Matsvinnet

tanten

Trådstartare
Hittar ett intresssant debattinlägg i Svd idag.

Om detta att vi påstås slänga en så stor del av den mat vi köper hem. Detta har vi talat om i i olika trådar på buke också. Den här debattören säger istället att det är ca 6%.
de stora bovarna är livsmedelskedjorna

"De senaste åren har det uppgetts att ”var tredje matkasse” slängs i de svenska hushållen, vilket är direkt felaktigt. Ungefär en tredjedel av den totala matproduktionen blir svinn, men det mesta sker inte i hemmen utan i andra led. Ställer man siffrorna på hur mycket mat som säljs till privatpersoner mot hur mycket som kastas får man i stället fram siffran 13 procent, vilket stämmer bra med de flesta internationella undersökningar. Av det som kastas består ungefär hälften av bananskal, kaffesump och annat avfall som inte går att äta. Det onödiga avfallet i hushållen ligger alltså på cirka 6,5 procent, vilket knappast är några domedagssiffror. De flesta konsumenter i dag sköter sig tvärtom riktigt bra."

http://www.svd.se/skyll-inte-matsvinnet-pa-konsumenterna/om/makten-over-maten
 
Men konsumenterna får nog ta på sig en del av det som slängs i tidigare led också.
Der är ju jättesvårt att sälja sådant som har minsta skönhetsfel, till och med. Då blir ofta resonemanget att det är bättre att sälja en annan vara till fullt pris än att, mer eller mindre skänka bort den med en liten fläck eller en skada på ytterförpackningen.
 
Men konsumenterna får nog ta på sig en del av det som slängs i tidigare led också.
Der är ju jättesvårt att sälja sådant som har minsta skönhetsfel, till och med. Då blir ofta resonemanget att det är bättre att sälja en annan vara till fullt pris än att, mer eller mindre skänka bort den med en liten fläck eller en skada på ytterförpackningen.
Såg senast i går reklam för att Coop skulle börja sälja fula grönsaker billigare så jag tror nog att det finns en efterfrågan.
 
Hittar ett intresssant debattinlägg i Svd idag.

Om detta att vi påstås slänga en så stor del av den mat vi köper hem. Detta har vi talat om i i olika trådar på buke också. Den här debattören säger istället att det är ca 6%.
de stora bovarna är livsmedelskedjorna

"De senaste åren har det uppgetts att ”var tredje matkasse” slängs i de svenska hushållen, vilket är direkt felaktigt. Ungefär en tredjedel av den totala matproduktionen blir svinn, men det mesta sker inte i hemmen utan i andra led. Ställer man siffrorna på hur mycket mat som säljs till privatpersoner mot hur mycket som kastas får man i stället fram siffran 13 procent, vilket stämmer bra med de flesta internationella undersökningar. Av det som kastas består ungefär hälften av bananskal, kaffesump och annat avfall som inte går att äta. Det onödiga avfallet i hushållen ligger alltså på cirka 6,5 procent, vilket knappast är några domedagssiffror. De flesta konsumenter i dag sköter sig tvärtom riktigt bra."

http://www.svd.se/skyll-inte-matsvinnet-pa-konsumenterna/om/makten-over-maten
Åh Tanten du är underbar :love: Äntligen!!!!
Det här har jag tjatat om jättelänge.
 
Men konsumenterna får nog ta på sig en del av det som slängs i tidigare led också.
Der är ju jättesvårt att sälja sådant som har minsta skönhetsfel, till och med. Då blir ofta resonemanget att det är bättre att sälja en annan vara till fullt pris än att, mer eller mindre skänka bort den med en liten fläck eller en skada på ytterförpackningen.
I min butik har de ett ställ där de lägger sånt som har skadat förpackning osv. Även frukt som inte är perfekt. Mycket billigare och det säljs.

Men man får förstå att det är billigare för butiken att bara kasta. Personal kostar pengar. Det här är en liten butik där ägaren själv går och "pysslar"
 
Hittar ett intresssant debattinlägg i Svd idag.

