Sv: Lusern
Ah, trodde det var en fånghäst.
Nej, lucern i sig kan inte ge fång. Inte en näve havre heller.
Foder som är lämpliga till fånghästar och hästar som ligger i riskzonen för fång är ett foder som innehåller så lite kolhydrater/stärkelse som möjligt och mycket fibrer.
Här har jag saxat lite nyttig information om fång från Hallands djursjukhus hemsida:
Utlösande faktorer:
Överbelastning av kolhydrater.
Den absolut vanligaste faktorn till att hästar får fång. Kolhydraterna påverkar tarmfloran i grovtarmen på ett negativt sätt. Här kan alla hästägare göra en insats för att undvika fång hos sina hästar ( se senare ).
1. Akut överbelastning. Tex då hästen kommit in i foderkammaren och förätit sig på kraftfoder. Vid kraftigt vår- och HÖST -bete då gräset innehåller höga halter av fruktans ( ett vattenlösligt socker).
2. Långvarig överbelastning. Tex överviktiga ponnyer ( övervikten kommer av för högt intag av energi, framförallt kolhydrater, i förhållande till hästens dagliga förbrukning
Infektioner/förgiftningar
Tex vid kvarbliven efterbörd hos ston, efter kolikoperationer och andra allmänna infektioner.Här finns teorier om att endotoxiner skulle vara utlösande faktorer eller att infektion/förgiftning stör tarmfloran på liknande sätt som kolhydrater.
Traumatiska/mekaniska skador
Överbelastningsfång vid kraftig hälta på ett annat ben tex frakturer. Skenfärd på asfalt.
Kroniska förändringar i hoven efter tidigare episoder av fång, tex hovbensrotation.
Metaboliska sjukdomar
Lever sjukdom – leverns främsta funktion är att ta hand om de giftiga biprodukterna från kroppens metabolism/förbränning. När leverns funktion ej klarar av detta, ökar gifthalten i blodet och resulterar i ett förgiftningstillstånd.
Cushing’s syndrom- en sjukdom som drabbar främst äldre hästar och innebär att hypofysen producerar för mycket hormon som i sin tur påverkar binjuren att producera hormoner, däribland kortison. En av följdeffekterna, förutom ökad risk för infektioner, är fång.
Kortisonbehandling
Långtids behandling med olika kortisonpreparat kan utlösa fång hos hästar. Därför anses behandling av fång med kortisonpreparat som kontraindicerat även om det förr i tiden var ett vanligt förstahandsval. Man skall däremot inte vara orolig om hästen måste behandlas med kortisonpreparat vid andra sjukdomstillstånd, då denna reaktion är mycket ovanlig.
RÅD TILL ER HÄSTÄGARE
1. Var försiktig med att släppa hästar på kraftigt bete ( framförallt överviktiga och lättfödda ponnyer ). Detta är särskilt viktigt på våren, men också på hösten då gräset växer en andra omgång. Gräset innehåller nämligen höga halter av fruktans vid dessa tider. Fruktans ökar också då gräset blivit "stressat" tex efter en frostig natt. Alltså: BEGRÄNSA TILLGÅNG TILL BETE!!!! Har man en överviktig ponny/häst så är den inte lämpad att släppas på bete mer än korta stunder.
2. Var försiktig med kraftfodergivan. Behöver din häst verkligen kraftfoder? Dodson & Horrell har tagit fram ett kraftfoder för "fånghästar", FIBERGY ( inte att förväxla med fibergi ). Fibergy kan med fördel ges som alternativt kraftfoder då det innehåller väldigt lite kolhydrater. Tycker man att hästen tappar för mycket vikt kan vegetabilisk olja tex rapsolja blandas med fibergy.
3. Alla foderförändringar skall göras gradvis för att inte störa tarmfloran.
4. Har man problem med övervikt trots att hästen bara får hö / hösilage kan grovfibergivan bytas ut mot en del halm.
5. Glöm ej att ge mineraler och vitaminer ( ge extra vitamin E om olja ges ).
6. Regelbunden skoning + verkning."