrosa färgen men kunde inte låta bli den spräckliga! Tycker alltid de ser så små ut när de är fläckiga men denna va jättestor o vacker! 🤩

9DECC6B4-D712-4727-A14E-7D1C9893409E.webp
 
Jag har fortfarande inte tagit tag i att kolla mina andra orkidéer :p Den spräckliga såg i alla fall bra ut, den är den enda som är i plastkruka så den får leva vidare men jag ska ändra vattningsstrategi.
 
Alltså... jag förstår dig. Mitt "riktiga" nörderi vad gäller blommor är gammaldags rosor (pre-1867) så jag vet hur det är att vela i kundkorgen. Alltför ofta låter jag dem vara kvar i korgen :angel: :D
Det ÄR jättekul att nörda ner sig rejält och riktigt beroendeframkallande. Vet inte vad det är som gör att det är det för mig, men att nörda och fördjupa mig i mina intressen får mig att må bra helt enkelt.

Hade jag mer pengar att röra mig med så hade den fått följa med den med. Tänkte att min situation kanske ändras i framtiden och om de har den fortfarande, så kan den få komma hem till mig. :idea:

Har däremot insett att vansinnet greppat mig igen för nu kommer jag köpa en luftfuktare också... Den har jag dock nytta av även utan orkidéer och både jag och Jon kommer uppskatta den hoppas jag. Luften i min lägenhet är snustorr och det gör ont att klappa honom p.g.a. den statiska elektriciteten.

Jag undrar om det är lättare eller svårare att odla rosor eller rumsväxter? Känns som att det är en del olika utmaningar med båda. 🤔

Älskar den gammalrosa färgen men kunde inte låta bli den spräckliga! Tycker alltid de ser så små ut när de är fläckiga men denna va jättestor o vacker! 🤩

Visa bifogad fil 89824
Åh, gillar verkligen Phalaenopsis med gammelrosa eller persikofärg. De är verkligen vackra. :love: Harlekinnopsisar är ögoninfallande och det finns många olika varianter. Det är helt otroligt vad odlarna har fått fram egentligen när det gäller olika färger, storlekar och även form och det är lätt att se varför Phalaenopsis är en av de vanligaste krukväxterna i Sverige.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2025
  • Tips på mellanstor hund för barnfamilj
  • Uppdateringstråd 30

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp