Konstig färgförändring på föl!

Sv: Konstig färgförändring på föl!

Fast du - det här är ju intressant att kolla på för att diskutera det här med heterozygot och homozygot form.
Man vet ju inte säkert hur spridningen av det vita fungerar när det gäller splashed white. Inte heller vet man säkert hur färgen beter sej i heterozygot eller homozygot form. Vinnikvikken är heterozygot - men är helt utan tecken (tror jag??). Samtidigt verkar en heterozygot också kunna ha såpass mycket vitt som typ en lykta med blåa ögon och vita strumpor - och alla mellanting däremellan.
Homozygoterna verkar bli "skäckar" - som Gneist eller Thulissa som länkats till tidigare i tråden...

Heterozygot - anlag i "enkel" uppsättning (har fått det bara från ena föräldern).
Homozygot - anlag i dubbel uppsättning (har fått det från båda föräldrarna).


Ser man på K.A.Best - som ser ut att bära på anlaget i heterozygot form. Hon har ärvt sitt anlag från pappa Pål Best (tror jag i alla fall).

K.A.Bests avkommor;
K.A.Rina är efter Thuli Elden. Thuli Elden bär "garanterat" på ett ensamt splashed white-anlag (detta vet man säkert genom avkommor som Thulissa).
K.A.Rina har enligt travsport.se - "stjärn, strimma, snopp, köttfärgad fläck på underläppen, vit kota hb, oregelbunden vit krona vf, vit kota"
Detta kan mycket väl vara en "heterozygot splashed white"! IngerG har tidigare i tråden skrivit om att just en sådan bläs verkar ganska typisk splashed white - dvs med en stjärn, strimma på nosryggen som övergår i en bredare snopp med fläck på underläppen. I heterozygot form verkar många ha just vita kotor och vita kronor - dvs låga vita tecken på benen.
Jag skulle gissa att K.A.Rina har ärvt ett ensammet splashed white-anlag från antingen sin far eller sin mor.

K.A.Jo är efter Rigel Jo. Jag vet ej hur det är med Rigel Jo (tror inte att han bär på splashed white)
K.A.Jo har enligt travsport.se "bläs, köttfärgad nos och underläpp, oregelbunden vit kota hb, oregelbunden vit krona vb". Jag har sett bild på honom och han ser ut att ha en "bottom-heavy" bläs = heterozygot för splashed? (isåfall har han ärvt det från EN av föräldrarna - alltså sin mor)

K.A.Ramell är efter Marine Svarten. Hon har ungefär samma beskrivning som K.A.Jo (men utan vit underläpp). Jag tror faktiskt samma där - att hon är heterozygot för splashed.

K.A.Pitän är efter Tand Troll. Jag är inte helt hundra på att Tand Troll har splashed white - men jag tror det.
Avkomman verkar dock vara heterozygot ändå??? Om än mer tydlig med blåa ögon, utvikt bläs, helstrumpor osv.
(som sagt - svårt att veta i vilken form homozygoter uttrycker sej?)

K.A.Ross är efter Spang Best. Spang Best är jag mer osäker på, jag tror inte han bär på det - men kan inte säga säkert (han verkar lämna vitt i huvudet till många avkommor??).
K.A.Ross är ju också "tydligare" med blåa ögon och stor bläs osv.
Men jag skulle ändå gissa att även han är heterozygot - dvs ärvt anlaget enbart från en av föräldrarna.

K.A.Stanj är efter Svall Ivar. Svall Ivar tror jag inte bär splashed white. K.A.Stanj själv har "vita hår i pannan, vit kota med svarta fläckar i inre kronranden vf".

Också är det Qvadrigo-sonen då som jag har sett på bild också.
Angående Qvadrigo så är jag osäker på om det är splashed white som är orsaken till hans vita tecken - men vi ser väl på avkommorna vad som ploppar ut.

