Det var höga halter av bly i luften så man fick i sig det via inandning plus att all mat som odlades, särskilt bladgrönsaker etc kunde ha bly från luften på ytan. Grundvattnet innehöll också mera bly, vilket ju ger ett visst upptag i alla grödor men svenskt grundvatten ligger i regel långt under gränsvärdet:
http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Bly-i-grundvatten/
Enligt Livsmedelsverket får vi i oss ca 12-50 ug bly per dag i Sverige. Om man har vatten som ligger på gränsvärdet 10 ug/L skulle man få i sig ca 10 ug från det per dag. Men så höga halter är alltså ovanliga. Det finns dock speciella områden med blyrika mineraler i Sverige där man har hittat höga halter. Dock har jag aldrig sett någon rapport om eller hört det diskuteras att man skulle ha höga blyhalter "enbart" pga lågt pH på annan berggrund.
Men som sagt, bäst att analysera så att man vet.
Men du hänvisar till statistik över hur blyhalterna i grundvatten ser ut. Ingen korrelation till om det är många enskilda brunnar i dessa områden. DET hade varit intressant att veta och det var det jag trodde du hade källa till baserat på vad du skrev i ditt förra inlägg (fetstilade i mitt citat). Utifrån din länk kan man inte dra några som helst slutsater från vilket vatten som dricks eller inte.
Och bly i grundvatten ger sällan effekt på grödor; grundvattnet ligger oftast mycket djupare än vad grödornas rötter är (dvs mer än 1,5 meter under markytan). Regnvatten och bevattningsvatten ger mycket större effekt på grödor, förutom såklart halterna i den ytliga jorden som rötterna kan ta upp.
Dina resonemang känns varken helt genomtänkta eller vetenskapliga.