Matförgiftning

Finns många olika varianter ungefär som kolik ett samlingsnamn på diverse magont. Blir man riktigt dålig direkt så innehåller det det toxiner dvs gift. Långsammare mildare förlopp någon annan typ av tillväxt. Det vanligaste är att färdiglagad mat står framme alldeles för länge i rumstemperatur innan den kyls. Man tillagar mat äter den kyler direkt det som är kvar. Så hur länge i frysen spelar ingen roll om maten var full med tillväxta bakterier redan vid infrysning. Tex en typ salmonella måste få puttra i rumstemperatur ett par timmar tex bearnaise för att utvecklas och bli farlig att äta. Salmonella finns det många olika typer av livsfarliga till den mildare. Shigella, yersinia , campolybacter, sen finns boutulism , anaerob som är dödlig en öppnad tonfisk burk som lagras inte bra att äta. Listeria i opastöriserad mjölk inte så farlig om man inte är gravid. E heck. Inte bra att äta. Detta betyder inte att man ska slänga mat bara för att datumet gått ut. Luktar smakar bra betyder helt ok. Det som är farligt är dåligt tillagad mat och att inte kyla maten direkt efter tillagning. Tillagad mat och ömtålig mat tex skaldjur ska alltid förvaras i kyl max 4 grader. Är det varmare än så blir all mat förstörd mycket fortare.
 
Hade mjölken varit dålig hade den kommit ut i olika skikt ur paketet. Att bäst före passerats med råge innebär ju inte att det blivit dåligt.

Inte till att börja med. Den var inte skiktad men smakade helt klart surt, jag eftersmakade innan jag hällde ut resten.

Opastöriserad mjölk blir sur redan på två dagar och det är gott och bra, men jag har aldrig lyckats få sur mjölk av svensk mjölk.
 
Inte till att börja med. Den var inte skiktad men smakade helt klart surt, jag eftersmakade innan jag hällde ut resten.

Opastöriserad mjölk blir sur redan på två dagar och det är gott och bra, men jag har aldrig lyckats få sur mjölk av svensk mjölk.
Va?


Har druckit opastöriserad mjölk som haft betydligt längre hållbarhet än så. Mjölkbilen som hämtade mjölken från gården kom inte ens var dag.
 
Va?


Har druckit opastöriserad mjölk som haft betydligt längre hållbarhet än så. Mjölkbilen som hämtade mjölken från gården kom inte ens var dag.

Jaha, och? Jag har växt upp på opastöriserad mjölk, frågor på det?
2-3 dagar och mjölken surnar, beroende på temperatur i kylskåpet, frakten etc.
Man kan säkert lyckas fördröja det en enstaka dag, men räkna inte med det.

Inte för att det är nåt fel på surnad, opastöriserad mjölk, jag gillade bäst andradagsmjölk när den bara smakade lite extra friskt.
 
Jaha, och? Jag har växt upp på opastöriserad mjölk, frågor på det?
2-3 dagar och mjölken surnar, beroende på temperatur i kylskåpet, frakten etc.
Man kan säkert lyckas fördröja det en enstaka dag, men räkna inte med det.

Inte för att det är nåt fel på surnad, opastöriserad mjölk, jag gillade bäst andradagsmjölk när den bara smakade lite extra friskt.
Då är jag uppenbarligen bättre på att hantera den (eller så var bonden det) då min höll sig fin både 3 och 4 dagar (fick aldrig någon sur mjölk över huvudtaget i och för sig så den kan ha hållit längre). Mjölken såldes under en period i livsmedelsaffärer i Skåne till det blev förbjudet, den var mycket populär och jag hörde ingen som hade problem med surnande mjölk.
 
Vi hämtar mjölk direkt från en automat på en bondgård. Opastöriserad. Kyls direkt hos bonden, hålls kyld i automaten, har ca 10 min resväg hem och direkt in i kylskåpet. 3 dagars hållbarhet säger bonden, men jag märker ingen smak eller luktskillnad efter 4dagar (längre har vi inte haft ngn).
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag har funderat lite på det här med att tappa intresse för något, vad är det egentligen som händer i kropp och själ när ett intresse...
Svar
3
· Visningar
449
Senast: cassiopeja
·
Kropp & Själ Igår på morgonen började jag kissa rent blod från ingenstans. Precis efter varje gång jag hade kissat klart gjorde det sjukt ont, i...
Svar
16
· Visningar
2 029
Senast: Nirvana
·
Kropp & Själ Jag fryser väldigt mycket när jag är i badhuset med barnen och badar, så pass att jag idag har ont i kroppen efter gårdagens besök på...
Svar
15
· Visningar
615
Senast: Fille
·
Kropp & Själ Jag har insett att det är dags för mig att tackla min tandvårdsrädsla.. fobi.. men hur gör man? Jag har inte varit hos tandläkaren på...
Svar
9
· Visningar
419

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Gamla trotjänare
  • Vad gör vi? Del CCVII
  • Autistisk bror

Hund, Katt, Andra Djur

  • Utreda för allergi eller inte
  • Oseriös avel 2023
  • Uppdateringstråd 30

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp