Hästen har två kotsenben på varje ben, gaffelbandet delar sig en bit ovanför kotleden och gaffelbandsgrenarna fäster på kotsenbenen innan de fortsätter runt framåt för att fästa på hovbenet tilsammans med sträcksenan.
På kotsenbenen fäster också ett flertal kotsenbensligament, de tre stora av dessa fortsätter nedåt längs kotbenets baksida och har sina fästen längre ner i kotböjningen.
På kotsenbenens baksida passerar också ytliga och djupa böjsenorna i sin gemensama kotsenskida.
Kotsenbenen har således en viktig funktion i både den passiva stötte apparaten och för senornas biomekaniska funktion.
Skador i kotsenbenen kan uppkomma antingen i form av en fraktur efter trauma, eller i form av "uppluckringar" i benväven som följd av inflammation (osteolysis).
Dessa förändringar kan ses på röntgen, med ultraljuds scanning kan man se ligament tillhäftningarna och strukturen på benhinnan, och ofta kan det vara lättare att upptäcka en mindre fraktur med hjälp av ul, då de kan vara lite svåra att fånga på röntgen, man kan ju dock endast se benhinnan, och inte in i benväven med ul.
Prognosen för en häst med uppluckringar, eller pålagringar (osteophyter) på kotsenbenen är tyvärr dålig, det sägs att chansen för rehabilitering är något större om förändringarna uppkommer hos en något äldre häst.
Frakturer är givetvis också en allvarlig prognos, men där beror det ju väldigt mycket på hur frakturen ser ut,
Prognosen för läkning av en genomgående fraktur är dock väldigt dålig.
Dock finns det ju som sagt många andra strukturer i det området, skador i t.ex. kotsenskidan är ju inte ovanligt, och har en betydligt bättre prognos, sådanna skador kan diagnosticeras med ultraljud.
hoppas at det var till lite hjälp, det var väl ine särskillt positivt tyvärr, så vi får nog hoppas att det inte är kotsenbenen...
.