Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Som sagt, alla sorters foder i fel mängd, vid fel tillfälle kan vara dåligt.Jag hade inte gett kornkross då jag anser att det innehåller för mkt stärkelse. Hellre havre då som innehåller lite mindre stärkelse. Hur ser höanalysen ut? Vad behövs för att komplettera?
Tror jag läste det på något forum - hittar det inte!Försäljare av dyra processade "specialfoder för dräktiga ston", kanske hellre vill marknadsföra sina produkter?
Och därför så rekommenderas "specialfodret", medan alla eventuella nackdelar med "kronkross från grannbonden" dras fram...
Alla foder som förvarats fel, hanterats tokigt, givits på fel sätt eller i fel mängd, eller kontaminerats, kan ju vara "dåliga".
precis det jag hört - för mkt stärkelse!Jag hade inte gett kornkross då jag anser att det innehåller för mkt stärkelse. Hellre havre då som innehåller lite mindre stärkelse. Hur ser höanalysen ut? Vad behövs för att komplettera?
Havre blir för mkt energi för min damSom sagt, alla sorters foder i fel mängd, vid fel tillfälle kan vara dåligt.
Korn innehåller mer protein och mindre fett än havre, så är det ett fettsnålt protein man vill åt, så kan en lagom giva korn vara bättre än en större giva havre, utan att man egentligen ger mer stärkelse.
Havre är inte nödvändigtvis "bättre" än korn och vice versa.
Om man räknar på foderbehovet, så kan man fodra med havre, korn, eller för den delen industrins specialfoder som tillägg till grovfodret när tillägg utöver grovfodret behövs t.ex. till ett dräktigt sto.
Havre blir för mkt energi för min dam ☺
Jag har alltid lärt mig att korn och havre har ungefär samma mängd protein. Googlade nu och kom till svenska foder, deras korn innehåller 80 gr smältbart råprotein per kg foder och havren innehöll 84. Är det någon speciell kornsort som har mer protein?Som sagt, alla sorters foder i fel mängd, vid fel tillfälle kan vara dåligt.
Korn innehåller mer protein och mindre fett än havre, så är det ett fettsnålt protein man vill åt, så kan en lagom giva korn vara bättre än en större giva havre, utan att man egentligen ger mer stärkelse.
Havre är inte nödvändigtvis "bättre" än korn och vice versa.
Om man räknar på foderbehovet, så kan man fodra med havre, korn, eller för den delen industrins specialfoder som tillägg till grovfodret när tillägg utöver grovfodret behövs t.ex. till ett dräktigt sto.
Jag brukar läsa i "Fodertabeller för idisslare", där det finns "normalvärden" för en hel radda med fodermedel.Jag har alltid lärt mig att korn och havre har ungefär samma mängd protein. Googlade nu och kom till svenska foder, deras korn innehåller 80 gr smältbart råprotein per kg foder och havren innehöll 84. Är det någon speciell kornsort som har mer protein?
De tabellerna funkar ju dock inte till häst, de tar ju inte upp samma mängd näring ur fodret som korJag brukar läsa i "Fodertabeller för idisslare", där det finns "normalvärden" för en hel radda med fodermedel.
Nomalvärden är alltså de värden som man räknar foderstater på, när man ska använda sina egenodlade grödor.
Enligt dessa tabeller innehåller Korn (kärna) 122 g råprotein per kg/ts, och havre (kärna) 110 g råprotein.
Om foderfabrikerna har "pillat" med spannmålet, så kan värdena vara vad som helst egentligen.
Tar de bort grodden t.ex., så ändras värdena enormt.
Förutom "vanliga" foder medel som halm, spannmål, ärtor m.m., så finns även sådant som inte används så ofta idag med i fodertabellerna som: Tallbark, Vass, Foderbeta, Rova, Fodervicker.
Vass som skördas på sommaren är rena proteinbomben förresten 170 g råprotein/kg ts.
Och där finns också värden för sådant som vi använder mer för berikning, än som foder, som t.ex. Morot (105 g råprotein/kg ts, 12,1 MJ/kg ts).
I Fodertabellerna kan man även se vilka sorters/vilken fördelning av olika aminosyror, sockerarter och vitaminer det finns i olika fodermedel.
Och så mycket, mycket mer...
Jag var tvungen att ta fram min ”bibel”, fodringsrekomendationer från SLU. Även där är havre och korn likvärdigt.De tabellerna funkar ju dock inte till häst, de tar ju inte upp samma mängd näring ur fodret som kor
Hur tänkte du nu?De tabellerna funkar ju dock inte till häst, de tar ju inte upp samma mängd näring ur fodret som kor
Vadå fodringsrekommendationer?Jag var tvungen att ta fram min ”bibel”, fodringsrekomendationer från SLU. Även där är havre och korn likvärdigt.
Det är en tabell som ser ut som en analys, som beskriver ts, mj, smältbart, ca, p och m. Det finns också en tabell som beskriver makromineraler.Vadå fodringsrekommendationer?
Menar du en lista som säger att "1 dl havre kan bytas mot en dl Korn" i något visst sammanhang?
Eller menar du en tabell som beskriver totala innehållet av olika ämnen i Korn, Havre, Vete Majs m.m.?
Alltså med ett liknande utseende som hur en grovfoderanalys ser ut?
Det är väl rätt ointressant i det här sammanhanget vad fodret innehåller, det enda betydelsefulla är ju hur mkt smältbart (för häst) protein det innehåller.Hur tänkte du nu?
Hur mycket näring ett djur av ett visst djurslag tar upp, är en helt annan fråga, än hur mycket näring t.ex. en havrekärna innehåller.
För att kunna räkna ut hur mycket av någonting, som är lämpligt att ge ett djur av ett visst djurslag, så behöver man ha kunskap om två saker:
1: Vilka näringsämnen och "utfyllnadsämnen" fodermedlet innehåller och deras normalvärden. Det är "alltid" likadant för respektive fodermedel.
2: Hur djurslaget processar sitt intagna foder. Varierar stort beroende på djurslag.
Det är inte ens så att olika sorters idisslare processar sitt foder likadant.
Att "man" använder det här tabellverket "Fodertabeller för idisslare" även när man räknar manuellt för häst, är för att det är en bästa sammanställningen över innehållet i olika foder som finns enkelt tillgängligt.
Nu blir jag förvirrad.Det är väl rätt ointressant i det här sammanhanget vad fodret innehåller, det enda betydelsefulla är ju hur mkt smältbart (för häst) protein det innehåller.
Jag har då aldrig använt den tabellen när jag räknat foderstat, det finns ju motsvarande för häst.