Som sagt - för att det ska bli skäckar så krävs det lyckoträffar. Även om man betäcker en som bär anlaget heterozygot med en annan som bär anlaget heterozygot så är det bara 25% att det ska bli en skäck. Det vill säga en betäckning på fyra (med såna individer) resulterar i en skäck. (Ifall man tänker genotypen Splspl med Splspl - där den lilla "spl" innebär uttryckandet av anlaget - så blir 25% SplSpl - dvs ärver inte anlaget, 50% Splspl - får anlaget i heterozygot form, och 25% splspl - i homozygot form = skäck)
Ska man spekulera med sannolikheter, vilket man givetvis måste när det handlar om avel :D - torde det innebära att om de betäcker K.A.Best med typ Bokli Balder i år (Bokli Balder är heterozygot för splashed) borde naturen jämka procenten och det borde ploppa ut en skäck.... :d (till alla travfolks förtret kanske ;) :D ) Vet du vilken hingst de tar på henne?
 
Sv: Konstig färgförändring på föl!

Skulle tro att de inte har bestämt sig än, brukar göra det när det är dags att beställa ungefär. =) Men jag ska absolut försöka övertyga dem att ta Balder till henne! Han ska ju stå där så minst en lär de betäcka med honom (jag köper om det blir en skäck haha)
 
Sv: Konstig färgförändring på föl!

Det blir kanske hög IAK förresten, Bokli Balders mormor är ju helsyster med Pål Best??? Fast de kanske inte är så himla brydda i det :p.

Det som är tacksamt med recessiva anlag är att när man väl fått skäcken - så är det inte så svårt att avla vidare på färgen. Det är ungefär som fuxar. En fux med en fux blir alltid en fux.
En splashed white skäck med en splashed white skäck blir alltid en splashed white. Nu finns det ju inga godkända hingstar som är "homozygoter" för splashed white (skäckar) men även om man betäcker med en som är heterozygot för anlaget så åker ju procenten upp ganska rejält på att man ska få fram en skäck......
 
Sv: Konstig färgförändring på föl!

Njaa, de har ju en K.A.Trolla & Tand Troll, det är 15.776 i inavel :eek: det tycker i alla fall jag är alldeles för mycket, men men. K.a.best & balder blir ju "bara" 6.816 så det går nog fint, de kollar nog mer på andra grejer.
Svårt balans det där, fin färg med inte för mycket inavel när det inte finns så stort utbud...
 
Sv: Konstig färgförändring på föl!

evis skrev:
Saffy kallades ju Safir hos EJ på grund av det vackra blåa ögat.
Safir var väl upptaget när CD och hennes karl Steven Slaven skulle döpa om antar jag. Hennes dotter heter ju Skirja - ganska svenskt väl? :) (men den är oregistrerad tror jag)

Att folk väljer att döpa om sina kbl, kan man väl inte säga så mycket om.... Känns bara kinkigt att surmulet kommentera sånt :D - folk måste ju få välja själva vad de ska kalla sina hästar.

Det var absolut inte meningen att låta surmulen om det är mig du syftar på. Skrev bara att jag blev förvånad av namnet och att jag själv tycker att svenska raser borde ha svenska namn som ett svar på Rikkans inlägg.

De hade väl kunnat döpa henne till Stevens Safir då om Safir var upptaget ;) Det stämmer också att Skirja tyvärr inte är registrerad. En otroligt trevlig individ som jag gärna skulle ta med mig hem om jag kunde. :d
 
Sv: Konstig färgförändring på föl!

Nej, det var inte du jag syftade på! Jag upplever det bara som att det pratas mycket om att ridfolk vill döpa om hästarna när de köper dem.
Hihi jo det var ju en väldigt krånglig stavning tycker jag med. :D Men kanske fick Steven Slaven döpa henne......? (Who knows)
Kul att Skirja är fin. Hon ser ut att vara väldigt lik Safir på bilderna.
 
Sv: Konstig färgförändring på föl!