Om detta att vi påstås slänga en så stor del av den mat vi köper hem. Detta har vi talat om i i olika trådar på buke också. Den här debattören säger istället att det är ca 6%.
de stora bovarna är livsmedelskedjorna

Men det är väl inget nytt? :o Att det är livsmedelskedjorna som ligger bakom svinnet, alltså. Det är ju hos dem dumpstrarna hämtar sin mat, t ex, inte i våra hushållssopor.

Fast att det inte känns så nytt kanske beror på att jag läst mycket om det i Hunger, som gett ut boken Svinnlandet som debattören just släppt.

I senaste Hunger tror jag att jag läste att man t o m kan köpa prickiga äpplen här och var nu, för att konsumenterna börjar vakna och inte längre bara går på äpplen som ser ut att vara gjorda av plast.
 
Men det är väl inget nytt? :o Att det är livsmedelskedjorna som ligger bakom svinnet, alltså. Det är ju hos dem dumpstrarna hämtar sin mat, t ex, inte i våra hushållssopor.

Fast att det inte känns så nytt kanske beror på att jag läst mycket om det i Hunger, som gett ut boken Svinnlandet som debattören just släppt.

I senaste Hunger tror jag att jag läste att man t o m kan köpa prickiga äpplen här och var nu, för att konsumenterna börjar vakna och inte längre bara går på äpplen som ser ut att vara gjorda av plast.
Nej det är inget nytt. Men det som har hörts är en massa om hur konsumenterna agerar.
 
Jag har tänkt på att det låter orimligt att resturanger slänger så lite som det påstås, det är ju stora mängder mat kvar på tallrikarna som slängs varje dag, och rimligen borde det bli ett gäng fulla portioner kvar efter varje lunch som i många fall också slängs.
Hur komemr det sig att de siffror som presenteras är så missvisande?
Är det lobbyism, eller bara bristande metod i undersökningarna?
 
I min butik har de ett ställ där de lägger sånt som har skadat förpackning osv. Även frukt som inte är perfekt. Mycket billigare och det säljs.

Men man får förstå att det är billigare för butiken att bara kasta. Personal kostar pengar. Det här är en liten butik där ägaren själv går och "pysslar"

Det är så jag upplever det också. Är det en liten "buckla" på en ytterkartong sorteras den gärna undan i hyllan.
Det går att sälja men då ska priser ner med hälften. Jag tror det är många handlare som hellre säljer en annan till fullt pris då.
Fraktandet misshandlar också mängder med varor och är det kanske halva lådan som är trasig blir hela reklamerad. Jag är inte så säker på att de sorterar ut de hela vid en retur då.
 
Har ni roat er med att titta på hur folk gör i mataffärer? Det har jag. I princip varje gång jag tittar på någon som tar tex frukt så ser jag att de inte bara tar några äpplen utan de kollar igenom i princip varje synligt äpple, lägger bort de som inte ser perfekta ut och efter mycket om och men har de sina äpplen. Sedan kanske de tar apelsiner, då gör de likadant där och klämmer även på varje apelsin för att hitta de bästa. Sedan ser jag personal komma gående och plocka undan de "fula" frukterna lite då och då. De beter sig likadant men väljer ju då de som andra kunder generellt ratar.

Inget jättekonstigt egentligen, det är ju klart att den som handlar vill ha bra varor, men nog skulle människor behöva tänka lite på att ett äpple kanske inte är dåligt bara för att det har en lite märklig form eller fläck.
 
Det är så jag upplever det också. Är det en liten "buckla" på en ytterkartong sorteras den gärna undan i hyllan.
Det går att sälja men då ska priser ner med hälften. Jag tror det är många handlare som hellre säljer en annan till fullt pris då.
Det där tror jag också. Har jag köpt ett paket ris billigt med skadad förpackning, så är ju mitt behov av ris uppfyllt för ett tag.
 
