Köpa ut till 17-åring?

Jag tycker mig känna mina vänner så bra att jag vet om de kan hantera sin sprit eller inte jo. Sen kan ju alla göra misstag - så är det, men de misstagen kan ju lika gärna komma nån månad senare när hen får köpa sin sprit utan barnvakt på krogen.
Det är inte som att jag skulle ränna runt och köpa ut till främlingar.
Tänker du likadant om det skulle hända en olycka av det värre slaget? I så fall: kör hårt!
 
Jag har läst rapporterna - i snart 20 år som sagt, har jag jobbat förebyggande.
Med arrangemang, öppen verksamhet, fältverksamhet. Före, under och efter festen. Både den alkoholfria spelningen och fylleslag på krog.
Jag har också egen erfarenhet av alkoholens dåliga verkningar - och av mycket modest begränsat alkoholintag i from av god dryck till god mat.
Det finns liksom INGEN anledning att ge/bjuda/köpa ut alkohol till omyndiga. INGEN!
 
Jag ser öht inte kulturella normer som så väsentliga, egentligen. Två öl till fotbollen har jag inga problem med, bortsett från att jag inte känner mig kulturellt hemma med det, sas. Jag har inget att föra över till ungdomar därvidlag.

Men problematiskt vore det ju med, säg, åtta öl till fotbollen eller många glas vin till maten. Eller båda sakerna ofta.

Att låta ungdomarna dricka lite vin har troligen inget tydligt pedagogiskt värde. Det är bara rn del av vad jag är socialiserad med.
Jag tror att de har stor påverkan, oavsett om vi själv ser dem som viktiga.

Hm, trodde smaka var betydligt mindre mängd än två burkar öl.:o
 
Jag tror att de har stor påverkan, oavsett om vi själv ser dem som viktiga.

Hm, trodde smaka var betydligt mindre mängd än två burkar öl.:o
Ja, jag såg två burkar starköl mer i detalj sen. Det är klart mer än vad mina internaliserade normer medger att jag bjuder en 16-åring på. Snarare ett glas, eller en vanlig flaska, inte jättestarkt öl. :)

Men jag tänker mest i termer av vin, på förekommen anledning. Då skulle väl ungefär ett glas kunna vara aktuellt. De unga brukar ändå inte tycka om vin så värst, det är mer som att försöka övertala dem att smaka på en mussla eller något i den stilen, i hopp om att de som genom ett under nu blivit mogna nog att förmå uppskatta de.
 
Just den här typen av forskning är lite för välbelagd för att "ta med en nypa salo alkoholmonopol på det.
Jag tänker att det finns mer än en faktor som avgör hur mycket alkohol som ungdomarna får i sig. OCH det handlar om sannolikheter. Sannolikheterna för att din avkomma utvecklar cancer ökar också om hen äter korv men jag misstänker att de flesta inte begränsar korvintaget hos sina barn för man tänker att korsätande är en av många faktorer som till att människor utvecklar cancer.

Det är det jag menar med en nypa salt.
 
Jag tror att de har stor påverkan, oavsett om vi själv ser dem som viktiga.
Klart de har. Vad jag menade var att jag inte tycker att skillnaden mellan öl till fotbollen och vin till maten är så himla avgörande, egentligen. Men jag vet ju också att och varför jag trivs väldigt mycket bättre med det ena än med det andra.

Och så kommer jag på mig med att tycka att det är ganska trevligt att barnen som vuxna är någorlunda lika mig när det gäller allmänna preferenser. Det underlättar umgänget avsevärt.
 
Exakt så. Min upplevelse är att de vars föräldrar problematiserade alkohol till den grad att de inte ens lät en 16-17 åring smaka på lite öl/vin byggde upp någon slags spänning kring alkohol vilket gjorde att deras barn var mer benägna att testa sina gränser när de var på behörigt avstånd från sina föräldrar. Dessa var sedan också rädda för att deras föräldrar skulle få veta att de druckit så de hellre sov över hos killar än åkte hem berusade, åkte svarttaxi istället för att ringa pappa när de skulle hem på natten m.m. De utsatte sig helt enkelt för mer risker än de vars föräldrar hade en mer avslappnad relation till alkohol.
Vet man med sig att ens 16-17åring är så intresserad av alkohol är det väl urdumt att dricka alkohol nära denne även om det bara är ett glas till maten?

Ja, jag tillhörde den gruppen du nämner här.
 
Hej.
Det är jag som pratar med era tonåringar efter festen. Det har jag gjort i 20 år nu. ibland är jag mitt i festen på stan och hjälper dom som behöver.
Det är jag som lyssnar på hur den o den gjorde si o så. Hur den o den morsan/farsan inte märker att den o den är riktigt i skiten (dvs drogar eller alltid är dräggfull).
Ungdomarna sitter INTE och säger att min morsa är skitschysst och köper ut. Njet, det är polarna som säger; -XX morsa köpte ju alltid ut...inte konstigt att XX alltid blir så full. Lite föraktfullt sådär.
XX ser mest generad ut, -Men morsan ville ju veta vad jag drack... Asgarv från resten av polarna: -Och det du fick av ÖÖ? - Berättade du det för morsan? Och sen den som är tyst, den dom andra inte riktigt ser i ögonen när vi pratar. Jag funderar på vad som pågår där?
Varför är det så förbaskat viktigt att "lära" ungar att dricka? Lär dom att INTE dricka.

