Finns många olika varianter ungefär som kolik ett samlingsnamn på diverse magont. Blir man riktigt dålig direkt så innehåller det det toxiner dvs gift. Långsammare mildare förlopp någon annan typ av tillväxt. Det vanligaste är att färdiglagad mat står framme alldeles för länge i rumstemperatur innan den kyls. Man tillagar mat äter den kyler direkt det som är kvar. Så hur länge i frysen spelar ingen roll om maten var full med tillväxta bakterier redan vid infrysning. Tex en typ salmonella måste få puttra i rumstemperatur ett par timmar tex bearnaise för att utvecklas och bli farlig att äta. Salmonella finns det många olika typer av livsfarliga till den mildare. Shigella, yersinia , campolybacter, sen finns boutulism , anaerob som är dödlig en öppnad tonfisk burk som lagras inte bra att äta. Listeria i opastöriserad mjölk inte så farlig om man inte är gravid. E heck. Inte bra att äta. Detta betyder inte att man ska slänga mat bara för att datumet gått ut. Luktar smakar bra betyder helt ok. Det som är farligt är dåligt tillagad mat och att inte kyla maten direkt efter tillagning. Tillagad mat och ömtålig mat tex skaldjur ska alltid förvaras i kyl max 4 grader. Är det varmare än så blir all mat förstörd mycket fortare.