Kolikhäst

Kattsak

Trådstartare
Hej alla.

Skulle behöva hjälp med tankar och erfarenheter kring kolikhästar.
Har haft P under i över ett år och haft kolik, större och mindre känningar. För många gånger för att jag ska tycka att det är "normalt" Veterinär ut en gång för sprutning, denna gången hjälpte det.

Återigen igår eftermiddag var det dags, aldrig sett häst så risig, försökte promenera då detta hjälpt innan men det visade sig ganska snabbt att detta inte skulle fungera då P hade mycket svårt att hålla styr på bakändan. Ringer ut distriktare som kommer och sprutar med Vetaglin. Allt lugnar ner sig P får ligger utslagen i boxen och får vila, efter 2timmar kanske börjar förloppet om igen. Ringer jourhavande igen som hänvisar till Ultuna då han är osäker på att han kan göra något mer. Sagt och gjort ringer Ultuna och kör upp häst, troligtvis börjar det släppa redan i transporten. Han visar dock även framme fortfarande att magen gör ont. Suck.

P är avmaskad hösten 2009 pga av stygnflugor med Cydectin. Även avmaskad kring feb-mars samma år. Våren 09 samt 10 visade 0 på test.

Han är helt klart extremt känslig vid foderbyten och vi försöker verkligen göra allt för att göra detta så sakta som möjligt. Det finns ingen röd tråd i anfallen, de har varit på olika årstider. Inte alltid i samband med matbyten. Kanske bör nämna att han otroligt dålig på att dricka, rör inte vattenkopp utan har hink.

Men vad ska jag gå vidare med? Veterinärerna flera säger att så länge han är fin i hullet och avmaskad är det inte så mycket som kan vara fel med honom. Jag vill givetvis få en utredning på detta, få svart på vitt att det inte finns ett fel på hästen. Någon som varit med något liknande? erfaranhet, tankar?
Tycker så jäkla synd om hästen och vet själv inte hur många gånger mer jag kommer orka gå igenom detta. Dessutom otrolig orolig att det inte ska upptäckas i tid och P bli liggandes i hagen.
 
Senast ändrad:
Sv: Kolikhäst

Vet precis hur jobbigt det där är. Har en häst som har haft extremt mkt kolik, hade bestämt mig för att låta henne somna in om det inte vände. Tror nu i efterhand att hon kan ha fått i sig ekollon i sin gamla hage. Men det var inte det jag skulle skriva utan att nått som verkligen hjälpt oss är mickrobalans, hon får ett halvt mått två gånger om dagen. Verkar göra att små förändringar i foder och vid stress och dylikt inte är så farliga för henne längre. Verkligen värt att pröva!!

Tror inte märket heter nått speciellt, bara Microblans, liten vit burk med röd text. Prövade Kraffts Mag- tarm, men den fick hon kolik av:crazy:
 
Sv: Kolikhäst

Vatten? Har veterinärerna hittat några tecken på uttorkning någon av gångerna?

Om de inte för i sig nog med vatten har jag fått lära mig att risken för förstoppning ökar..
 
Sv: Kolikhäst

Det ser inte ut som om bandmask är taget på avmaskningarna du nämner. Just bandmasken kan ge upprepade koliker.
 
Sv: Kolikhäst

Har hästen blivit ordentligt undersökt?
Hade själv en häst som behandlades stup i kvareten för kolik. Men när han började magra av först gjorde veterinärerna en ordenligt undersökning av honom där det visade sig att han hade fick på tarmen. När den blev full fick han ont och rullade sig vilket ledde till att den efter tag tömdes och då släppte värken. Tyvärr så hade det gått för långt innan den upptäcktes på min häst. Man gjorde ett försök att operera honom men den var för stor då för att kunna tas bort. Så det var inget annat att göra än att ta bort honom. Efter det när en häst flera känningar från magen tar jag alltid in dem på klinik för en ordentlig undersökning. Fickor på tarmen är inget ovanligt och går förhållandevis lätt att åtgärda om de upptäcks i tid.
 
Sv: Kolikhäst

Jobbigt det där, stackare:(. Är det gaskolik ellerv förstoppning?
Mitt 18-åriga sto har också haft relativt täta gaskolikkänningar under höst/vinter/vår och jag vet precis den där oron i kroppen, att tänk om hon ligger där i hagen och man upptäcker försent?:crazy:
I sensomras (första koliken)var hon så dålig så jag trodde hon skulle stryka med, dock gjorde distriktarns behandling susen och hon repade sig snabbt efter kramplösande. Men timmen där innan veterinären kom...fy!:(
Efter det har hon haft kolikkänningar som tack och lov släppt med små promenader.

