Jag har koll på att man inte har koll
Vid vilken temperatur (eller hur länge ett läkemedel håller innan det blir dåligt) vet man faktiskt sällan. Studier av läkemedel är dyra så oftast gör man en studie på normal förvaring och en beräknad tid (t ex två år efter tillverkning) och kan bevisa att läkemedlet är fräsch, fungerar och är säkert under den tiden. Inget säger att läkemedlet kanske är fräscht i tre eller fyra år, eller tål 30 eller 35 grader. Man testar inte gränserna, utan man testar en tid (och temperatur) som är rimlig och bevisar att det är ok så länge.
Så inte heller vet man VAD som händer med läkemedel som är fel förvarade eller för gamla, de kan få sämre effekt eller härskna eller bli giftiga eller något helt annat. Det finns inget i tekniska specifikationen som visar det (för de flesta medicinerna).
Antagligen blir många läkemedel inte så dåliga så fort som man tror, men man kan helt enkelt inte säga säkert.
Ofta tycker jag att instabila läkemedel (ofta flytande, salvor, krämer etc) har sämre hållbarhet än de mer stabila (tabletter) men det kan vara olika från medicin till medicin.
Insulin som nämnts är en annan sak, där vet man att protein strukturen förstörs av värme (och av att frysas) så det är ett av få läkemedel man vet gränserna för. Plegicil tror jag det är svårt att uttala sig om, och man får väl överväga själv om det är värt att chansa eller säkrast att (skaffa recept) och köpa en ny förpackning.