Alltså, har ni provat att laga rätter som normalt innehåller tomat och sen bara ta bort tomaten? Det smakar - ingenting! (Dottern tvingas äta just såna maträtter i skolan och det är inga trevliga matupplevelser...) Det är tyvärr inte så enkelt som att bara utesluta tomat om man vill äta välsmakande mat. Därför vill jag gärna ha recept som är tomatfria redan från början.
Om ett recept funkar utan tomat beror ju på hur viktig ingrediensen är i rätten. Spaghetti Bolognese utan tomat blir något helt annat, medan två matskedar tomatpuré i rätten @mandalaki länkade till inte bör vara några som helst problem, speciellt inte med tanke på hur mycket kryddor det är i rätten.
Jag plockar själv bort tomatpuré ibland (eftersom det är en sak jag ytterst sällan har hemma). Brukar byta mot Ajvar om jag har sådan. Kan det vara något?
Generellt, för att få grytor att bli djupare i smaken: ha i buljong. Det går bra att smula ner hela tärningar. Vänta till att salta till efter att buljongen är i.
Till sist, en sida med tio recept på tomat-fria kikärtsrätter Jag har gjort grytan med spenat och den blev bra. Dock inte helt säker på om det var just det här receptet. Jag brukar blanda lite.