Sv: Lättridning
Går hästen lite fortare blir det skumpigt, så farten hålls ner medvetet eller omedvetet.
Och med den meningen skulle man kunna tro att du menar att i t.ex. ökad trav kan man inte sitta ned.
En häst som håller uppe farten går fin fint att sitta på om man sitter korrekt och den går i balans. Vissa hästar har hårdare ryggsving, helt naturligt, än andra och kan fordra mer av ryttaren. T.ex. våra halvblod har ganska hård ryggsving.
Att man rider i snigelfart inom Akademiskt hör mestadels till nybörjarna för att både hästar och ryttare ska hinna med allt annat. När man sedan är klar med allt fippel så rider man faktiskt tempoväxlingar ganska flitigt. Om det så är i t.ex. olika lägen i trav eller att man varierar mellan piaff, passage och ökad trav är en annan femma.
Sedan är tempot ändå oftast lägre (i den lugna traven) än man ser i tävlingsridning...dock ska det inte vara så att hästen går och dåsar fram.
Jag håller dock med dig om att man ser det mycket. Många är nybörjare...en hel del fastnar i den ridningen. Jag upptäckte själv först förra året hur trevligt det är med tempoväxlingar, men när jag ökar tempot som mest så lägger jag mest vikt i stigbyglarna och är bara när sadeln väldigt lätt och låter min häst länga ramen...jag rider inte lätt.
Dom här som påstår att dom föredrar att inte rida lätt rider naturligtvis så, annars skulle dom nog inse att lättridning kan vara bra att kunna för att hänga med och inte störa hästen.
Jo för man kan ju inte tycka olika eller hur?
Rider man lätt i balans och i takt med hästen så stör man inte hästens balans.
Visst är det så, men man kan ändå välja bort lättridning. Det är inget måste för att utbilda en häst.