Din veterinär har fel, det finns massa orsaker till koliker, och det är ju inte så att sålänge hästen håller hullet och är avmaskad så finns inget annat att kolla. Konstigt sagt tycker jag.
Jag har gjort hygienisk analys av fodret i höstas, det var ok (dåligt foder=kolik), vi har gjort gastroskopi för att utesluta magkatarr/magsår (=kolik) och jag har gjort bandmaskprov som var negativt. Dock är dessa prov luriga då de inte alltid visar poitivt trots att mask finns, så i mitt fall så valde vi att avmaska ialla fall med Droncit eftersom vi inte fann nån annan orsak till kolikerna och hon fortsatte ha känningar.. Jag hittade heller inget mönster i hennes koliker, alls..

Sen jag avmaskade har hon mig veterligen inte haft några känningar alls *peppar peppar*, så jag hoppas ju ändå att det var det hennes koliker berodde på.
Men börjar det om nu så ska vi ta ett avföringsprov på henne för att utesluta colibakterier (heter det va?).

En del hästar kan få kolik av att bli kalla också, så täcke på vid ruskväder kan vara ett bra tips. En kolikhäst ska inte bli för kall..
Stor grovfodergiva, hästar som får för lite strå får "gärna" kolik. Mina har fritt..

Hoppas ni reder ut vad det beror på, det är otroligt nervpåfrestande att ha kolikhäst:(
 
Sv: Kolikhäst

Har hästen blivit ordentligt undersökt?
Hade själv en häst som behandlades stup i kvareten för kolik. Men när han började magra av först gjorde veterinärerna en ordenligt undersökning av honom där det visade sig att han hade fick på tarmen. När den blev full fick han ont och rullade sig vilket ledde till att den efter tag tömdes och då släppte värken. Tyvärr så hade det gått för långt innan den upptäcktes på min häst. Man gjorde ett försök att operera honom men den var för stor då för att kunna tas bort. Så det var inget annat att göra än att ta bort honom. Efter det när en häst flera känningar från magen tar jag alltid in dem på klinik för en ordentlig undersökning. Fickor på tarmen är inget ovanligt och går förhållandevis lätt att åtgärda om de upptäcks i tid.

Hur upptäcker man fickor på tarmen? Hur går en sådan undersökning till?
gulan
 
Sv: Kolikhäst

Hoppas det är okej för samtliga att jag svarar till alla er i ett och samma inlägg. Ber dessutom om ursäkt på förhand om jag är lite vimsig.

Allmän uppdatering är att P blev kvar ytterligen en natt på Ultuna för kontroll på hur han reagerar när maten började bli tillsatt i övrigt har han bara svarar positivit och knappt visat några tecken alls på att det skulle göra ont i magen. Blodprover samt träckprov är iväg skickat. Dessutom fick vi reda på att det enligt utsago har varit några odågor och jagat hästarna i hagen, förklarar den lösa skon. Skulle inte förvåna mig och gröngräset och stressen som blev i kombination med denna händelse hjälpte till att utlösa.

Cattis: Har själv funderat mycket på det här med vatten och den gången när han blev som dålig i vintras är jag övertygad om att det hade ett finger med i spelet. Har vi tur dricker han upp en 20l hink när han är inne, vissa dagar mindre, väldigt få dagar mer. P anser att vattenkoppen är ett hästätande monster. I förra stallet lyckades vi provocera fram ett vattenkoppsdrickande och jag är övertygad om att han drack mer då.

Madick: Jag ska absolut ta upp det här med bandmask med veterinären och se vad de har att säga på den biten, kommer tyvärr inte ihåg vad det var för preparat han avmaskades med strax innan jag köpte honom.

Masse: Ordentliga undersökningar är i gångsatta och jag kommer inte ge med mig i första taget när det gäller dem. Vad var det för typer av kolik som din häst drabbades av?

Antiqua: Jag har alltid uppfattat det som att det är gaskolik som det handlat om (tycker överlag att denna häst verkar otroligt dålig på att släppa väder, de flesta andra hästarna i stallet brakar det till om med jämna mellanrum men jag har så gott som aldrig upplevt detta med P) De gånger som veterinär varit ute har detta konstateras iaf. Vi får se lite vad de har att säga och vad exakt som ha gjort i prov väg dessa två dagar. Jag är inne på att det kanske borde göras gastroskopi för att se efter om man kan hitta något avvikande. Ensilaget i år har haft ett högt proteinvärde, han står dessutom på halm som han älskar att pilla med om nätterna. Kraftfodergiva har alltid varit minimal, det har inte behövs.

