Ja jag har ingen aning. Jag tycker bara att det är dåligt och att man borde säkerställa att de spärrar som finns faktiskt fyller ett syfte utifrån sekretessklassning.
Håller med.
Men jag tror att tillämpningen av den lagen antagligen inte riktigt hängt med i samband med förändring från pappersjournal till datajournal.
Jag tänker så här:
När det enbart fanns pappersjournal så var det nog rätt självklart att med "journalen" åsyftades klinikens journal.
Nu när journalen på många håll är länsgemensam så innebär ju det också att alla kliniker har samma tillgång. Det finns många skäl till att tycka att det är bra för patienten, och för verksamheten på så sätt att det inte behöver beställas EKG i stort sett samtidigt från flera kliniker (ett exempel som fanns med tidigare i tråden).
Dock tror jag att det finns en stor tolkningsosäkerhet i vad som är "journalen" - alltså hur mycket som en vårdgivare behöver ha tillgång till.
Och det kan ju skilja en hel del beroende på vilken profession en vårdgivare har.
Det är inte säkert att du, för att spekulera, har behov av att kunna läsa skopiberättelsen från en gastroskopi (tittar i magsäcken, för dem som eventuellt inte känner till begreppet) medan jag antagligen har det behovet.
Precis som du sannolikt inte har behov av att kunna titta på lagrade EKG-undersökningar vilket jag ofta har ett behov av att kunna göra.
Jag tror att det vore bra med en översyn av journallagstiftningen, just utifrån perspektivet datajournal, med förtydligande om vad som avses med "journalen".
Själv ser jag som sagt stor nytta med att kunna läsa uppgifter från andra kliniker också.