Paprika brukar jag hacka och torka helt torr. Förvaras i plastpåse i kyl. Används i grytor, soppor, såser och röror. Blir mjuk igen om man t ex blandar en röra med paprika, lök, majonnäs o gräddfil + kryddor. Behöver inte kokas utan endast stå över natten t ex.
Purjo och gräslök torkas också helt torrt, förvaras i kyl.
Svarta o röda vinbär åker antingen in i plastpåsar i klasar om de ska bli saft/gele, om de ska bli sylt/marmelad måste bären rensas loss från klasarna, samma sak om man vill ha dem i t ex sockerkaka.
Rabarber hackas upp i småbitar och in i frysen i plastpåsar med lagom mängd till en paj.
Jordgubbar mosas med pyttelite strösocker och in i frysen i små burkar. Gott att äta på t ex glass. Smakar inte konstigt som när man fryser in hela jordbuggar.
Äpplen kan skivas tunt och torkas i ugn, eller kokas mos eller göras saft på. Allt måste frysas.
Krusbär snoppas och fryses i plastpåsar lagom till paj.
Svamp kan man också skiva tunt och torka.
Om man torkar i vanlig ugn brukar det bli bäst om man har den inställd på 50-60 grader. Det tar olika tid att torka olika saker beroende på hur mycket vätska det är i dem, kan ta alltifrån 1 - 6 timmar.