Var får man tag i sojasås? Vilken del av affären?
Det är svårt att få tag i quinoa här tyvärr. Liksom rött ris. Så jag har fått sluta göra rätter jag lagade förut.
Soja finns på den asiatiska hyllan eller på hyllor märkta "smaksättare". Det finns många olika sorter och det är bara en smaksak vilken man gillar bäst.
Angående recept tipsar jag om min urenkla nudelwok som tar ca 10 minuter att laga.
Du behöver:
1 påse snabbnudlar dvs portionspåsarna som innehåller kryddor. Sort spelar ingen roll bara du gillar dem.
1 näve (ungefär) av någon finskuren grönsaksblandning du gillar, t ex wok-blandning.
1 ägg
Ev 1 tsk olja.
Du behöver bara en kastrull, wok eller traktörpanna.
1. Öppna nudelpåsen. Om det är en sort där det finns olja med ska du använda den nu.
2. Häll oljan från påsen i kastrullen/pannan. Finns det ingen olja med nudlarna tar du ca en tesked av någon olja du har hemma. Hetta upp oljan.
3. Häll i de färdigskurna grönsakerna. Fräs några minuter till de mjuknat.
4. Häll ur grönsakerna på en tallrik.
5. Nu ska nudlarna kokas. Ta hälften (obs!) så mycket vatten som står på påsen och häll i kastrullen/pannan och ställ på högsta värmen. Sen häller du i kryddorna i vattnet och därefter nudlarna. Det är enklare att äta om du bryter sönder dem först.
6. Koka till nudlarna mjuknat och vattnet nästan kokat bort. Rör då och då. Det tar 3-4 minuter. Om nudlarna fortfarande är hårda och vattnet är på väg att ta slut, häll i ca 0,5 dl till.
7. När nudlarna är nästan mjuka häller du i grönsakerna och rör om.
8. När allt är varmt sänker du värmen till 5-6 om du har 9 steg, knäcker i ett ägg och rör till det blir krämigt.
9. Häll upp i tallrik. Ät.
Nu ser det ut som det är supermånga steg, men det är för att jag skrev så detaljerat. Du kan variera genom att ta olika nudlar, olika grönsaksblandningar osv. Du kan ha soja på eller sweet chilisås. Du kan också blanda ner bitar av tofu, men det är ganska dyrt och behöver skäras.