Ett av mina barn har börjat reagera mot vissa frukter och grönsaker (apelsin, äpple o tomat, hittills...), så vi försöker nu utesluta dessa ur hennes kost.
Resten av familjen älskar "mammas köttfärssås" men den innehåller ju en massa tomat (krossade + puré) så den bör väl helst undvikas nu då. Men då uppstår ju genast ett receptproblem...
Så, är det någon här som har nåt enkelt och gott recept på hur man gör köttfärssås utan tomat?
Var VÄLDIGT försiktiga med detta i.o.m att ni inte vet exakt vad hon reagerar på (är en allergiutredning aktuell? Vad får hon för symptom?) Men precis som
@astronaut säger så kan jag inte använda NÅGON form av tomat. Så, under förutsättning att hon klarar
paprika ,
chili och ev
sojasås kommer här mina egna varianter;
Istället för ren tomat använder jag Ajvar (kolla så att den är tomatfri! Jag använder Ica:s egna, den starka) och sweet chilisås (igen, dubbelkolla!)
Har haft matlagningsgrädde som bas, men det blir så otroligt tråkig färg så jag har fått ösa på med sojasås.
Nu har jag även testat med röda linser, morot, färsk paprika och lite lite rödvinsvinäger (undviker kött, men annars kan säkert mörk oxbuljong/fond vara till hjälp för er!)som bas.
Det funkar fint för mig, men självklart smakar, och ser, det rätt annorlunda ut mot tomatbaserad köttfärssås.
Och det är ju naturligtvis under förutsättning att hon tål detta.
Är det röda färgämnen som är svårt brukar jag numera göra en/olika varianter av bönfärssås på kidneybönor och röda linser...men det är inte alltid uppskattat av min tämligen känsliga mage
Använder aldrig recept så jag kan inte svara på vad som är lagoma mängder, prova er fram.
Men, som sagt, var uppmärksamma på eventuella reaktioner!
Hoppas det var till någon hjälp, säg till annars om ni vet vad hon kan tänkas tåla så ska jag se om jag kan experimentera lite åt er