Han har varit ordentligt täckat, till vinter blir det väl dock att införskaffa maglappar. I övrigt återkommer jag när jag fått veta lite mer och lyckats fiska in lite nerver och lagt ytterligare lite timmar sömns till kroppen. Misstänker att denna tråd får bli mitt bollplank så jag inte nöter öronen av folk i min närhet.
 
Senast ändrad:
Sv: Kolikhäst

Vi har samma problem med min ponny. Hon har haft kolikanfall lite från och till sedan jag köpte henne, men veterinärer har inte kunnat hitta vad som är fel.
Det har dock bara varit små anfall, men i mars i år så fick hon ett rejält anfall och kördes till strömsholm där hon fick stå kvar i en vecka för undersökningar.
De hittade ingenting trots biopsier, provtagning på bukvätska, gastroskopi osv. osv. Foder är av högsta kvalité och hon får endast några dl sojamjöl utöver
hö och halm. Hon har fri tillgång till vatten, två 20 litershinkar inne + vattenkopp och stor tunna i hagen. Ingen mask, blev dock avmaskad i alla fall utav kliniken.

Men vi tror att vi vet varför. Hon har alltid stått på spån. Det är troligtvis så att hon får i sig spånet när hon äter hö och nu har vi bytt till halm och inga som helst
kolikkänningar eller anfall sedan dess. "Peppar, peppar ta i trä".
 
Sv: Kolikhäst

Det där var ytterligare en ska att fungera över. Vad jag vet har han inte haft dessa problemen hos förra ägaren. Men nu står han på halm med spån under och bökar upp en heldel av spånet, han är inte så snäll med bädden om vi säger så. Frågan är om vi ska skicka ut spånet helt bara för att. Och i förra stallet stod han och bökade en massa med torven och smaskade i sig diverse pinnfragment.

Jag hoppas verkligen för eran skull att det var lösningen på erat problem.
 
Sv: Kolikhäst

Har du provat att ge hö istället för ensilage? Vatten,som du skriver,är ofta en bidragande orsak. Man kan ge lite äpplejuice i vattnet om de dricker dåligt.
Jag hade definitivt fortsatt med hink,då har man lite koll dessutom!

Har också en kolikhäst och har fått prova mig fram genom åren,även om man kan hitta det han reagerade på så är det inte säkert att han gör det nästa gång :crazy:

Det som kan utlösa en känning/kolik hos min är : stress,ensilage,vattenbrist mm :(

Lycka till,jag hoppas att de hittar en orsak! Kan ju underlätta att få ett svar!
 
Sv: Kolikhäst

Vad äter hästen? Motioneras den ordentligt? Jag kan skriva en hel roman om det här, men kortar ned en del ;)

Min ena har haft 3 rejäla kolikanfall inom loppet av en månad, var på klinik i fyra dagar men inget fel hittades (förutom förstoppningen såklart).

Det som sedan har hjälpt min häst är att jag bytte från silage till torrhö, han åt väldigt lite i början... fick leva på 4 kg hö/dag första veckan, ökade sakta sakta till de 9 kg han är uppe i nu (det tog 2 månader). Han tunnade ur en del, men hellre en smal levande häst.

Tog bort ALLT kraftfoder under en lång tid. Enligt mag/tarm specialisten så reagerar en del hästar på pellets, müsli osv, man får helt enkelt prova sig fram, men korn är bannlyst då det är svårsmält.

Han får lite betfor med mycket vatten 3 gånger om dagen, samt uppblött linfrö en gång om dagen. Detta gör att magen håller igång.

Motion är superviktigt, de dagar han har vilodag går vi alltid på en promenad för att han ska röra sig iaf.

Min häst har varit kolikfri i 5 månader nu, vad som orsakade koliken vet vi än idag inte.
 
Sv: Kolikhäst

Att hö skulle vara bättre än ensilage kan jag tyvärr inte skriva under på. Min ena häst har under hela sin livstid (hon är 13 nu) haft minst 3-4 kolikanfall om året. Tack och lov ganska lättbehandlade anfall som har gett sig efter några timmar, antingen med långpromenader eller kramplösande.

