Lär mig mer om dp-/jaktvarianter av retriever/spaniels

L

Lathina

Hej bukare!
Jag skulle vilja veta mer om dual purpose - och jaktvarianter av golden och labrador, samt jaktvarianterna på cocker - och springer spaniel, då jag är allmänt nyfiken av mig och inte kan särskilt mycket om detta. Dessutom vill jag i framtiden (en avlägsen sådan) ha en hund som är lyhörd & samarbetsvillig, livlig och smidig i kroppen, och som jag kan vara aktiv med i bruks/lydnads/agilitysammanhang. Därför vill jag ta reda på om någon variant av dessa raser i överhuvudtaget skulle kunna passa in. Jag kan tillägga att jag aldrig skulle överväga en ras/rasvariant som må passa till ovanstående grenar men som BEHÖVER jaga, valla eller vad det nu kan vara, då jag inte kan erbjuda hunden det.

Min uppfattning av standardvarianterna av nämnda raser är att de i många fall är ganska tunga i kroppen och lite småtråkiga (självklart finns det undantag). Hur är det med jaktvarianter och dual purpose?
Jag har tolkat jaktvarianterna av Cocker & Springer som att de behöver få jaga, dvs. det räcker egentligen inte med ett aktivt hundliv med bruks/lydnad/agility. Stämmer det? Hur är det med jaktvarianterna hos golden/labrador; Är det samma sak där eller är de kanske lite mindre jaktspecialiserade än spanielarna?

De golden/labradorer jag oftast stöter på, dvs. den vanligaste varianten av dessa raser, är ganska tunga i kroppen. Jag antar att det är utställningsvarianten jag tänker på (?). Några få gånger har jag sett lite mindre, smidigare och aningen livligare individer, men jag har svårt att tro att de var rena jaktvarianter. Kan de ha varit dp? När jag har sett bilder på dp hos golden har jag dock tyckt att de sett ut som 'vanliga', tunga goldens, så jag är lite förvirrad.

Kära bukare, upplys mig med er kunskap! :)
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Lär mig mer om dp-/jaktvarianter av retriever/spaniels

Retrievrarna (labbe och golden menar jag nu) är ju inte delade i tre fack på jakt-, dp-, och utställningstyp utan det är så att säga flytande gränser.
Helt klart har också olika personer olika uppfattning om vad som är vad.

En jaktgolden/labbe måste inte få jaga men jag anser att de behöver få träna jakt, dvs köra apporteringsövningar mm. Att ha en jaktretriever och inte träna sådant är i mina ögon som att ha en bc som inte får valla.
Naturligtvis kan man ha den till bruks och annat också :).

Ser man till de jaktavlade retrievrarna så är det på labbesidan i princip enbart jakt som räknas medan golden är mer allroundavlad, dvs har både jakt-, bruks- och lydnadsmeriter.

Värt att notera är att många jaktlabbar inte älskar allt och alla och att det faktiskt förekommer jaktlabbar med sociala rädslor.
 
Sv: Lär mig mer om dp-/jaktvarianter av retriever/spaniels

De som avlar på rena jaktlinjer när det gäller cocker spaniel och springer spaniel är sälla intresserad av att sälja till någon som inte tänker jaga. De lägger ner stort jobb på att faktistk få fram bra jakthundar och en sådan köpare är ju rätt ointressant.
Men sen går det att hitta ialla fall Eng springer spaniel som är lätta i kroppen utan att de är rent jaktavlade, vi har haft en och svägerskan har en från en helt annan linje som oxå är lätt i kroppen när hon är tränad och inte får för mycket mat. För de har anlag att lägga på sig rätt mycket, men med balanserad kost och rejäl träning så är inte det ett problem.
 
Sv: Lär mig mer om dp-/jaktvarianter av retriever/spaniels

Jag har haft både Golden och Engelsk Springer Spaniel, och jag kan inte annat än hålla med om vad du säger. Båda raserna håller på att utvecklas i en riktning som jag inte gillar, för mycket tyngd och massa, och för mycket päls.

Men naturligtvis kan man fortfarande hitta lättare linjer av båda.

Det är många år sedan jag senast hade Golden, och när jag ser på dagens hundar kan jag knappt tro att det är samma ras. Dagens Golden ser ofta ut som isbjörnar i miniatyr. Vad som är tråkigare är att man inte längre kan räkna med att en Golden har underbart temperament, har man otur kan man råka ut för osäkra individer med aggressiva tendenser. Men fortfarande finns det förstås jättetrevliga Golden, chansen att åka på ett dåligt exemplar har bara ökat. Typiskt för en ras som blivit för populär.
Det tycks finnas en tendens att de mörkare Golden, som fortfarande finns kvar, också är lite lättare i typen. Och det finns många kennlar som specialiserar sig på bruksegenskaperna, så det gäller att hitta rätt uppfödare.

När det gäller ESS är det huvudsakligen hanhundarna, som håller på att bli stora och tunga, könsskillnaden är väldigt påtaglig i den rasen. Det finns ingen officiell uppdelning av Engelsk Springer i utställnings och jaktvariant, men naturligtvis finns det kennlar som specialiserar sig på antingen jakt eller utställning.
Det finns också en inofficiell uppdelning i två typer, Engelsk och Amerikansk. Kanske det är inbillning, men den engelska typen av rasen är oftast lättare än den amerikanska. (Typerna är annars lättast urskiljbara i teckningen, den amerikanska typen har större sammanhängande färgfält, och oftast inga fräknar). Om det nu finns linjer som importerats från USA, kan jag tänka mig att tendenserna till tyngd och överdrivet mycket päls kommer därifrån, amerikanarna gillar ju "pampiga" hundar.

Är man främst intresserad av apportering och inte vill ha en hund som ibland drar iväg på vilt, ska man nog välja en retriever, springrarna har oftast svårt att motstå när en hare eller ett rådjur springer upp mitt framför näsan. Och jag glömmer aldrig när min svågers ESS fick spel vid Stångån i Linköping, svepte iväg utefter parkstranden och stötte upp ca 500 änder på 10 sekunder. Uttrycket i både husses och hundens ögon var obetalbart!

Om jag skulle skaffa en Engelsk Springer idag, skulle jag välja en tik, från engelska blodslinjer. Nu valde jag istället att köpa en Welsh Springer Spaniel, vilket är en mindre, lättare och sundare variant av ESS. som också har bättre öron. Inom WSS finns över huvud taget ingen uppdelning mellan utställnings och bruks, det verkar vara en väldigt homogen ras. Men i sanningens namn måste sägas, att om man har tänkt sig att tävla på jaktprov, ska man nog inte välja en WSS. De Engelska springrarna dominerar jaktproven totalt, det är sällan man ser en WSS ens bli godkänd där.
'
För min del spelar det mindre roll, eftersom jag inte jagar. Jag var mycket nöjd med min gamla ESS tik, som dog i höstas, 15 år gammal. Det var en helt underbar hund, frisk och sund, extremt följsam och lättlärd och faktiskt 100% säker på rådjur och hare. Min nuvarande WSS valp har jag bara haft i några veckor, men hittills tycker jag hon är toppen; kaxig, glad och livlig, men ändå uppmärksam och följsam ute, precis så som jag vill att en hund ska vara.
 
Sv: Lär mig mer om dp-/jaktvarianter av retriever/spaniels

DP-golden


Jaktgolden


Värt att notera är att DP-golden hade betydligt mer motor och fart än den andra som var avlad på rena jaktlinjer. Utseende och mentalitet kan skilja oerhört och enda sättet att kunna gissa hur valpen blir är att ha koll på enskilda linjer inom aveln och verkligen gå ner på hundnivå när man letar valp.

Nu har det också börjat bli mer populärt att avla fram "goldens med färg", alltså "vanliga" goldens med jaktgoldens utseende, utan större fokus på funktion och mentalitet.

Att tillfredställa en goldens inneboende arbetsvilja är inte svårt. Några viltspår ibland och att sedan ta med sig en dummy ut i skogen för att köra apportering/sök är allt som krävs. Utöver det passar den, i mitt tycke, ypperligt för att träna "annat". Jag skulle väl dock inte påstå att den är den mest lämpade agilityhunden, visst kan de vara snabba men de tenderar att vara lite... fumliga och flängiga. Jag tränar agility med min tik och hon älskar det och är duktig, så på "hobbynivå" är hon jättebra.
 
Sv: Lär mig mer om dp-/jaktvarianter av retriever/spaniels

Mina golden av jakttyp är lätta, snabba och oerhört samarbetsvilliga - enormt arbetsglada utan att klättra på väggarna om det inte blir något gjort på en vecka eller två. Ett exempel på en valpköpares hund: http://www.youtube.com/watch?v=yX46p4YruQo&feature=player_embedded

Kullsyster till hunden på filmen:
lova_18juli2011.jpg
 
Sv: Lär mig mer om dp-/jaktvarianter av retriever/spaniels

Jag har 2 jaktlabbar, en 10årig herre av lite robustare äldre modell (30kg och ganska hög och grov) och en 2årig tik som har enormt fina jaktlinjer, 20kg lågställd raket.
Den yngsta är ett fartbidunder som kräver otroligt mycket jobb och behöver bära och apportera för att må riktigt bra. Hon har massor med nerv men är otroligt lättlärd, snappar upp allt på både gott och ont;) Jag skulle inte rekomendera jaktlabbe ifall man inte har gott om tid och inte vill jaga eller apportera. För det är en maskin utan like! Bara träna lydnad räcker liksom inte till, hon blir inte tillfredsställd av det. Hon behöver använda alla sinnen för att bli nöjd. Hon mår bäst efter ett långt träningspass med mycket kluriga uppgifter. Hon är väldigt social med oss men bryr sej inte om andra. Den gamle är mer den klassiska kelgris/fjäskiga labben.

Den gamle är enklare, visst han va fartig och är det fortfarande. Vi använder honom fortfarande till jakt trots åldern. Men han är inte alls så extremavlad som dagens jaktlabbar. Man kan nog jämföra honom med en "dp" labbe. Han är dock en fantastisk familjehund!

Ska man ha en hund man vill ha till lydnad eller agility så tror jag jaktlabben blir fel. De är jakthundar. Då är det bättre att välja en som är mer så kallad dp. Risken är dock att de blir lite för tunga.

Jag älskar labbar, och när man ser den lilla in action vid jakt och prov blir man helt salig! Där ser man verkligen vad de är gjorda för att göra, nämligen finna vilt snabbt och effektivt. Ska man ha en apportör finns det ingen ras som slår dem:love:

/LL
 
Sv: Lär mig mer om dp-/jaktvarianter av retriever/spaniels

*KL*

Tack för all info! Det var väldigt givande.
Svarar alla i samma inlägg;

ALLA: Anser ni alltså att en jaktgolden ”klarar sig” utan den seriösa jaktbiten (dvs. bara lite apporteringsövningar etc. som Lona skriver), eller är det som med BCn som inte får valla? Jag förstår dock att det kan skilja mycket från individ till individ. Jag tolkar era svar som att jaktvarianten av labben är mer ”jaktpräglad” än motsvarigheten hos golden.
Pumah: Det du skriver känns precis som de egenskaper jag själv skulle önska hos min hund. Du får gärna PM:a om linjer och uppfödare, och skriva om hur du tror att jaktgolden skulle trivas i ett aktivt hundliv – utan seriös jakt. Hur skulle du beskriva aktivitetsnivån? Har du förresten en egen uppfödning?
Viveka: Det är så sant det du säger! Det är verkligen synd att utvecklingen hos Golden och ESS går åt det hållet som det gör.
Om det fortfarande går att hitta en livlig & smidig ESS som inte är så tung i kroppen/har massor med päls (Många ”Om” här), är det en ras jag skulle vilja veta mer om. Om du är insatt i linjer & uppfödare får du gärna PM:a, nu är det inte dags för en hund ännu i mitt fall men jag är nyfiken. Du får gärna PM:a om WSS också.
Snurrfian: Även du får gärna PM:a om linjer & uppfödare där det förekommer lite nättare ESS.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Lär mig mer om dp-/jaktvarianter av retriever/spaniels

Enligt min åsikt är jaklabben mer jakthund än vad en jaktgolden är. De hundar jag träffat på jakt och prov har varit bra hundar men något klumpigare och lite okoncentrerade i sina sök. De har heller inte samma jämna fart utan saktar ner och "slaknar" när det blir för svårt. Jag har träffat nån enstaka som varit i klass med labbarna.

Syrran har en jaktgolden till sällskap och lite vardagsträning, men framförallt som familjehund. Och det är en jätterar tik! Inte speciellt krävande men pigg och lagom hund. Min ungtik är rena träningsfreaket i jämförelse.

/LL
 
Sv: Lär mig mer om dp-/jaktvarianter av retriever/spaniels

ALLA: Anser ni alltså att en jaktgolden ”klarar sig” utan den seriösa jaktbiten (dvs. bara lite apporteringsövningar etc. som Lona skriver), eller är det som med BCn som inte får valla? Jag förstår dock att det kan skilja mycket från individ till individ. Jag tolkar era svar som att jaktvarianten av labben är mer ”jaktpräglad” än motsvarigheten hos golden.

Alltså, den kräver ju att få arbeta men fördelen jämfört med en BC är att jaktgoldens arbete är så mycket lättare att simulera än vad vallning (!!) är. En jaktgoldens uppgift är att söka, apportera och ibland spåra. Det är tämligen enkelt att ge en hund sådana uppgifter jämfört med att låna en flock får, tycker jag iaf. Det är många med jaktgolden som tränar för jaktprov snarare än för riktig jakt, kan man kalla det "seriös jaktbit"? T.ex.
 
Jag är också nyfiken...

Stämmer min teori att mörkare Golden oftast är lättare och livligare än "isbjörnsvarianten"?

Efter vad jag hört ingår Irländsk Setter i de raser som användes till att avla fram Golden, så en viss logik ligger ju bakom att de mörkare kan ha mer gener från det hållet.
 

Liknande trådar

Hundavel & Ras Jag är på jakt efter den perfekta rasen till mig och tänkte höra om ni kanske har något tips på vägen. Jag har skannat av de flesta av...
11 12 13
Svar
249
· Visningar
30 241
Senast: Åsa A
·
H
Övr. Hund Jag funderar att skaffa min första hund till sommaren och nu vänder jag mig till er på buke som har hunderfarenhet. Jag är en tjej på...
2
Svar
34
· Visningar
3 133
Senast: Atalantha
·
Övr. Hund Tittar lite på cockern och undrade om den, precis som de flesta aktiva raser, idag är uppdelad i jaktvariant och utställningsvariant? På...
2
Svar
29
· Visningar
9 732
Senast: Brandgul
·
Hundavel & Ras Med inspiration från tråden "Hur "försvarar" man köp/avel av osunda raser?" så vore det kul med en lista på raserna och hur sund/osund...
Svar
5
· Visningar
7 063

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • FÅRtråden
  • Akvarietråden V
  • Valp 2025

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp