Sv: katter på flyg??
Från Jordbruksverkets hemsida: (
www.sjv.se under Djur & Veterinär)
In- och utförsel av levande djur
Jag ska åka på semester/para/tävla utomlands
Skaffa skriftlig information från veterinärmyndigheten i det aktuella landet om vad som krävs för att få ta in djuret. Gå igenom denna med din veterinär så du vet att allt blir rätt gjort. Du bör också skydda djuret med grundvaccinationer mot infektionssjukdomar, även om det inte krävs enligt lag - se mera om smittrisker under länken till höger.
Tänk på att parning kan innebära ytterligare en risk för ditt djur att drabbas av främmande smitta (ffa herpes, brucellos och leptospiros). Diskutera gärna riskerna med din veterinär!
Grundvillkoren för utförsel till land inom EU är ID-märkning med microchip eller tatuering, rabiesvaccination och pass . Vaccination mot rabies görs när djuret är minst 3 månader, och djuret får resa utomlands först 3 veckor efter vaccinationen.
Observera att det ställs ytterligare villkor för att ta med djuret tillbaka till Sverige igen.
Jag ska resa till Sverige med en hund eller katt från ett land utanför EU, dvs ett tredje land
Tredje länder delas in i två grupper, listade och ej listade länder. I gruppen Listade länder finner man de länder utanför EU som bedöms ha fungerade kontrollsystem avseende rabies. Förekomsten av rabies varierar kraftigt melllan dessa länder. I de ej listade länderna bedöms rabiessituationen vara okontrollerad eller omöjlig att bedöma.
Från dessa grupper gäller olika införselkrav.
1. Listade länder
Se förteckning över de listade länderna: Andorra, Antigua och Barbuda, Argentina, Aruba, Ascension, Australien, Barbados, Bahrein, Bermuda, Bosnien och Hercegovina, Brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna, Chile, Fiji, Falklandsöarna, Franska Polynesien, Förenade Arabemiraten, Guam, Hong Kong, Island, Jamaica, Japan, Kanada, Kroatien, Liechtenstein, Malaysia*, Mauritius, Mayotte, Mexiko, Monaco, Montserrat, Nederländska Antillerna, Nya Kaledonien, Nya Zeeland, Ryssland, Saint Helena, Saint Kitts och Nevis, Saint Pierre och Miquelon, Saint Vincent och Grenadinerna, San Marino, Schweiz, Singapore, Taiwan, Trinidad och Tobago, USA, Vanuatu, Vatikanstaten, Vitryssland, Wallis och Futuna.
Läs om kraven för att få ta in en hund eller katt från ett listat tredje land här !
2. Icke listade länder
Dit räknas alltså Thailand. (Pimys kommentar)
Om du vill ta in en hund eller katt från ett tredje land som inte är listat måste djuret sitta i
karantän
Att föra in en hund eller katt till karantän
Villkor
Djuret ska vara id-märkt och avmaskat mot dvärgbandmask.
Du ska ha bokat en karantänsplats.
Djuret ska ha ett införseltillstånd från Jordbruksverket.
Djuret ska föras in via en gränskontrollstation.
Så här gör du:
Id-märkning och avmaskning
Djuret ska vara märkt med ett ISO-microchip eller en tatuering, och vara avmaskat av veterinär med ett särskilt preparat inom 10 dagar före införseln.
I vissa länder kan det vara mycket svårt att få kvalificerad veterinärvård. Du kan i särskilda fall få tillstånd att föra djuret till karantän utan föregående ID-märkning och avmaskning. Detta ombesörjs i så fall i karantänen. Ange detta i din ansökan till Jordbruksverket samt ange även djurets signalement.
Boka karantänsplats
Oavsett eventuella tidigare rabies vaccinationer ska en hund eller katt från ett icke listat tredjeland först sitta i karantän i 120 dagar, innan du får ta hem den. Därefter gäller 60 dagars hemisolering, för mer information se nedan.
Du måste själv boka karantänsplats till ditt djur. Det finns två permanenta karantäner i Sverige, Storskogens karantän och Manlötens karantän. Om du inte kan få plats till ditt djur där kan du vända dig till karantäner som finns i Norge; Eidsvoll karantän eller Vestbergs karantän . De tar emot djur på samma villkor som de i Sverige, och då djuret har suttit karantäniserat i 120 dagar får du ta hem det till Sverige för att ha det isolerat i 60 dagar såsom beskrivs nedan. Länk om kontaktuppgifter till karantänerna finner du till höger.
Observera att kattungar och hundvalpar under 6 månaders ålder inte får karantäniseras i Sverige eller Norge.
Om du har en enskilt belägen fastighet finns det en möjlighet för dig att istället inrätta en egen enskild karantän, och fungera som karantänsskötare till ditt eget djur. Kraven på en karantänsbyggnad är dock hårda, och det blir därför ofta minst lika dyrt som att sätta djuret i en permanent karantän. Du ansöker om att få inrätta en enskild karantän hos din länsstyrelse. Läs mera här .
Införseltillstånd
Då du har en karantänsplats bokad ska du ansöka hos Jordbruksverket om införseltillstånd. Du kan ladda ner eller beställa ansökningsblanketten här . Den ska skickas till Jordbruksverket, Enheten för sällskapsdjur, 551 82 Jönköping. Ansökningsavgiften är 400 kronor och ska betalas in på Jordbruksverkets bankgironummer 5693-2486. Märk betalningen 10504. Betalning från utlandet görs via SWIFT (adress: SWEDSESS) eller Eurogiro. Kopia av kvittot på att ansökningsavgiften är erlagd ska skickas med din ansökan. Det kan ta upp till 30 dagar att få ansökan handlagd. Tillståndet skickas i original till karantänen och du får en kopia tillsänt dig.
Transporteras som fraktgods
Djuret måste av smittskyddsskäl transporteras som fraktgods. Djuret ska besiktigas före avresan av en officiel veterinär/ statlig exportveterinär, som intygar på engelska att djuret är i stånd att klara resan. Det finns ingen färdig intygsförlaga, så du får be veterinären intyga på eget papper och stämpla med exportstämpel.
Införsel via gränskontrollstation
Införseln måste ske via en gränskontrollstation (Stockholm/Arlanda eller Göteborg/Landvetter), där djuret ska besiktigas av veterinär.Du måste själv föranmäla besiktningen minst en arbetsdag i förväg. Besiktningen är avgiftsbelagd, och kostnaden är högre efter kontorstid. Kontakta gränskontrollveterinären för mer information, se länk i högerspalten.
Karantänisering
Djuret förs av karantänspersonalen direkt från gränsen till en den karantän du bokat plats hos. Det besiktigas av karantänsveterinären vid ankomsten och fortsättningsvis 2 ggr/månad. Om veterinären samtycker kan du få besöka djuret i karantänen. Djuret är isolerat i en egen box, där det får ha egna leksaker och filtar etc hos sig. Varje djur har en egen uterastgård där det vistas dagligen. Personalen stimulerar och kelar med djuret dagligen för att få det att må bra. Då djuret har suttit i karantänen i 120 dagar slutbesiktigas det av karantänsveterinären. Om det inte visar tecken på smittsam sjukdom får du hämta hem det.
Isolering
När du har fått hem djuret måste du hålla det isolerat från andra djur ytterligare 60 dagar i hemmet. Villkoren för isoleringen står i införseltillståndet, som du får med från karantänen.
Du får inte sälja, lämna över eller skänka bort djuret till annan person som ska ansvara för det under isoleringsperioden. Du måste rasta djuret i koppel eller sele, och du får inte ta med det på tävling eller träning med andra djur, eller avla på det. Har du fler djur i ditt hushåll gäller samma restriktioner för dem alla under isoleringsperioden. Du får inte något beslut om hävande av isoleringen efter de 60 dagarna, utan ansvarar själv för att sköta tiderna. Om ditt djur sprider smitta pga att du slarvat med isoleringen är du ansvarig för följderna.
----------
Där står det du behöver veta om vad som gäller för att få ta katterna till/från Thailand.