Har ni roat er med att titta på hur folk gör i mataffärer? Det har jag. I princip varje gång jag tittar på någon som tar tex frukt så ser jag att de inte bara tar några äpplen utan de kollar igenom i princip varje synligt äpple, lägger bort de som inte ser perfekta ut och efter mycket om och men har de sina äpplen. Sedan kanske de tar apelsiner, då gör de likadant där och klämmer även på varje apelsin för att hitta de bästa. Sedan ser jag personal komma gående och plocka undan de "fula" frukterna lite då och då. De beter sig likadant men väljer ju då de som andra kunder generellt ratar.

Inget jättekonstigt egentligen, det är ju klart att den som handlar vill ha bra varor, men nog skulle människor behöva tänka lite på att ett äpple kanske inte är dåligt bara för att det har en lite märklig form eller fläck.
Det skulle kanske behövas mindre diskar, och att man fyller på med frukt oftare under dagen. Då hinner inte frukten bli kantstött, och man vet att den är färsk. Och visst, jag väljer också noga när jag köper frukt.
 
Men konsumenterna får nog ta på sig en del av det som slängs i tidigare led också.
Der är ju jättesvårt att sälja sådant som har minsta skönhetsfel, till och med. Då blir ofta resonemanget att det är bättre att sälja en annan vara till fullt pris än att, mer eller mindre skänka bort den med en liten fläck eller en skada på ytterförpackningen.
Vart kan man köpa dessa varor med skönhetsfel?
Jag har aldrig sett det och skulle inte ha något problem.

Däremot väljer jag också bort vissa kantstött frukter helt enkelt för att jag har märkt att är det ett hål i äpplet så kommer det bli sämre fortare.
 
Senast ändrad:
Så är det nog. Men det är ju som sagt på grund av att vi är så ängsliga som konsumenter. Och så länge vi utnyttjar konsumentens makt att välja har handlaren inget annat val. Då kommer vi att handla någon annanstans. Så hur får man folk att ändra sig?
 
Har ni roat er med att titta på hur folk gör i mataffärer? Det har jag. I princip varje gång jag tittar på någon som tar tex frukt så ser jag att de inte bara tar några äpplen utan de kollar igenom i princip varje synligt äpple, lägger bort de som inte ser perfekta ut och efter mycket om och men har de sina äpplen. Sedan kanske de tar apelsiner, då gör de likadant där och klämmer även på varje apelsin för att hitta de bästa. Sedan ser jag personal komma gående och plocka undan de "fula" frukterna lite då och då. De beter sig likadant men väljer ju då de som andra kunder generellt ratar.

Inget jättekonstigt egentligen, det är ju klart att den som handlar vill ha bra varor, men nog skulle människor behöva tänka lite på att ett äpple kanske inte är dåligt bara för att det har en lite märklig form eller fläck.
Här skriver Mats-Eric Nilsson om höghastighetskameror som fotograferar äpplen för att visa yttepyttesmå skönhetsfläckar: http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=154105 (har läst samma sak i Hunger som han är chefredaktör för)
 
Det där med "perfekta varor" är väl delvis EU:s fel? Jag lyssnade nyss på ett radioprogram från England, där odlare av Palsternackor går under då grönsakerna, för att "få säljas" måste ha ett visst mått. Blir de större måste de kasseras = enorma mängder som måste kastas... Helt bisarrt! Och orimligt i längden, för odlarna.
 
Det där med "perfekta varor" är väl delvis EU:s fel? Jag lyssnade nyss på ett radioprogram från England, där odlare av Palsternackor går under då grönsakerna, för att "få säljas" måste ha ett visst mått. Blir de större måste de kasseras = enorma mängder som måste kastas... Helt bisarrt! Och orimligt i längden, för odlarna.
Men herregud, bordet det inte gå att typ göra puré på dem och sälja som barnmat? Har hört mycket gott om "klämmisar"
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp