Lågt ph på dricksvattnet

Det var höga halter av bly i luften så man fick i sig det via inandning plus att all mat som odlades, särskilt bladgrönsaker etc kunde ha bly från luften på ytan. Grundvattnet innehöll också mera bly, vilket ju ger ett visst upptag i alla grödor men svenskt grundvatten ligger i regel långt under gränsvärdet:

http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Bly-i-grundvatten/

Enligt Livsmedelsverket får vi i oss ca 12-50 ug bly per dag i Sverige. Om man har vatten som ligger på gränsvärdet 10 ug/L skulle man få i sig ca 10 ug från det per dag. Men så höga halter är alltså ovanliga. Det finns dock speciella områden med blyrika mineraler i Sverige där man har hittat höga halter. Dock har jag aldrig sett någon rapport om eller hört det diskuteras att man skulle ha höga blyhalter "enbart" pga lågt pH på annan berggrund.

Men som sagt, bäst att analysera så att man vet.

Men du hänvisar till statistik över hur blyhalterna i grundvatten ser ut. Ingen korrelation till om det är många enskilda brunnar i dessa områden. DET hade varit intressant att veta och det var det jag trodde du hade källa till baserat på vad du skrev i ditt förra inlägg (fetstilade i mitt citat). Utifrån din länk kan man inte dra några som helst slutsater från vilket vatten som dricks eller inte.

Och bly i grundvatten ger sällan effekt på grödor; grundvattnet ligger oftast mycket djupare än vad grödornas rötter är (dvs mer än 1,5 meter under markytan). Regnvatten och bevattningsvatten ger mycket större effekt på grödor, förutom såklart halterna i den ytliga jorden som rötterna kan ta upp.

Dina resonemang känns varken helt genomtänkta eller vetenskapliga.
 
Det är svårt att hitta en referens som säger att de flesta brunnsvatten med lågt pH ändå inte har höga blyhalter. Så man får i stället titta på statistik som visar blyhalterna i grundvatten (med varierande pHn får man anta), som vanligen är låga. Och brunnsvatten är grundvatten.

Det kanske var förvissande att jämföra med andra intagskällor, det jag försökte säga var bara att det mesta bly vi får i oss vanligen inte kommer från dricksvatten,

Jag tror inte vi behöver ifrågasätta att lågt pH kan lösa ut bly, för så är det helt klart. Däremot är diskussionen runt bly i dricksvatten vanligen relaterad till bly från kranar och ledningsmaterial, inte bly som kommer från marken. Men som jag sa tidigare är det ändå säkrast att analysera eftersom det finns områden med förhöjda blyhalter i brunnar pga berggrunden (se också @Anders inlägg ovan).
 
Det är svårt att hitta en referens som säger att de flesta brunnsvatten med lågt pH ändå inte har höga blyhalter. Så man får i stället titta på statistik som visar blyhalterna i grundvatten (med varierande pHn får man anta), som vanligen är låga. Och brunnsvatten är grundvatten.

För det finns inga sådana referenser. I två likadana grundvatten, men det ena med markant lägre pH (vilket 5,3 är, det är väldigt lågt) kommer det med lägre pH ha högre halter bly. Om det sedan är farliga halter, det är en annan fråga.

Ja, brunnsvatten är grundvatten.
 
Fick analysresultatet igår, och oron har varit väldigt obefogad.. Var inte ens i närheten av gränsvärdet gällande tungmetaller..
Enda anmärkningen var lite förhöjt nitrat (vilket det även var för 12 år sedan), för lite fluor för att det ska vara kariesförebyggande, samt lite högt antal koliforma bakterier. pH ligger även på 7,4 numera sedan vi satte in filter med akdolit för 12 år sedan då vi upptäckte att vattnet var så väldigt surt..

Men summa sumarum så är vattnet tjänligt och jag kan sluta stirra på vattnet som om det vore radioaktivt ;)
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp