Sv: kikärtsgryta - recept önskas
Jag gillar dessa två, den senare är snarare som en soppa men den är jättegod och minskar man lite på vätskan går den nog utmärkt att äta som en gryta.
Curry- och kikärtsgryta
2-3 msk curry
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 potatisar
5 champinjoner
1 dl creme fraiche
2 dl kokosgrädde
2 dl vatten
1 tsk buljongpulver (1 buljongtärning kanske höns? grönsak?)
1 röd paprika
1 burk kikärtor
1 påse färsk spenat
½ msk honung
Bulgur
Skala och skär potatisen i bitar. Skär paprika, champinjoner i bitar, skala och hacka löken och vitlöken. Värm rikligt med olja i en kastrull eller gryta och gräs löken och vitlöken tillsammans med curry under omrörning ett par minut. Löken ska inte få färg, utan meningen är att få ut smaken ur curryn. Tillsätt potatisen och fortsätt fräsa några minuter. Tillsätt sedan champinjonerna, creme fraiche, kokosgrädde och vatten. Tillsätt en tesked buljongpulver/buljongtärning och koka grytan i svag värme i 15 minuter. Tillsätt sedan paprikan och kikärtorna. Koka i ytterliggare 5-10 minuter och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer curry. Avsluta med att röra ner den färska spenaten. Runda av med en halv msk honung.
Indisk soppa
Valfri mängd kikärtor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 potatisar
2 morötter
100 gram blomkål
3 tsk riven ingefära
2 msk olja
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 liter hönsbuljong
2 dl grädde
150 gram fryst och tinad bladspenat
Kokosflingor
Mandelflarn
Ev russin
Salt och peppar
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala potatisen och morötterna och skär dem i bitar. Fräs lök, vitlök och ingefära i olja i några minuter i en kastrull. Tillsätt kryddorna och rör om. Tillsätt sedan grönsakerna och fräs alltsammans i någon minut. Häll i buljongen och låt soppan småkoka i ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Rör sedan i kikärtor, grädde och spenat och koka upp. Tillsätt kokos och mandel vid servering om ni vill. Salt och peppra efter smak.