Snacka om att Qvadrigo präglar sina avkommor - de är så läskigt lika!
(fast min har ingen sådan bläs :) )
 
Sv: Konstig färgförändring på föl!

Hei!
Dette med hestefargar og kva ein veit og ikkje veit, trur og ikkje trur, det forandrar seg heile tida. Det er stadig nye teorier ute og går.
Sjølv har eg lese mykje (og skrive litt) på forumet på equinecolor.com i haust.
Er ikkje heilt stø i engelsk, så det er begrensa kor mykje eg får til å skrive. Men men.
For det fyrste så vart eg nesten ”halshogd” fordi eg kalte splashed white, sabino og slikt for FARGER (colours)….
I fylgje engelskspråkleg ”fagterminologi” er det nemmeleg berre rød og svart som er farger (colours). Alt annet er ”modifiers”, ”patterns” og ”dilutes”…

Etter kva eg har lese no av nyare ting, er det på tide med ein liten ”oppdatering” av det eg tidlegare har skrevet om splashed white, sabino osv.

OM KVITE MØNSTER (”PATTERNS”) HOS HEST, SOM KAN GI PINTOER / SKÄCKER:

Det er 4 hovedtyper av kvite mønster-gener hos hest: TOBIANO, FRAME, SABINO og SPLASHED WHITE.

Felles for alle skal vere at om hesten får kvitt på seg eller ikkje, skyldes eit enkelt ”enten-eller”-gen. Og alle mønster-typene skal visst vere dominante i nedarvinga.

Dessutan kan alle variantane forekomme i minimal form. Som minimal form ser vi mønstrene som det vi kallar ”avteikn”. Det er altså (i fylgje nyare forskning) slik at kvite avteikn og mønster-genene er dei samme.

TOBIANO:
Dette er den typen kvitt mønster vi er mest vande med å sjå hos islandshest, shetlandsponni, tinker-hest og varmblods ridehest.
Tobiano-genet må (etter mi meining) ha ein veldig dominant dominant nedarving (oj, dette vart ein dum setning!).
Ein hest med tobiano-genet vil nemmeleg nesten alltid framstå som det vi kallar pinto eller skäck.

Det holder at tobianoen har tobiano-genet i enkel dose (heterozygot).
Ein homozygot tobiano vil ofte skille seg fenotypisk frå ein heterozygot. Homozygoten har som regel små farga flekker/prikker inne i det kvite (”paw prints”).
Tobianoen har nesten alltid 4 kvite føtter/bein.
Elles begynner flekkane på ryggsida (ofte krysser det kvite over manken), og strekker seg nedover.
Ein tobiano kan ha meir eller mindre kvitt på seg. Men hovudet og flankene er alltid farga
.
Ein minimal tobiano kan ha for eksempel berre kvite baksokker. Men det er igrunn uvanleg med minimalteikna tobianoer.
Viss ein tobiano har noko kvitt i hovudet, og/eller kvite flanker, så har han i alle fall eit annet mønster-gen i tillegg (frame, sabino eller splash).
Tobianoen har stort sett nokså regelmessige flekker som er jamne i kantane.

FRAME:
Tidlegare vart denne mønster-varianten kalla ”frame ovaro” eller berre ”ovaro”. No har ein derimot gått vekk frå det. Av og til vert både frame, sabino og splashed white kalla ovaro, som eit ”samlebegrep”.

Frame-genet har truleg oppstått som ein mutasjon hos amerikanske hestar. Det er i alle fall berre påvist i Amerika, og hos hestar på andre kontinent som er importert frå Amerika eller som stammar frå importerte hestar.

Alle dei frame-hestane vi ser, er heterozygotar.
Ein homozygot frame blir fødd heilt kvit, og døyr ei lita stund etter fødselen, på grunn av defekt tarmsystem. Dette kalles LWO (lethal white ovaro). Dette vil ein sjølvsagt unngå, så alle hestar som skal avlast på, og som har frames i slekta si, bør testast for dette.

Ein typisk frame har farga bein, og farga rygglinje. Det kvite vert då mellom det farga nede på beina og det farga på ryggen. Det ser ut som det kvite er innramma av farge, derav namnet frame (=ramme). Frame-hesten har ofte ein god del kvitt på hovudet, og han kan (truleg) ha blå auge.
Dei farga og kvite partiene er takkete og uregelmessige i kantar og overgangar.

Frame finnes mellom anna hos paint-hesten, men også hos mange andre amerikanske raser.
Det som er litt skummelt med frames, er at det ofte gir hestar med meir minimale teikningar. Ein minimalteikna frame kan ha berre eit bles, eller noko enno mindre kvitt i fjeset.
Ved å krysse to slike minimalteikna (som ein då oftast trur er ”solids”, dvs einsfarga), kan følet bli ein LWO. Dette kaller vi då ein ”croup-out”, fordi det var uventa.

Ein hest med både frame og tobiano kalles ofte ”tovaro”, og han kan ha veldig mykje kvitt på seg (ein kan tenke seg at han er kvit BÅDE der tobianoen skulle vere kvit, OG der framen skulle vere kvit…)

Frame trenger vi ikkje tenke på med til dømes kaldblodstravaren, for det genet finnes ikkje i rasen.

SABINO:
Det finnes visst fleire ulike gen for sabino, og berre eit av dei (Sb 1) er funnet og isolert av genforskarane.

Det er sabino-gener som gir mesteparten av det vi kallar vanlege kvite avteikn.
Det er omdiskutert om sabino-genet i seg sjølv i det heile tatt KAN gi det vi kallar pintoer/skäcker.
Antaklegvis har ein homozygot sabino meir kvitt enn ein heterozygot

Typiske sabino-avteikn på beina går i ”spisser” oppover. Det kan og ofte vere skimlete eller stikkelhåra overgang mellom kvitt og farga. Sabino-gener er også det som gir stikkelhår, bortsett frå heilt spesielle variantar (mellom anna noko som heiter rabicano).

Sabino-bles er ofte nokså jamnt breide heile vegen nedover. Sabino-genet gir ofte kvit/rosa farge rundt munnen og på underleppa.

Ein tenker på sabino når ein ser dei kvite avteikna som er mest vanlege hos arabarhest, welshponni og ridehest. Også shire-hest og clydesdale-hest har typiske sabino-teikningar.
Av og til har hestar av desse rasane også flekker frå buksida og oppover.
Flekkene er oftast takkete eller skimlete i kantane.

Dei fleste som er interessert i hestefargar, verkar no for å tru at fenotypiske skäck-sabinoer også MÅ ha minst eit annet mønster-gen. Og då veldig ofte splashed white.
Så det vi tidlegare kalte sabino-skäcker (hos til dømes welsh, arabar og ridehest) er i virkelegheita sabino + splash – skäcker…. Dette har ein forstått ved at det har dukket opp fenotypiske splashed white – skäcker i både welshen og arabaren.

Minimale sabinoer er veldig vanleg, og finst nok i dei aller fleste hesterasar.
Ein minimal sabino kan ha så lite som eit par kvite hår i panna, ein kvit stripe i ein hov el.

Ein hest som er berre sabino har aldri blå auge (viss han ikkje i tillegg er BEC (blue eyed cream, dobbeltgul).
Så alle dei shire-hestane, welshene osv vi ser med blå auge, er truleg sabino + splashed white (sidan frame-genet ikkje finst i Europa, bortsett frå på importer frå Amerika).

SPLASHED WHITE:
Genet for splashed white er ikkje funnet enno.
Men ein rekner med at dette også er eit dominant gen.
Og på samme måte som med sabino, så ser det ut for at genet gir meir kvitt hos homozygoten enn hos heterozygoten.

