Sv: kastrera stående eller liggande?
Saxat svar av Vet. Anette Edling, Hallands Djursjukhus.
Kastrering av hingstar är den vanligaste rutinoperationen som utförs, samtidigt är det den operation som förknippas med inte alltför sällan allvarliga komplikationer.
Det finns två alternativ, antingen utförs ingreppet stående under lugnande och lokalbedövning eller så sövs hästen ned. Båda metoderna innebär risker för hästen.
Det stående ingreppet innebär att alla hinnor runt testikeln öppnas sk obetäckt kastrering. Den stora fördelen med stående kastrering är att slippa riskerna med allmän narkos. Nackdelen är att man har sämre möjlighet att kontrollera blödning och det finns också risk för tarmframfall (vissa hingstar har vida ljumskkanaler och då kastrering sker obetäckt kan tarm leta sig ut genom ljumskkanalen). Blödning och tarmframfall är båda akuta och också direkt livshotande komplikationer. Personligen vill jag inte kastrera hingstar stående som är äldre än 2 år, men jag har kolleger som tycker det fungerar bra i alla åldrar.
En allmän narkos innebär flertal risker. Dels kan hästen skada sig då den lägger sig och när den sedan skall upp, dels kan cirkulatoriska problem inträffa under själva narkosen. Hästar har högre procent narkosdöd än andra djurslag som tex hund, men nya narkosmedel, kunskap om hur hästen skall placeras på operationsbordet samt utrustning som mäter blodtryck och blodgaser har resulterat i att riskerna har minskat under de senaste 10 åren. Under narkos utförs en sk betäckt kastrering, där lämnas hinnorna intakta och en ligatur läggs runt om så att risken för tarmframfall minimeras. Under totalnarkos kan eventuell blödning kontrolleras och lättare stoppas. På vårat djursjukhus sövs runt 450 hästar per år. Under de senaste 10 åren (dvs ca 4500 hästar) har 4 stycken dött i cirkulatorisksvikt/hjärtstillestånd, då är alla operationer inräknade, tex buköppningar av hästar i redan dåligt skick.
Att påstå att en narkos är "förenat med direkt livsfara" tycker jag är en olycklig förmulering, framför allt med tanke på hur många hästar som sövs runt om i landet på kliniker och djursjukhus.