Kaffebrödbaksakuten

IngelaH

Trådstartare
Jag är en sån där som oftast varit, eh... läs ÄR född med tummen mitt i handen när det kommer till bakning. Smörgåsbullar och släta bullar fixar jag deg till i bakmaskinen och rullar till oformliga vad det nu är och får i alla fall beröm för.

Är det någon som har något hemligt recept på något smarrigt, som jag kan bjuda på, på lördag då jag fyller år? som då inte krävs civilingenjörsexamen att tillverka... För jag ÄR envis och vill gärna bjuda på något eget.

*Hoppas*
 
Banoffepaj! Fantastiskt gott, och ser väldigt snyggt och lyxigt ut. Har tyvärr inget recept såhär på rak arm, men det finns massor om du googlar. Hittar du inget på Banoffepaj så sök istället på Banoffepie.
 
Morotskaka efter Leilas recept! Det är SÅ jäkla bra!
Blir alltid gött (förutom när maken glömde morötterna och försökte lägga i dem i smeten när den redan gått en stund i ugnen, eller när jag tog kallpressad rapsolja - gör inte det!) och lyckas banne mig jämt!

Älskar den!
 
Morotskaka efter Leilas recept! Det är SÅ jäkla bra!
Blir alltid gött (förutom när maken glömde morötterna och försökte lägga i dem i smeten när den redan gått en stund i ugnen, eller när jag tog kallpressad rapsolja - gör inte det!) och lyckas banne mig jämt!

Älskar den!

Mmm... morotskaka, vore ju något förstås. Det bakade jag en hel del när jag stod i cafét på jobbet. Det ska kollas upp, helt klart. Tack för påminnelsen.
 
Jag är en sån där som oftast varit, eh... läs ÄR född med tummen mitt i handen när det kommer till bakning. Smörgåsbullar och släta bullar fixar jag deg till i bakmaskinen och rullar till oformliga vad det nu är och får i alla fall beröm för.

Är det någon som har något hemligt recept på något smarrigt, som jag kan bjuda på, på lördag då jag fyller år? som då inte krävs civilingenjörsexamen att tillverka... För jag ÄR envis och vill gärna bjuda på något eget.

*Hoppas*

"Kladdkaka" med kesella/kvarg. Den blir jättegod, speciellt om man har i kaffe och konjak :D Servera med grädde eller vaniljsås och gärna lite syrliga frukter som färsk ananas, kiwi och apelsiner.

3 ägg
2½ dl strösocker
1 dl vetemjöl (mätt i underkant)
½ tsk bakpulver
¾ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g Kesella/kvarg 10%

ev 1 msk snabbkaffepulver och/eller 1 msk konjak

Smörj och bröa en form med löstagbar kant (24 cm) och sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Vänd sedan ner Kesellan och efter den de torra ingredienserna. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20-25 min (testa med sticka, den ska vara lite kladdig).

Vad gäller sött jäsbröd avgudar jag Roy Fares, efter att jag börjat använda hans recept har de blivit jättebra varenda gång :love:
 
"Kladdkaka" med kesella/kvarg. Den blir jättegod, speciellt om man har i kaffe och konjak :D Servera med grädde eller vaniljsås och gärna lite syrliga frukter som färsk ananas, kiwi och apelsiner.

3 ägg
2½ dl strösocker
1 dl vetemjöl (mätt i underkant)
½ tsk bakpulver
¾ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g Kesella/kvarg 10%

ev 1 msk snabbkaffepulver och/eller 1 msk konjak

Smörj och bröa en form med löstagbar kant (24 cm) och sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Vänd sedan ner Kesellan och efter den de torra ingredienserna. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20-25 min (testa med sticka, den ska vara lite kladdig).

Vad gäller sött jäsbröd avgudar jag Roy Fares, efter att jag börjat använda hans recept har de blivit jättebra varenda gång :love:

Jo, det där med kvarg har jag kikat på, använder gärna kesella i saffransdeg...

Vi får se vad jag bestämt mig för

Vetelängd/bullar, kan bli saffran då det inte varit "Knut" än. Det blir troligen "vanliga bullar", då jag blir galen på mammas. Det är så enkelt att göra längder, du behöver inte ens "fläta" utan du klipper lite bara här och där och viker åt olika håll.... - Det har sett ut något som katten burit in och blivit stenhårt när jag försökt... :(
Morotskaka/morotsmuffins - brukade jag lyckas med förr
Kolakakor
drömmar - lyckades jag göra en gång för en massa år sen, halva smeten vanlig och halva smeten choklad. Så det fanns två sorters drömmar. Då kände jag mig lyxig.
saffrans/lavendelbiscotti. Jag hittade ett recept på ljuvligt möra saffransbiscotti här före jul, som blev "extrajulklappar" till släkt.

...ligger nära i alla fall.

Behövde bara skriva av mig lite, så kom inspirationen tillbaka. Det blir lätt lite urblåst, när man tappat ork och lust till det mesta i vardagen.
 
Senast ändrad:
Jo, det där med kvarg har jag kikat på, använder gärna kesella i saffransdeg...

Vi får se vad jag bestämt mig för

Vetelängd/bullar, kan bli saffran då det inte varit "Knut" än. Det blir troligen "vanliga bullar", då jag blir galen på mammas. Det är så enkelt att göra längder, du behöver inte ens "fläta" utan du klipper lite bara här och där och viker åt olika håll.... - Det har sett ut något som katten burit in och blivit stenhårt när jag försökt... :(
Morotskaka/morotsmuffins - brukade jag lyckas med förr
Kolakakor
drömmar - lyckades jag göra en gång för en massa år sen, halva smeten vanlig och halva smeten choklad. Så det fanns två sorters drömmar. Då kände jag mig lyxig.
saffrans/lavendelbiscotti. Jag hittade ett recept på ljuvligt möra saffransbiscotti här före jul, som blev "extrajulklappar" till släkt.

...ligger nära i alla fall.

Behövde bara skriva av mig lite, så kom inspirationen tillbaka. Det blir lätt lite urblåst, när man tappat ork och lust till det mesta i vardagen.

Som sagt, jag avgudar Roy Fares. Hemligheten med bra jäsdeg är fördegen (jag tog upp det med vår lokala fd bagerska som jag känner privat och hon höll helt och hållet med :D). Här är hans saffransbullerecept (jag formar dem som lusseblobbar pga att jag vill ha maximalt med russin och pärlsocker per portion :laugh:): https://www.koket.se/mitt-kok/roy-fares/saffransbullar-med-fordeg/

En annan sak jag gillar att göra är cheesecake men jag avskyr digestivebotten så jag gör helt enkelt en smuldeg som jag trycker ut i formen och förgräddar. Det blir jättebra och om man tex smaksätter cheescaken med äpplen kan man ha i kanel i smuldegen och om man gör blåbärscheesecake blir det gott med kardemumma i smuldegen.
 
Som sagt, jag avgudar Roy Fares. Hemligheten med bra jäsdeg är fördegen (jag tog upp det med vår lokala fd bagerska som jag känner privat och hon höll helt och hållet med :D). Här är hans saffransbullerecept (jag formar dem som lusseblobbar pga att jag vill ha maximalt med russin och pärlsocker per portion :laugh:): https://www.koket.se/mitt-kok/roy-fares/saffransbullar-med-fordeg/

En annan sak jag gillar att göra är cheesecake men jag avskyr digestivebotten så jag gör helt enkelt en smuldeg som jag trycker ut i formen och förgräddar. Det blir jättebra och om man tex smaksätter cheescaken med äpplen kan man ha i kanel i smuldegen och om man gör blåbärscheesecake blir det gott med kardemumma i smuldegen.

"Saffransblobbar" lät intressant, när jag tittade på de där nystanen... :crazy: Är det något typ... :turd:, eller? :D För då kan jag säkert lyckas med det... Så brukar mina släta bullar och matbrödsbullar se ut...
 
"Saffransblobbar" lät intressant, när jag tittade på de där nystanen... :crazy: Är det något typ... :turd:, eller? :D För då kan jag säkert lyckas med det... Så brukar mina släta bullar och matbrödsbullar se ut...

Lusseblobbar:
24177477_160218441254357_962630543311110144_n.jpg

:D

Jag gör en boll, plattar ut den och har på russin på den och viker liksom degen runt russinen (som är romrussin, gjorda av undertecknad och inte går att köra på :angel:). Efter jäsning penslar jag med ägg och på med pärlsocker. Det hela kommer sig av att när jag var liten tyckte jag bäst om mammas saffranslängder med russin men det var ju så ojämnt hur russinen var fördelade vilket var ju värdelöst enligt mig (hade man otur fick man ju en bit nästan utan russin :mad:). Eftersom jag dessutom i praktiken är ett singelhushåll är det knöligt med längder, det är bättre med portioner som är smidigt att ta fram för en. Därför uppfann jag blobbarna :rofl:
 
Kan ju vara bra o ha lite snabba recept här, om någon mer får hjärnsläpp..

De omtalade saffransbiscottina, som jag inte tror att man kan misslyckas med.


Ca 30 st



100 g smör eller margarin
1 g saffran
2 ägg
1 ½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl sötmandel


GÖR SÅ HÄR


1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran.

2. Häll smöret i en bunke och rör ner äggen.

3. Blanda de torra ingredienserna med hel mandel och vänd ner i smeten. Jag hackade mandeln, då jag äter 2, hackar 1, äter 2, hackar 1...

4. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jag är värdelös på att forma till snygga längder, så jag lade degen (som alltså är lite kladdig) mellan två bakplåtspapper och kavlade, sedan skar jag i prydliga skorpbitar direkt.

5. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 25 min.

6. Ta ut plåten och sänk ugnsvärmen till 125 grader.

7. Skär längderna i 1 cm tjocka skivor med en vass kniv. Lägg bitarna med snittytan uppåt.

8. Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 15 min.

Varning, de är faktiskt försvinnande goda. Jag ska prova göra lavendelbiscotti också, som sagt.
 
Senast ändrad:
"Kladdkaka" med kesella/kvarg. Den blir jättegod, speciellt om man har i kaffe och konjak :D Servera med grädde eller vaniljsås och gärna lite syrliga frukter som färsk ananas, kiwi och apelsiner.

3 ägg
2½ dl strösocker
1 dl vetemjöl (mätt i underkant)
½ tsk bakpulver
¾ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g Kesella/kvarg 10%

ev 1 msk snabbkaffepulver och/eller 1 msk konjak

Smörj och bröa en form med löstagbar kant (24 cm) och sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Vänd sedan ner Kesellan och efter den de torra ingredienserna. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20-25 min (testa med sticka, den ska vara lite kladdig).

Vad gäller sött jäsbröd avgudar jag Roy Fares, efter att jag börjat använda hans recept har de blivit jättebra varenda gång :love:
Konjaken, är det ok om man häller en klunk, dricker 2 tro.. Det verkar i så fall roligt.
 
Morotskaka efter Leilas recept! Det är SÅ jäkla bra!
Blir alltid gött (förutom när maken glömde morötterna och försökte lägga i dem i smeten när den redan gått en stund i ugnen, eller när jag tog kallpressad rapsolja - gör inte det!) och lyckas banne mig jämt!

Älskar den!
Morotskaka är underbart gott! Jag vet inte hur Leilas recept ser ut, det kanske redan finns med. Men oavsett så missa för allt i världen inte att riva ner skal från en lime i glasyren - det blir om möjligt ännu bättre!
 
Lusseblobbar:
24177477_160218441254357_962630543311110144_n.jpg

:D

Jag gör en boll, plattar ut den och har på russin på den och viker liksom degen runt russinen (som är romrussin, gjorda av undertecknad och inte går att köra på :angel:). Efter jäsning penslar jag med ägg och på med pärlsocker. Det hela kommer sig av att när jag var liten tyckte jag bäst om mammas saffranslängder med russin men det var ju så ojämnt hur russinen var fördelade vilket var ju värdelöst enligt mig (hade man otur fick man ju en bit nästan utan russin :mad:). Eftersom jag dessutom i praktiken är ett singelhushåll är det knöligt med längder, det är bättre med portioner som är smidigt att ta fram för en. Därför uppfann jag blobbarna :rofl:
Blobbar :D Som småbarnsförälder blev sista omgången lussebullar innan jul något liknande, men jag kallade dem bullar helt enkelt. Ja alltså lussebulls-bullar fick jag förklara vid jul när släkten såg frågande ut ;) Måste ju gå snabbt medans bebis sover!
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Min story: Jag kraschade på mitt sommarjobb efter mitt sista år på gymnasiet. Betygspressen hade haft mig på högvarv i tre år och pga av...
2
Svar
20
· Visningar
4 519
Senast: Ramona
·
Gravid - 1år Är gravid, och pappan till barnet vill absolut att jag ska göra kejsarsnitt. Fick så bra hjälp här när jag skrev för ett tag sedan- kan...
4 5 6
Svar
109
· Visningar
18 374
Kropp & Själ Jag har tidigare aldrig varit intresserad av att baka. Däremot, att äta bröd - det har varit ett livsintresse. Som nyskild tänkte jag...
2 3
Svar
49
· Visningar
4 695
Senast: honung
·
Relationer Med risk för att detta blir väldigt långt, så ber jag redan nu om ursäkt. Jag har för några veckor sedan brutit med min särbo. Det gick...
Svar
18
· Visningar
2 885
Senast: Monstermom
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stil på bostad för uthyrning.
Tillbaka
Upp