Eller inte?
Snarare handlar det om mognad inför ett ganska nytt medium - internet? Många var de som frågade random granne, bekant eller "klok person" om råd tidigare, men man kanske kunde ta råden med en nypa salt?
Det som gör det hela värt ett par
är det att många inte fattar vilka de lyssnar till. Kanske var det enklare att avgöra seriositet när man sågs öga mot öga?
Tycker inte att det är facebooks fel. Snarare ligger det hos dem som inte begriper vem de frågar.
Det är väl så att det inte är mediets fel, att det används på ett mindre genomtänkt sätt, utan att användarna saknar förstånd om vad källkritik innebär och naturligtvis IT-mognad i största allmänhet.
Beroende på ideologisk läggning, så kan man också argumentera runt hur mycket trafik som styrs till Facebook, genom att smarta mobiler är förpreparerade med ett enkelt sätt att nå Facebook, men naturligtvis saknar appar som gör att man hittar Bukefalos, eller Jordbruksverket utan att jobba lite själv...
Det är intressant hur megastora företag, företag med makt och inflytande av ett slag som vi hittills aldrig sett under historien, styr folks inhämtning av information. Facebook t.ex., skulle lätt kunna styra information på ett sådant sätt så att företaget avgör vem som blir USA:s nästa president, genom att filtrera bort allt dåligt om den ena kandidaten, och bara leverera positiv information om den andra.
Ett skrämmande perspektiv...
För att begripa vilka svar på en fråga som är relevanta, så behövs ett visst mått av grundkunskaper inom området.
Innan alltför många nöjde sig med att skicka ut en fråga i cyberspace, så gick man en kurs, köpte/lånade och LÄSTE en eller flera böcker, eller gick på frivilliga studiebesök t.ex. när man förberedde sig för att skaffa djur.
Nu skaffar folk sig t.ex får, höns eller getter, utan några föregående studier, och så börjar man slänga ut frågor, ofta tagna ur sitt sammanhang, på ett medium där inte svaren går att verifiera eller ens hitta tillbaka till.
På forum, som t.ex. det välskötta Buke, så finns det en kvalificerad söktjänst inom forumet, och googlar man, så hittar man många träffar på företeelsen man undrar över. Det kan vara hos rasföreningar, avelsföreningar, enskilda men identifierbara personer, jordbruksverket, veterinärer m.m.
Man använder alltså en Facebook, för att ställa en spontan, lite halvt genomtänkt fråga i flykten, via sin mobil, istället för att ens googla.
Det räcker inte med en eller ett par
, det handlar om mycket, mycket mer än så.
Och i slutändan, så är den oreflekterade användningen facebook som i stort sett enda informationskälla en fara för både demokratin, och vår generella utbildningsnivå.
Alltför många läser inte tidningar alls, vare sig på nätet eller på papper, utan förlitar sig på det som dyker upp i facebookflödet.
Bland unga svenskar, upp till 25 år, har minst 25% inte en tillräcklig läsförmåga för att första en enkel tidningsartikel eller en problemformulering i en kort text. Än mindre klarar man att läsa en bok.
Det är ett allvarligt problem.