Hon utfodrades med hö de första nio åren av sitt liv, men nu har jag gått över till ensilage (med relativt hög TS-halt). Men hon fick precis samma typ av kolikanfall när hon fodrades med hö. Så för min kolikhäst är det samma elände om hon käkar hö eller ensilage.

Som många andra här så har jag heller aldrig hittat någon röd tråd i hennes kolik - trots att jag tycker jag är extremt noga med allt (foderhygien, motion, vatten, avmaskning, lugn miljö etc) så dyker anfallen upp när man minst anar det.
 
Sv: Kolikhäst

Jag har också en kolikhäst. Hos oss började det dock med sandkolik som blev tarmvred och hon opererades. Det gick bra som tur var. Efter operationen och den långa konvalesensen hade hon upprepade kolikanfall, dock lätta som släppte relativt snabbt. Efter 1,5 år fick hon ett bråck i ärret och opererades igen. Kolikanfallen fortsatte. Tills vi bytte stall. I det gamla stallet stod hon på spån och var ute ca 9-17 varje dag. Enligt stallägaren fick hon foder på regelbundna tider, men flera gånger upptäckte vi att så inte var fallet. Det var ofta också stökigt i stallet, mkt skrik och stimmande med barn och hästar som sparkade i väggarna mm. Hon fick också ofta nya kompisar i hagen (som inte alltid var speciellt trevliga). Det kan jag säga skedde mot min vilja i 99 % av fallen. :mad: I det nya stallet stod hon på halm, var ute 7-ca19, stod i ett utestall med bara tre boxar. På det stället fick hon inte kolik en endaste gång. För två år sen bytte jag stall igen. Nu står hon på spån, är ute ca 5-19 varje dag och det är lugnt och skönt i stallet. Hon är nu högdräktig (gått över tiden 8 dagar idag) och jag trodde att det skulle bli mkt problem med magen, men peppar peppar har hon haft kolik en gång bara. Då hade vattenkoppen i hagen frusit, vilken inte upptäcktes eftersom det kom lite vatten när man tryckte på den. Hon var uttorkad, vi tryckte i henne filmjölk och vatten och när det inte släppte körde vi till klinik. Väl framme mådde hon hur bra som helst. Dom kollade ändå upp henne helt och hållet och kunde bara konstatera att det inte var något fel på henne.

Det vi har gjort annorlunda med fodret är att hon ALLTID (sen första op) får 2-3 dl linfröpellets om dagen och att foderbyten sker låååångsamt. För övrigt har stallmiljön verkligen haft stor betydelse i vårt fall. Just att det är lugnt och skönt och att hästarna trivs.

Sorry långt...
 
Sv: Kolikhäst

Jag har ett shettissto som lätt får kolik. Disktriksveterinären har sagt att hon har dålig tarmflora.
Hon får nu betfor med mycket vatten, linfrö och hö. Nu fick hon fång i år med så vi har tillsatt fri tillgång på halm med nu.

Sista gången honfick kolik i januari var den svår att häva. Sedan dess har vi verkligen tagit tag i motioneringen av henne. Innan gick hon mest som sällskap. Kolikfri sen januari men som sagt, fång nu :( Så nu är det ingen motion som gäller för hennes del på ett tag.
 
Sv: Kolikhäst

Det får man ju prova sig fram, men en del hästar reagerar på att silaget är syrat och får tarmrubbningar av det. Så det KAN vara en anledning. Vi vet inte om det var felet på min häst heller.
 

Liknande trådar

Hästvård Hej! Mitt vuxna islandshäst sto på 12 år har för några månader sedan påvisat ”svaga” bakknän och ”problem” med patellan. Vi har...
Svar
9
· Visningar
723
Senast: tara
·
Hästvård Min häst är född 2005 och är alltså 19 år. Jag har haft henne i 9 år. Hon kommer från Irland med okänd historia och har haft en del...
Svar
1
· Visningar
998
Senast: Sirap
·
Juridik & Ekonomi Jag vet inte vad jag vill med tråden men,, jag behöver lämna. Jag har koll på alla bostadsköer, privata hyresvärdar och blocket bostad...
3 4 5
Svar
86
· Visningar
13 300
Senast: lizzie
·
Hästvård Hej! Idag skulle jag avmaska min 1åriga shetlandsponny. Jag fick att jag skulle avrunda uppåt till 200kg och tänkte maska med det. MEN...
Svar
3
· Visningar
1 372
Senast: Nevermind
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp