Sv: Klöver i höet, bra eller dåligt?
Ett annat alternativ som kanske inte ger lika bra återmatning för odlaren är att ta prover ur flera skördar och blanda vilket ger ett medelvärde.
Bägge sätten är bättre än ingen analys alls, men man måste vara medveten om begränsningarna.
Sedan ska man vara medveten om att det kan variera mer inom en vall än mellan vallar ibland. Ett fuktigt område ger helt andra värden än ett torrt, skugga eller sol. Ta därför alltid analysresultat med en nypa salt!
Jag kan förstå hennes problem. Om vallarna har liknande förutsättningar (jord, vallblandning...) så skulle jag nog antingen ta en analys på det första och sista jag slog i en omgång. Då får man en uppfattning om hur man ligger till i förhållande till vallens mognadsgrad (energi/protein). Planerar man sedan litet smart så kan man få en uppfattning om de olika vallarnas mineralkvoter efter ett tag.ang. analys så menade hon på att om det kom från så många olika vallar var det meningslöst och missvisande att ta anlalys. jag är van vid analys och tycker det är tryggt, så jag har ångest nu inför detta.... men jag har heller inte 3000 att spendera på analys från samtliga hö-vallar. råd och tankar ang. detta?
Ett annat alternativ som kanske inte ger lika bra återmatning för odlaren är att ta prover ur flera skördar och blanda vilket ger ett medelvärde.
Bägge sätten är bättre än ingen analys alls, men man måste vara medveten om begränsningarna.
Sedan ska man vara medveten om att det kan variera mer inom en vall än mellan vallar ibland. Ett fuktigt område ger helt andra värden än ett torrt, skugga eller sol. Ta därför alltid analysresultat med en nypa salt!