Jag börjar inse att jag förmodligen inte vet hur en normal paprika ser utVad gäller paprikor skulle jag gärna vilja ha annat än monsterpaprikor. De är ofta så groteskt stora att jag tänker Belgian blue.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag börjar inse att jag förmodligen inte vet hur en normal paprika ser utVad gäller paprikor skulle jag gärna vilja ha annat än monsterpaprikor. De är ofta så groteskt stora att jag tänker Belgian blue.
Fast... vad är normalt?Jag börjar inse att jag förmodligen inte vet hur en normal paprika ser ut
Jag vet inte. Jag har bara sett dom på Ica.Fast... vad är normalt?
Det finns ju en hel massa olika varianter bland frön och om man har optimala betingelser i form av ljus, värme, gödning och vatten så blir de stora.Eller?
Fniss.Jag vet inte. Jag har bara sett dom på Ica.
Ja TOMATER är en helt annan sak, där har jag faktiskt lite erfarenhetFniss.
Då rekommenderar jag en titt i frökataloger på nätet. Impecta.se, Runåbergs fröer etc. Det finns massor av sorter. och då har vi ändå inte andats ett ord om tomater. Vanliga tomater... jo tjena....
Börja dumpstra vet ja, djuren kommer att bli överlyckliga och går du ett steg längre så kommer ditt matkonto att gå ner på noll (sa han som nyss satt i sig saffransostkaka med grädde och hjortronsylt på samt rostad fralla med gourmetsmör och blå Castillo på som jag "hittat på ett ställe").Intressant, jag läste just om det här i helgen och har undrat många gånger över varför så mycket slängs och varför det är sånna krav från EU och uppköpare hur frukt och grönt ska få se ut.
Grannen får massor med bröd till vildsvinen, men när jag har frågat en annan butik om frukt och grönt som slängs för att ge till djur har jag nekats. Nu plockar jag istället med mig från jobbet, det är ett ruskigt fruktsvinn då vi får fruktkorgar varje vecka och den frukt som är kvar när en ny korg kommer slängs i soporna. Mina höns älskar bananer och päron och hästarna tackar inte nej till äpplena.
Det som också är intressant att i det stora svinnet räknas även kaffesump och bananskal, jag såg att frågan om vi skulle börja äta sånt för att minska svinnet redan varit upp i artiklarna. Här hemma hamnar allt vegetabiliskt som inte äts upp av mig eller (o)djuren i komposten, det mesta animaliska avfallet tar vov och katter hand om och jag skulle gärna köpa utgånget kött till rätt pris till hunden.
Impecta.se sa du? Måste kolla...
Har ni roat er med att titta på hur folk gör i mataffärer? Det har jag. I princip varje gång jag tittar på någon som tar tex frukt så ser jag att de inte bara tar några äpplen utan de kollar igenom i princip varje synligt äpple, lägger bort de som inte ser perfekta ut och efter mycket om och men har de sina äpplen. Sedan kanske de tar apelsiner, då gör de likadant där och klämmer även på varje apelsin för att hitta de bästa. Sedan ser jag personal komma gående och plocka undan de "fula" frukterna lite då och då. De beter sig likadant men väljer ju då de som andra kunder generellt ratar.
Inget jättekonstigt egentligen, det är ju klart att den som handlar vill ha bra varor, men nog skulle människor behöva tänka lite på att ett äpple kanske inte är dåligt bara för att det har en lite märklig form eller fläck.
<snip>
Tyvärr har iaf inte vi personal till att sätta reapris på dålig frukt/grönt men vet att diskussioner finns!
Varför skulle jag det?Börja dumpstra vet ja, djuren kommer att bli överlyckliga och går du ett steg längre så kommer ditt matkonto att gå ner på noll (sa han som nyss satt i sig saffransostkaka med grädde och hjortronsylt på samt rostad fralla med gourmetsmör och blå Castillo på som jag "hittat på ett ställe").
Tja inte vet jag, var bara ett hett tips.Varför skulle jag det?
Intressant diskussion. Jag tycker överlag att diskussionen om livsmedel - både om matsvinn, kvalitetsaspekter, djurhållning och ekologiskt - i omotiverat hög grad lägger ansvar för snart sagt allting på konsumenterna. På det viset är artikeln lite befriande.
Arbetar i butik och det är sällan kunderna väljer fula/kantstötta/övermogna frukter... Det plockas mkt noga!
Och ofta kommer de fram till oss med ngn ful frukt som de tycker vi ska plocka bort.
Tror det är för att många tycker att just frukt o grönt ska vara fräsht och färskt? Packad mat köper de gärna på kort datum.
Tyvärr har iaf inte vi personal till att sätta reapris på dålig frukt/grönt men vet att diskussioner finns!
De som växte på min planta i somras såg ut ungefär som på ICA och smakade ungefär som på ICA. Projekt egenodlad paprika är skrinlagt och jag håller mig till tomater och squash.Jag vet inte. Jag har bara sett dom på Ica.
Givetvis vill vi alla ha full valuta för våra pengar, men sorterandet stannar inte på den nivån du beskriver. Svenska äpplen t.ex har ju ofta, inte helt blankpolerade skal. De som då har små variationer, alltså små fläckar som inte är skador eller övermognad, blir alltid kvar till slutet. Så på den nivån är det där jag arbetar. Jag har svårt att tro att vi glesingar skulle vara så ovanligt kräsna.Självklart är jag mot att slänga mat. Jag vill bara uttrycka att jag verkligen förstår den person som plockar det friska päronet som är bredvid det ruttna. Eller tar en omöglig satsumas istället för en möglig och därmed "plocka mycket noga". Även om du skär bort det ruttna när du kommit hem så får du ju betala för det. Ett halvt päron för hela kostnaden, päron är tunga och man ville kanske hellre ha ett helt päron för femton kronor istället för ett halvt päron för femton kronor.
Grannen får massor med bröd till vildsvinen, men när jag har frågat en annan butik om frukt och grönt som slängs för att ge till djur har jag nekats. Nu plockar jag istället med mig från jobbet, det är ett ruskigt fruktsvinn då vi får fruktkorgar varje vecka och den frukt som är kvar när en ny korg kommer slängs i soporna. Mina höns älskar bananer och päron och hästarna tackar inte nej till äpplena.
Det som också är intressant att i det stora svinnet räknas även kaffesump och bananskal, jag såg att frågan om vi skulle börja äta sånt för att minska svinnet redan varit upp i artiklarna. Här hemma hamnar allt vegetabiliskt som inte äts upp av mig eller (o)djuren i komposten, det mesta animaliska avfallet tar vov och katter hand om och jag skulle gärna köpa utgånget kött till rätt pris till hunden.
Aha, jo det är ju udda. (tycker att vissa av de små fläckarna antyder att äpplet är godare). Men du skulle trott detsamma om mig. Häromdagen tex upptäckte jag tex att 1/4 av äpplena var urgulliga mini. Tänkte att de nog inte var så populära men väldigt gulliga, så jag plockade dem (läs tittade bland äpplena och sträckte handen efter de små. Jag rotade inte.)Givetvis vill vi alla ha full valuta för våra pengar, men sorterandet stannar inte på den nivån du beskriver. Svenska äpplen t.ex har ju ofta, inte helt blankpolerade skal. De som då har små variationer, alltså små fläckar som inte är skador eller övermognad, blir alltid kvar till slutet. Så på den nivån är det där jag arbetar. Jag har svårt att tro att vi glesingar skulle vara så ovanligt kräsna.
Ja, de är vilda och de matas in för att skjutas. Jag lägger inte ut något alls åt vilda djur, utom frön till småfåglar. Om de däremot kommer och äter av den frukt jag lägger ut åt hönsen eller ekorrar och igelkottar tar för sig av fågelmaten gör det mig inget alls.Fast, är vildsvinen vilda? Jag trodde jag hörde ett program häromåret som pratade om att det var ett jätteproblem att bönder matade vildsvin med diverse så att mängden blev uppsvälld i jämförelse med den ekologiskt hållbara och att det inte var tillåtet, eller inte borde vara det. Det borde vara detsamma med rådjur, vitsen med att mata vilda djur med mat borde rent miljömässigt inte egentligen vara en vinst. Tama däremot.