kikärtsgryta - recept önskas

Alltså, har ni provat att laga rätter som normalt innehåller tomat och sen bara ta bort tomaten? Det smakar - ingenting! (Dottern tvingas äta just såna maträtter i skolan och det är inga trevliga matupplevelser...) Det är tyvärr inte så enkelt som att bara utesluta tomat om man vill äta välsmakande mat. Därför vill jag gärna ha recept som är tomatfria redan från början.

Om ett recept funkar utan tomat beror ju på hur viktig ingrediensen är i rätten. Spaghetti Bolognese utan tomat blir något helt annat, medan två matskedar tomatpuré i rätten @mandalaki länkade till inte bör vara några som helst problem, speciellt inte med tanke på hur mycket kryddor det är i rätten.

Jag plockar själv bort tomatpuré ibland (eftersom det är en sak jag ytterst sällan har hemma). Brukar byta mot Ajvar om jag har sådan. Kan det vara något?

Generellt, för att få grytor att bli djupare i smaken: ha i buljong. Det går bra att smula ner hela tärningar. Vänta till att salta till efter att buljongen är i.

Till sist, en sida med tio recept på tomat-fria kikärtsrätter Jag har gjort grytan med spenat och den blev bra. Dock inte helt säker på om det var just det här receptet. Jag brukar blanda lite.
 
Alltså, har ni provat att laga rätter som normalt innehåller tomat och sen bara ta bort tomaten? Det smakar - ingenting! (Dottern tvingas äta just såna maträtter i skolan och det är inga trevliga matupplevelser...) Det är tyvärr inte så enkelt som att bara utesluta tomat om man vill äta välsmakande mat. Därför vill jag gärna ha recept som är tomatfria redan från början.

Vegetarisk curry
Tillagning
  • 1. Skär auberginen i tärningar. Hetta upp olja i en gryta och stek auberginen tills den är gyllenbrun. Lyft upp den stekta auberginen och lägg på hushållspapper. Låt överflödig olja rinna av.
  • 2. Skiva och fräs löken i grytan. Tillsätt aubergine, avrunna kikärtor, currypulver och finhackad chili.
  • 3. Tillsätt kokosmjölk, låt koka ett par minuter. Smaka av med salt, socker och limejuice.
  • 4. Servera med ris, chutney och papadums

Från Tasteline. :)
 
Alltså, har ni provat att laga rätter som normalt innehåller tomat och sen bara ta bort tomaten? Det smakar - ingenting! (Dottern tvingas äta just såna maträtter i skolan och det är inga trevliga matupplevelser...) Det är tyvärr inte så enkelt som att bara utesluta tomat om man vill äta välsmakande mat. Därför vill jag gärna ha recept som är tomatfria redan från början.

Funkar svamp? Det är ju umamin man vill åt i bla tomat om det är en rätt med lite tomat i eftersom den förstärker de andra smakerna. Soja och buljong har också mycket umami förutom svamp då.
 
Det här rätten brukar bli mycket uppskattat och jag tror alla jag någonsin bjudit på den avkrävt mig receptet efteråt. :d
https://www.kokaihop.se/recept/chicken-korma
Jag byter ut kycklingen mot kikärtor och blandade bönor, samt slänger ner en rejäl näve russin (helst sultan). Man kan säkert slänga ner blomkål eller liknande om man känner för det. Går även lätt att göra veganskt om man vill.
 
Alltså, har ni provat att laga rätter som normalt innehåller tomat och sen bara ta bort tomaten? Det smakar - ingenting! (Dottern tvingas äta just såna maträtter i skolan och det är inga trevliga matupplevelser...) Det är tyvärr inte så enkelt som att bara utesluta tomat om man vill äta välsmakande mat. Därför vill jag gärna ha recept som är tomatfria redan från början.

Jo men chana masala kan inte möjligen smaka "ingenting", det är så mycket kryddor med, och den magiska kombinationen lök/vitlök/ingefära.
 
Jo men chana masala kan inte möjligen smaka "ingenting", det är så mycket kryddor med, och den magiska kombinationen lök/vitlök/ingefära.
ibland kan en smak "saknas" för att helheten ska bli bra.
Det finns säkert en anledning till varför tomat används i nästan allt - vilket vi märker med en tomatallergiker i familjen.
Men vi behöver inte diskutera det mer.
 
Tomatpuré har jag ersatt med paprika i ugn (mixad utan skal) eller ajvar relish blandat med sesam/tahini/torkad kantarell. Steker med som man gärna gör med tomatpuré. Har vänner som inte tål tomat mm samt paprika mm så jag måste ersätta åt båda håll...
 
Vegetarisk curry
Tillagning
  • 1. Skär auberginen i tärningar. Hetta upp olja i en gryta och stek auberginen tills den är gyllenbrun. Lyft upp den stekta auberginen och lägg på hushållspapper. Låt överflödig olja rinna av.
  • 2. Skiva och fräs löken i grytan. Tillsätt aubergine, avrunna kikärtor, currypulver och finhackad chili.
  • 3. Tillsätt kokosmjölk, låt koka ett par minuter. Smaka av med salt, socker och limejuice.
  • 4. Servera med ris, chutney och papadums

Från Tasteline. :)

Denna ska jag testa! Stod det något om näringsinnehåll på den? Brukar göra det ibland på testeline.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Sabotage?
  • Evolve
  • Födda 2022

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp