Mentaltester?

J

jenn

Är MH och den nya korningen bra "hjälpmedel" i aveln av bruks/tjänstehundar, eller hur mycket säger resultatet på dessa tester om hur bra en hund är? En hund som exempelvis visar en viss rädsla, eller blir ganska arg, och dröjer lite med att gå fram och undersöka spökena eller släden, är dessa hundar dåliga skydds/tjänstehundar, är det bara hundar som inte backar en tum som är "bra" hundar i dessa tester, sett ur ett bruks/tjänstehundsperspektiv?
 
Hej!

Ur avelshänseende, är MH ett bättre verktyg än korning. Detta för att MH i regel tas på flera valpar i varje kull och också kan mätas på föräldradjur med kullsyskon och därför kan ge ett mer tillförlitligt resultat genom att hela kullens resultat kan jämföras och utvärderas. MH tas också i regel då hunden är relativt ung, vilket innebär att de "oslipade" mentala sidorna lättare kommer fram.

En korning tas i regel på enstaka individer i en kull och vid olika tillfällen. Hunden är i regel äldre varför de hunnit formas mer av sin förare/ägare. En hund som exempelvis har tränats hårt och kanske är godkänd bevakningshund, får fömodligen "bättre" korningsresultat än en som fått bristande social träning och som aldrig fått träna bruks. Så resultaten är inte bara avgörande av genetiskt arv. Tyvärr förekommer det också att hundar tränas av sin förare innan korningstillfället för att få högre och bättre resultat. Resultaten kan således bli mycket missvisande.

Det finns också uppfödare som låter sina hundar MH-testas/koras av sin kompis (som de kanske också har köpt avelstiken från) som är godkänd domare. Man bör således veta lite "förhållandena" runtomkring de redovisade resultaten. Brukshundsklubben centralt kan tyvärr inte korrigera detta problem, jag har själv talat med Yvonne Brink på SBK om detta.

Vad gäller rädsla: de enskilda momenten ska alltid jämföras med varandra. Rädsla - hårdhet, rädsla - social tillgänglighet osv. En hund som blir bedömd att ha stor skärpa men är vek (hårdhet), kan exempelvis tyda på vara benägen att hugga om den blir trängd.

Precis som vi människor kan också hundar ha bra och dåliga dagar. Den kan ha ont eller vara på väg att bli sjuk precis vid provtillfället - eller den kan vara i toppform. Eller som jag råkade ut för, att en av mina hundar trampade på en humla dagen innan MHt. Precis när vi skulle passera kedjan på plåten (ljudkänslighetsprov) råkade min hund trampa på en tallkotte.... Det finns exempelvis hundar som vid första provtillfälle får bedömningen att de är skotträdda. När de sedan gör om provet, blir de godkända på skott.

Till sist; du som hundägare känner din hund bäst oavsett resultat på mentaltestprov. Men ska hunden användas i avel bör den ändå mentaltestas, utöver hälskokontrolleras och jämföras med kullsyskon, och föräldraled, anser jag.

Hälsningar
Marianne
 
Sv: Mentaltester?

Jag glömde också säga, att man ska alltid fundera på vilket syfte man har med sitt hundägande, fundera på om den hundindivid man skaffar passar i ens liv. En hård och tuff hund är inte alltid den lämpligaste vardagshunden, exempelvis, den bör helst få vara i en miljö där den får arbeta på något sätt. De kan bli jobbiga i vardagen för att de kanske inte får den tillfredsställelse de behöver. Omvänt kan en för vek hund lämpa sig bättre i ett lugnare familjeliv.

Om du vill nå "toppen" i tävlingssammanhang, är det nog svårt att lyckas komma dit med en vekare hund. Samtidigt kan en hårdare hund också vara mera självständig och därför vara svårare att lära. Om du tittar på vilka raser som ofta toppar eliten, hittar du ofta olika vallhundsraser. Dessa är ofta mer följsamma än exempelvis en hund av vakthundsras. Men om du har som mål att tävla de lägre klasserna och kanske lydnadsettan-trean, kan du med rätt metoder nog nå dit även med en vekare hund. Det är dina egna ideal, din livsföring och dina önskade mål som styr vilken typ av hundindivid du bör välja.

Vad jag således vill ha sagt är, att en bra hundindivid är den som hamnat i rätt miljö med hänsyn taget till just den hundens starka och svaga sidor.

Hälsningar
Marianne
 

Liknande trådar

Övr. Barn Hej på er alla kloka! Förlåt för ett långt inlägg men jag har verkligen ett behov av råd och tips. Jag har sen en tid tillbaka...
2
Svar
26
· Visningar
4 930
Senast: Anonymisten
·
Hundhälsa Hej, jag känner mig väldigt handfallen inför situationen jag är i, behöver alla tips, råd och synpunkter som finns. Jag känner att jag...
Svar
7
· Visningar
4 724
Senast: s957
·
Hundavel & Ras Ber först om ursäkt för en vägg av text men jag känner att jag vill få lite extern input. Jag har medvetet inte nämnt namnet på ras...
2 3
Svar
47
· Visningar
9 547
Senast: dobbis
·
Övr. Hund Min tollare fyller 2 år i slutet av mars. Han är en underbar hund med mycket energi och glädje. Vårt (eller egentligen mitt) problem är...
2 3
Svar
50
· Visningar
9 673
Senast: AlmostEasy
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp