Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Haken är ju att fölet inte är avvant. Så det kommer inte ske någon tradition/besittningsövergång. Alltså inget sakrättsligt skydd för mig som köpare.
Tidigare var det inte så men lagen har ändrats. Om det är en specifik vara, vilket ju ett föl såklart är är man skyddad.Stämmer verkligen det? Ett av de exempel jag hört talas om gällde en kund som köpt guldvaror, har för mig det var ett halsband som skulle ändras på något sätt. Juveleraren kursade och kunden fick varken pengar eller halsband.
Jag har svårt att tänka mej att en föl-köpare skulle vara bättre skyddad.
När vi köpt ny bil har vi inte betalat den förrän vid hämtning så jag förstår inte hur det problemet uppstår ?
Visst skrivit kontrakt på ny bil men inga pengar förrän bilen blivit hämtad och då registrerad på mig ..
Bilen finns ju inte vid betalningen isådana fall men du har ju fölungen och den är ju chippade nu och märkt det tillsammans med ett köpekontrakt så är ju du bevisad ägare till fölungen .Det gäller bara de som betalt innan vilket skrevs längre upp i tråden. Hur man nu kan tänka sig att betala de summor det handlar om med en ny bil utan att ens fått en nyckel till bilen, men...
Bilen finns ju inte vid betalningen isådana fall men du har ju fölungen och den är ju chippade nu och märkt det tillsammans med ett köpekontrakt så är ju du bevisad ägare till fölungen .
Vill man gardera sig till både händer och fötter och fundera på alla möjliga och omöjliga situationer ska man nog inte köpa en fölunge eller annan vara som inte kan föras över till ägaren direkt vid betalning .
Och inte ens då är man säkrad om säljaren är eller är påväg till kronofogden .
Så kommer ägarskapet utredas och styrkas att man är ägare .
Har du verkligen 1 rättsfall som beskriver om den köpta fölungen som är ID märkt och med ett köpekontrakt som fullbetalning erlagt som kronofogden anser tillhör konkursboet ?Har du läst tråden?
Där har du svar på varför jag funderar alls över frågan. Och även att jag har noll skydd om säljaren går i konkurs. Ingen utredning i världen hjälper mig då. Däremot har jag i en konkurs en oprioriterad fordran på säljaren i sådana fall. Och antagligen slutför gärna konkursförvaltaren köpet eftersom det ger medel in. Men jag kan inte kräva det.
Så en konkurs eller utmätning i mitt fall så har jag ingen som helst rätt till mitt föl. (Dock oroar jag mig inte som sagt, men nyfiken på hur andra gjort)
Jag vet inte hur många hästsäljare som är i risk för konkurs, men jag tror inte att problemet är jättestort. Det är väl klokt att göra en upplysning på den man köper av kanske...
Jag säljer ju en del föl som stannar tills de är 2,5.