Splashed white finst oftast i ulike minimale formar. Og då kan det vere like minimalt som hos sabinoen, altså alt frå ei lita stjerne el.

Ein splashed white-skäcke har (som tobianoen) oftast flekkar som er nokså regelmessige, og ikkje så takkete som hos frame og sabino. Flekkane går frå buksida og oppover.
Splashed white-skäcken har som oftast fire kvite bein. Han har også kvitt hovud eller brei ”kubles”, og ofte blå auge.

Hos islandshesten finst tobiano-genet og splashed white-genet, men ikkje frame-genet, og truleg ikkje sabino-genet.
Sidan tobiano-genet gir mørkt hovud, vil det seie at alle islandshestar med noko kvitt i hovudet (stjerne, bles, snipp el) faktisk er splashed white….

Det samme er kanskje tilfelle med shetlandsponnien, men det kan hende at også sabino-genet finst i den rasen. Islandshestar og shetlandsponnier med blå auge (som ikkje er BEC) er splashed white.

Ein typisk splashed white, som ikkje har så mykje kvitt at vi vil kalle han skäck, har ein brei bles, som ofte er ”bottom-heavy”, dvs brei nederst. Ofte også brei øverst, slik at den får ein slags 8-tals-form. Blesen kan gå utover eit eller begge auge, og augene kan vere blå.
Ein hest med berre snipp og ingenting over, kan ein også rekne for ein sikker splashed white, viss frame-genet ikkje finst i rasen.

Det ser ut for (i alle fall hos raser som kaldblodstravar og islandshest) at hesten MÅ vere homozygot splashed white for å kunne bli ein fenotypisk skäck.

Fortsetter....
 
Sv: Konstig färgförändring på föl!

Fortsettelse:

MODIFISERANDE GENER:
Ein ting ein kan lure på, er kvifor det ikkje er fleire skäcker.
Innanfor kaldblodstravaren er ein usikker på om sabino-genet finst eller ikkje.
Eg vil nesten tru at det finst, men eg veit ikkje om det er så vanleg….

Men det er HEILT SIKKERT at det finst mengder av splashed white – kaldblodstravere!
Det var nok ikkje så mange før, men ettersom det ser ut (av bilder) som at Dalterna-familien, Stegg, Steggbest, Jahn Sjur, Jerker og mange andre viktige hestar var splashed white, så har nok genet fått ein voldsom spreiing.

Det er nok difor nokså mange kaldblods som faktisk også er homozygote for splashed white. Men ikkje alle desse framstår som skäcker. (Ps: berre ein teori, men det verkar sansynleg).

Utbreiingen av kvitt på hesten kjem nemmeleg ikkje berre an på mønster-gen eller ikkje. Det er nok også ein mengde ”modifiserande gener” som avgjer kor kvit hesten skal vere.
Og korleis desse modifiserande genene er, kjem an på rase og avl.

På raser som fjordhest og exmoorponni har ein favorisert og avla på hestar med lite kvitt. Dermed har dei modifiserande genene utvikla seg slik at viss hesten har sabino-gen eller splashed-gen (innanfor desse to rasane er det uråd å vite kva for eit av desse genene vi har (eller om vi har begge), fordi teikningane begrenser seg til å vere veldig minimale), så viser det som regel berre som ei stjerne, ein kvit hov el.

På kaldblodsen har ein derimot avla på prestasjoner.
Dermed har dei modifiserande genene utvikla seg i ein slik retning at dei tillet meir kvitt viss hesten har splashed white-genet.

Dette stemmer også veldig godt med det eg har sett av stamtavler.
På dei fenotypiske släckene finner ein oftast ikkje berre ein hest eller linje på kvar side (morsside og farsside) som kan ha hatt splashed white-genet. Ein finner fleire/mange.