(Och -Oh ja, jag har festat hårt så mycket och haft skitkul - att jag klarade mig från allvarliga incidenter VET jag är mest tur. Många av mina kompisar hade "otur" istället.)

Kanske har missat om det nämnts tidigare, men, vad jobbar du med?
 
Varför är det i sammanhanget viktigt att lära ungdomar att tycka om alkoholhaltiga drycker?
Skulle det göra att man dricker mindre? Säkrare?

För mig blir det skevt. Jag har svårt att se varför det skulle vara viktigt att lära ungdomar att tycka om tex vin. Jag har också svårt att se att ungdomar som tycker om vin skulle dricka mindre än ungdomar som inte gör det..
 
Varför är det i sammanhanget viktigt att lära ungdomar att tycka om alkoholhaltiga drycker?
Skulle det göra att man dricker mindre? Säkrare?

För mig blir det skevt. Jag har svårt att se varför det skulle vara viktigt att lära ungdomar att tycka om tex vin. Jag har också svårt att se att ungdomar som tycker om vin skulle dricka mindre än ungdomar som inte gör det..
Jag tänker bara att det är trevligt med vin och således bra att kunna uppskatta det. Ungefär som att tycka om många sorters mat.
 
Jag tänker bara att det är trevligt med vin och således bra att kunna uppskatta det. Ungefär som att tycka om många sorters mat.
Ja, men jag undrade mer till kopplingen här i tråden. Smaka - lära sig tycka om - dricker mindre alkohol på fest?

Sen har jag personligen svårt att se varför man vill lära sina barn att dricka just alkohol, har svårt att se kopplingen till många sorters mat. Men det är ju en annan diskussion.
 
Ja, men jag undrade mer till kopplingen här i tråden. Smaka - lära sig tycka om - dricker mindre alkohol på fest?

Sen har jag personligen svårt att se varför man vill lära sina barn att dricka just alkohol, har svårt att se kopplingen till många sorters mat. Men det är ju en annan diskussion.
Diskussionen kretsar ju kring mer än den ursprungliga frågeställningen. Frågan om att lära, eller "lära", ungdomar att dricka vin som folk, har ju tex återkommande dykt upp.

Jag tänker helt enkelt att vin ingår i matkulturen. Det är kopplingen.
 
Jag är inte den som kritiserat forskningen. Har inte läst den tillräckligt noga för att göra det. Det var någon annan som gjorde det. Jag bara ifrågasatte att monopolet legitimiserade forskningen per automatik. Systembolaget har funnits i över 50 år och forskningsrapporterna är nyare än så. Att därför påstå att man "byggt ett helt alkoholmonopol på det" är direkt felaktigt.
Alkoholmonopolet är också en förklaring till att vi i brännvinsbältet har mycket lägre alkoholrelaterade skador än vad t ex Ryssland har. Vi har också mkt lägre andel av sådana skador än Frankrike där de ju dricker vin som sällskapsdryck (men de har också väldigt hög andel alkoholskador mer än Ryssland tror jag faktiskt men är inte riktigt säker). Så alldeles oavsett vad man tycker om monopolet har det lett till en minskad tillgång till alkohol och därmed skador/död/missbruk och annan kriminalitet som beror på alkohol.
 
Jag tänker att det finns mer än en faktor som avgör hur mycket alkohol som ungdomarna får i sig. OCH det handlar om sannolikheter. Sannolikheterna för att din avkomma utvecklar cancer ökar också om hen äter korv men jag misstänker att de flesta inte begränsar korvintaget hos sina barn för man tänker att korsätande är en av många faktorer som till att människor utvecklar cancer.

Det är det jag menar med en nypa salt.
Jo men det gör jag, eftersom jag vet att rött kött och speciellt processat rött kött enligt WHO ökar cancerrisken rätt mkt över ett visst intag per vecka. Såklart att jag då begränsar intaget till mina barn, när jag vet om det kan jag ju inte bara skita i det liksom. På samma sätt som rött kött inte är bra för miljön, alltså lär jag mina barn att man ska ta ansvar för miljön också. På samma sätt som jag tar ansvar för att inte ha alkohol i hemmet som också orsakar cancer men i vårt fall är det en stark ärftlig faktor för beroende. Varför skulle jag inte göra det? Det är ju på samma sätt som med rökning, ingen utsätter väl sina barn för passiv rökning längre när det är väl belagt hur farligt det är.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Alkohol är komplicerat. Kanske inte för varje individ men sett i stort perspektiv är alkoholen roten till så mycket ont som händer i...
16 17 18
Svar
358
· Visningar
19 667

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Boxvila efter ledinjektion
  • Reklamera häst
  • Dressyrsnack 17

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp