,
Antagligen sist in i tråden av alla, men nu har jag läst hela tråden och även följt originaltråden som den här diskussionen startade i. Det har varit hög igenkänning och en massa känslor och frustration och minnesbilder som jag helst skulle vilja stoppa in i garderoben igen. Men det är en helt fantastisk tråd, med mycket klokheter och modiga bukefalister som delar med sig.
Hos mig har det väckt en del tankar om min nuvarande situation. Hur ska jag göra i min vardag för att få mina barn att (i framtiden) anse att jämställdhet är en självklarhet, när de har två föräldrar, som även efter separationen och trots att vi delar 50/50, är så sjukt fast i föräldraskapets könsroller?
Vad jag menar är till exempel
- Om inte jag tog ungarna till tandläkare, BVC etc. så skulle de besöken utebli (han kan åka vid mer "akuta ärenden" som sjuka barn om han ändå vabbar) men övrigt har han inte tid och möjlighet till.
- Om jag inte köpte ytterkläder, så skulle de inte ha ytterkläder. Ibland betalar han, ibland inte, det beror helt på humör och hans nycker. Så barnen ser bara att jag fixar sådant.
- Han klarar inte av att fylla i blanketter som ska lämnas till skola etc., jag är nöjd om han lyckas klottra dit sitt eget namn och telefonnummer (inget skämt, jag har lämnat lappar helt oifyllda, lappar med bara mitt namn ifyllt, antingen får jag tillbaka dem av honom eller av skolan som inser att det saknas uppgifter m.m)
- Han är ansvarig för vab på sina dagar och jag på mina, vilket leder till att hans nya tjej ofta vabbar med våra barn, så han tar inte ut jättemycket vab nu heller (=mammor vabbar, pappor slipper)
osv...i all oändlighet.
Det som oroar mig är ju att barnen, trots att vi gått isär, får en bild av att Mamma fixar, donar, ordnar, håller koll osv. och Pappa behöver inte det. Pappa är rolig, lekpappa, hitta på utflykter-pappa, göra coola grejer-pappa osv.
På ett sätt är jag ändå jävligt nöjd med separationen och att han tar sina 50%. Barnen har numer en relation till pappa och även om det tagit ett tag, så är han nu även en trygghet och en famn att komma till när de blir ledsna (i form av jag ramlade och slog mig) och paniken på bytesdagarna har gått över till att de längtar efter sin pappa. Men jag märker att de redan nu har koll på vem som håller ordning, tar ansvar och fixar.
Vad kan jag göra, mer än att prata? Jag menar, han är ju ändå den mest framträdande manliga förebilden de har, även om jag bidrar med två morbröder och en morfar med totalt annat beteende.
Jag hoppas att det framgår i svamlet vad jag är ute efter, dvs inte hjälp att påverka, hantera eller förändra exet (för det har jag inget intresse av alls), utan mer hur jag ska göra för att inte barnen ska växa upp och tro att det är så det ska vara med pappor/män.
Jag kom ihåg din historia om hur du kämpade för dina barn och med ditt ex som var en riktig rövhatt. Jag var inte registrerad användare då, men jag läste hela din tråd.
Rövhatten verkar förvånansvärt klarat det bättre än förväntat, faktiskt.
Men sen kan man nog sluta imponeras där.
Min sambo är likadan. Han gör dom roliga sakerna med barnen. Simmar, åker skridskor, spelar fotboll osv.
Att det är jag som packat ryggsäckarna, tömt dem, tvättat kläderna och packat igen märks inte.
Inte heller att jag städat medans dom är iväg och simmar.
När dom kommer hem slängs alla blöta grejer i tvättstugan (ja, mannens med) och jag fixar och tvättar naturligtvis.
Barnen ser att jag gör dom "tråkiga" sakerna och påpekar det för min sambo ibland.
Dom säger att han ska hjälpa till mer och krama mig oftare.
Jag tror en och annan i vår omgivning säkert ser mig som ett superego som bara håller på i trädgården medans "stackars mannen" måste ta barnen.
Inomhus, där ingen ser, är det jag som tar hand om barnen.
Min sambo sköter ingen som helst hygien när det gäller barnen, förutom en snabb tandborste.
Den stora brukar villa duscha själv men min sambo skulle aldrig komma med förslaget.
Var det inte din sambo som inte duschade dina barn på 14 dagar, förresten?
Min sambo är lite mer raffinerad än vad din verkar vara.
Han sätter på sig kostymen ( som han aldrig har annars) och går på diverse möten.
Han vill gärna skylta med sitt "goda" föräldrarskap, går gärna på möten och utvecklingssamtal och pratar gärna med kontaktpersonerna på Prima om hur fantastisk han är med vår son som har Aspergers.
Sen kan dom stå och säga tvärtemot något han har gjort men han står bara och nickar och verkar superinförstådd. Om jag kommer och vill flika in något så avbryter jag.
Kom särskilt ihåg ett tillfälle hemma när sambon hade maratonläxförhör med sonen.
Det tog för lång tid, grabben blev utom sig, inget funkade osv. Det var fysiskt plågsamt för mig att se, faktiskt...
Det är en av dom få gånger jag lagt mig i hans expertis.
Jag tog helt enkelt bara sonen i handen och sa typ, kom nu går vi upp, du får ta en varm dusch och sen vila under mitt kedjetäcke.
Jag sa inte ett ord till sambon framför barnet, till skillnad mot vad han brukar göra.
När dom sen står där på Prima och tanten där står och pratar med min sambo om att man ska inte tvinga barnet och göra läxor, det funkar inte, bl, bla,.....så står han bara där och nickar.
Men för att svara på frågan om jämställdhet, jag tror man får göra så gott man kan med sig själv. Den andra föräldern får ta ansvar, eller icke ansvar för sin bit.
Barn kan tänka bättre än vad man själv tror. Det är jag övertygad om.
En av dom sakerna jag ser fram emot mest när jag lämnat min sambo är att få göra dom där roliga sakerna med barnen, att ha orken att vilja göra det och att slippa lägga lika mycket energi på honom som jag gör nu.
Uppenbarligen drar ju du fortfarande en del av hans lass och det lär ju jag också få göra. Men förhoppningsvis så blir det lättare.