Dette med modifiserande gener stemmer også bra med at nokon hestar (som Pål Best), har gitt mange typiske skäcker, medan andre (som Marine Svarten) nok har gitt hestar med bukflekker, men langt mindre ”ville” i fargen.
Og nokre hingstar (som Alm Svarten, som nokså sikkert også faktisk er splashed white, utfrå avteikna), har dei modifiserande genene slik at dei ikkje har gitt skäcker i det heile tatt, berre hestar med ”normale kvite avteikn”…..

Men det er fortsatt mykje som er heilt ”i det blå” når det gjelder genetikken rundt avteikn og mønster hos hest, og mykje som berre er teorier.

Ein annen ting er at kjønn, andre fargegener og ulike ikkje-genetiske faktorar er med på å bestemme avteikn og mønster.
Hingstar har vanlegvis meir kvitt enn merrer. Hestar med gen for rødt har meir kvitt enn hestar med gen for svart. Osv.

Og ein hest med to eller fleire avteiknsgen (til dømes splash + sabino, splash + tobiano eller splash + tobiano + sabino) har meir kvitt enn ein hest med berre eit avteiknsgen….

OJ:angel: No har eg brukt så lang tid på å skrive dette at eg har gått glipp av alle dei innlegga som har kommet i denne tråden i dag.
Det blir litt å lese igjennom etterpå, det! :D
 
Sv: Konstig färgförändring på föl!

evis skrev:
Fast du - det här är ju intressant att kolla på för att diskutera det här med heterozygot och homozygot form.
Man vet ju inte säkert hur spridningen av det vita fungerar när det gäller splashed white. Inte heller vet man säkert hur färgen beter sej i heterozygot eller homozygot form. Vinnikvikken är heterozygot - men är helt utan tecken (tror jag??). Samtidigt verkar en heterozygot också kunna ha såpass mycket vitt som typ en lykta med blåa ögon och vita strumpor - och alla mellanting däremellan.
Homozygoterna verkar bli "skäckar" - som Gneist eller Thulissa som länkats till tidigare i tråden...

Heterozygot - anlag i "enkel" uppsättning (har fått det bara från ena föräldern).
Homozygot - anlag i dubbel uppsättning (har fått det från båda föräldrarna).


Som sagt - för att det ska bli skäckar så krävs det lyckoträffar. Även om man betäcker en som bär anlaget heterozygot med en annan som bär anlaget heterozygot så är det bara 25% att det ska bli en skäck. Det vill säga en betäckning på fyra (med såna individer) resulterar i en skäck. (Ifall man tänker genotypen Splspl med Splspl - där den lilla "spl" innebär uttryckandet av anlaget - så blir 25% SplSpl - dvs ärver inte anlaget, 50% Splspl - får anlaget i heterozygot form, och 25% splspl - i homozygot form = skäck)
Ska man spekulera med sannolikheter, vilket man givetvis måste när det handlar om avel :D - torde det innebära att om de betäcker K.A.Best med typ Bokli Balder i år (Bokli Balder är heterozygot för splashed) borde naturen jämka procenten och det borde ploppa ut en skäck.... :d (till alla travfolks förtret kanske ;) :D ) Vet du vilken hingst de tar på henne?

Men det verkar ju minst sagt som "otur" att det inte blivit någon homozygot innan? På såpass fina chanser som med thuli elden och marine svarten.. för vi vet väl inte om thuli elden var homozygot? eller tror du att homozygot endast visar sig som riktiga skäckar? eller åtminstone med bukfläckar?
tycker det verkar lite smått otroligt, med så många anlag som verkar finnas hos så många hästar, att det inte blir fler då..?

om de tar balder får vi väl se, om statistiken slår rätt vill säga..:p
 
Sv: Konstig färgförändring på föl!

*hugger knapp*

måste fråga mer o det här med dövheten som nämndes tidigare i tråden.
finns det alltså bevis för det, att det hör ihop med spl? isf är det ju inte någon hit att avla på direkt...:crazy:
är det i homozygot form eller tom i heterozygot som de kan bli/blir döva??
 
Sv: Konstig färgförändring på föl!

Såg en till med skäckanlag till salu! schurissa... syster till den omtalade thulissa, kanske nåt att avla på om man vill ha skäckar?!
 
Senast ändrad:
Sv: Konstig färgförändring på föl!

ändr.: började fundera på il tempo gigante.. jag är inte så bra på norska, gigante kanske används? och tempo är väl svenska också eg. men hela namnet klingar ganska utländskt ändå tycker jag.. jaja.

Eg som er norsk kan jo svare på dette.
Her i Norge er "Il tempo gigante" eit begrep ALLE kjenner.
Den mest sette filmen i Norge nokon gong (som også er vist rundt om i heile verden) heiter "Flåklypa Grand Prix". Filmen er laga av Ivo Caprino, som var kjempegod på animasjonsfilm. Historien i filmen er laget av den norske forfattaren Kjell Aukrust.
ALLE i Norge har sett den filmen, MINST 1 gong...
I den filmen er det ein bil som heiter Il tempo gigante. Det er igrunn den bilen filmen handlar om, og den vert bygd av hovedpersonane i filmen. Il tempo gigante er ein nokså orginal racerbil, som vinner det litt spesielle racerløpet Flåklypa Grand Prix.

Det er altså frå den filmen namnet kjem. Når vi her i Norge høyrer "Il temp gigante" tenker vi altså på noko som er veldig raskt (så kvifor ikkje ein travhest?)... Og sjølv om namnet eigentleg ikkje er norskt, så trur eg vi tenker på det som norskt...;)
 
Sv: Konstig färgförändring på föl!

Ok!:)
namnet låter bekant även för mig, trots att jag varken sett eller hört talas om just den filmen förr. men som du säger så är det ett mer eller mindre känt "begrepp".
även om jag, som du kanske också är beredd att gå med på, inte tror att det eg ÄR norska från början..;)
 
Sv: Konstig färgförändring på föl!

-> IngerG :bow: :bow: :bow:

Underbart med någon som är så kunnig och insatt!!!

Men oj vad det kastades om - när jag nu får förstå att det handlar om ett dominant anlag........ Och vad krånglgit det blev att det har med modifierande anlag att göra också - då är det ju inte så himla enkelt att avla fram skäckarna.

Så himla intressant att fortsätta följa utvecklingen och all kunskap som hela tiden "finns ut" på området. :)

Intressant detta om modifierande anlagen - för jag tänkte det när jag såg Idak´s häst - att den har verkligen en "typisk" Pål Best-bläs. Sådär ser många av Pål Best-hästarna ut i sina bläsar ju. Man ser det på samma sätt hos Bokli Balder och de hästarna, medan andra linjer "med mycket vitt" har annan "typ" av tecken (till exempel Marine Svarten då).

Men hur förklarar man en sådan som Vinnikvikken då? :D
Har han något tecken överhuvudtaget?

-> Misan - läs det IngerG skrivit, jag har utgått från att anlaget är recessivt i mitt resonemang men det är det nog INTE - alltså håller inte resonemanget alls längre....
 
Sv: Konstig färgförändring på föl!

Jammen det är ju den jag menar!! :))
 
Sv: Konstig färgförändring på föl!

evis skrev:
Jag upplever det bara som att det pratas mycket om att ridfolk vill döpa om hästarna när de köper dem.
Ja, men är det så himla konstigt?
Som om vi skulle döpa om oss med Jugoslaviska namn bara för att det låter fräsigt och passar så mycket bättre till vår personlighet....
Det händer även att dom som går till trav döps om, men det är fortfarande inom rimliga gränser för vad som kan härledas till rasursprunget.
Jag tycker att är högtravande och larvigt av dessa "ridfolk".
Kom ner på jorden -är min önskan....:banana:
Nog för att jag kallade den svarta för Flingan, men inte döpte jag om honom för det...
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp