Sv: Min råttmamma dog..
Jag vet varken ut eller in när det gäller avel på råttor, men eftersom jag tyckte att denna diskussionen var intressant så ville jag själv kolla upp vad internet gav för information.
Jag kan nu meddela att no båda har rätt. Ca 50% av alla sidor hävdar att honorna ska vara över 2 månader, och 50% hävdar att de ska vara över 5 månader. Det finns även en och annan som tycker att honorna ska vara över 7 månader innan de får ungar.
ALLA är dock enade om att honan ska vara under 1 år första gången hon får ungar.
Jag vet fortfarande inte vad som är rätt eller fel, och jag antar att det finns en viss delning i lägret hos de som avlar tamråttor. Det jag inte förstår är hur så många kan vara eniga om det nu är helt fel.
Vem har satt upp 5-månaders regeln och vem har satt upp 2-månaders regeln? Vad skiljer dessa åt?
Har man bevis på att honor som får ungar innan 5 månaders ålder är sämre mammor, mår sämre mm? Har man motsättande bevis att honor över 5 månaders ålder är bättre mammor, mår bättre osv?
Eftersom det finns olika åsikter så måste det ju finnas olika bevis vilka talar för att båda parter har rätt.
Jag vet inget om råttor...men jag vet hur man löser en konflikt!!
Hej! Javisst finns det en skillnad i synen på hur man avlar råttor, det är nog inte så svårt att upptäcka efter att ha läst den här tråden!
Dock skulle jag inte vilja säga att delningen sker mellan dem som föder upp tamråttor, utan snarare att den finns mellan tamråttsuppfödare och ormatsgrossister. Tamråttsuppfödarna vill ju föda fram friska trevliga djur som lever länge, matuppfödarna har fokus på att få fram så mycket mat så möjligt så billigt så möjligt. Redan när man ser till syftet bland de två olika uppfödningssätten ser man ju vilka som antagligen har råttans bästa för sina ögon. Svenska råttsällskapet är ju de i sverige som satt upp en fem månaders gräns, och de som är intresserade av tamråttor är ju ofta med i srs också och följer deras råd. 7 månader tycker jag själv är en utmärkt ålder!
Jag avlar inte själv och har inte varit med om att ta fram riktlinjerna men några av anledningar för åldersgränsen tror jag är dessa. Man kan se en tydlig mognad, både fysiskt och psykiskt hos råttor efter att de blivit ett halvår, innan dess rejsar råttungarna runt ungefär som kattungar och jagar snören och varandra och är allmänt pestiga, brukar åtminstone de äldre råttorna tycka
de är även taniga och lite knasiga i sin kroppsform, tänk typ en tvåårig häst
De har också en trotsperiod då de är ganska så störiga och utmanar för att hitta sin plats i flocken, men när den lagt sig känner man att helt plötsligt är det en vuxen råtta som funnit sin plats i livet så att säga, och det är väl där tamråttsuppfödare vill ha dem i mentalitet innan de är tillräckligt stabila för att ta hand om en kull. Råttor kan ju även få upp till 20 ungar, enormt påfresstande för honan, därför vill man att de skall vara redo i kroppen för att orka. Det finns olika linjer som växer olika snabbt, vissa är fördigvuxna vi ett halvår medans vissa långsammare linjer är inte färdigvuxna förän vid ett år, min verkar heller aldrig sluta at växa på bredden
Inga råttor är färdiga innan ett halvår, vid två månader är de fortfarande väldigt ofärdiga i kroppen, och alldeles för små.
Jag tror knappast att råttor är de enda djurslag där avelsföreningen går in och sätter en lägsta ålder för när de skall gå i avlen trots att brunsten sker mycket mycket tidigare. Jag personligen är trött på argumenentet att det är naturligt, vi har dem som husdjur, vad är naturligt med det? I det vilda blir råttor sällan mer än ett år, tamråttor blir dubbelt så gamla.
Jag själv har svårt att förstå varför folk ska avla så fort de har en hona, det verkar vara lika vanligt bland alla djurslag. Utan kunskap avlar folk på sina blandrashundar med 14 olika raser i sig, med en hane som nästan aldrig bits. Den halta travmärren skall betäckas med grannens prickiga ettåriga hingst som är så snäll (och prickig) och det är naturligt för bondkatten att få två kullar varje sommar. Jag blir lika ledsen varje gång, oavsett djurslag, för sådan här avel sker alltid utan kunskap och omtanke om mamman, eller ungarna som ingen vet vad det ska bli av, det blir så mycket onödigt lidande