Artikeln var öppen för alla när tråden postades, jag var själv inne och läste den då.
Hoppas inte jag bryter mot några forumregler nu.
---
Den går utomhus i minus femtio grader. Den gräver själv fram sin mat under snön. Den behöver varken stall eller foder. Jakuthästen är känd för att stå pall i nästan vilka förhållanden som helst. Bara det inte blir varmare.
Hästarna är små, kortbenta och smällfeta. De har alla tänkbara färger: skimlar, skäckar, blacka, svarta, bruna, fuxar. Fölen ligger utsträckta på marken, stona betar systematiskt. Det korta gräset försvinner ner i deras magar med blixtens hastighet.
Den enda som inte betar är en skimmel som tidigt har fått syn på oss. Han jagar ifatt ett sto som har avlägsnat sig för långt från flocken och driver henne tillbaka. Därefter fortsätter han med att trava fram och tillbaka mellan oss och de andra hästarna. Huvudet är höjt och blicken bakom den långa, lurviga pannluggen.
– Det där är hingsten. Han håller vakt, konstaterar Vladimir Gerasimov.
I passet heter han Vladimir Gerasimov – en sextioårig jägare, fiskare och hästägare som har bott i den här byn i hela sitt liv. Men han har också ett jakutiskt namn: Barach-san.
När han föddes under sovjettiden skulle den officiella namnformen vara rysk. Nu bär hans barnbarn jakutiska namn också i passet. Jakuterna är en av få sibiriska folkgrupper vars språk fortfarande talas aktivt inte bara av den äldre utan också av den yngre generationen.
Byn där vi befinner oss heter Kysyl-Jurjuje. För att ta sig hit måste man först flyga sex timmar från Moskva till Jakutsk, därefter åka färja längs floden Lena en timme och sedan köra hundra kilometer till Katjikatsy. Det är det närmaste bebodda området som går att hitta på kartan.
De små fetknopparna som betar på fältet är troligen världens tuffaste hästar. Jakuthästen klarar sig utomhus i minus 50–60 grader.
Själva byn, Kysyl-Jurjuje, finns inte på kartan alls. Grå och kurande ligger den utslängd i Sibiriens oändliga inre, bestående av ett trettiotal timmerhus och bodar, vackra gärdsgårdar och fähus isolerade på utsidan med torkad komocka. Byn omges av grönskande fält och kullar. Lite längre bort står den sibiriska barrskogen mörk och majestätisk.
Den kallas tajga. Jakuthästens hem.
Jakutien är den kallaste bebodda trakten med de största temperaturväxlingarna i världen. Här råder inlandsklimat, med iskalla vintrar och stekheta somrar. På vintrarna är det vanligt med veckolånga perioder där temperaturen ligger under minus 50 grader, på sommaren stiger den ofta till över 30 plusgrader.
Ett klimat där rimligtvis bara renar borde kunna överleva. Men en central del av jakuternas kultur är hästen. Man rider den, man dricker stomjölk, man äter hästkött. Det finns ungefär 240.000 hästar i Jakutien, eller republiken Sacha som den heter officiellt – den största delrepubliken i världens största land som till en stor del består av oändlig tajga.
De små fetknopparna som betar på fältet är troligen världens tuffaste hästar. Jakuthästen klarar sig utomhus i minus 50–60 grader och letar själv fram sin mat genom att gräva fram fruset gräs under snön med hjälp av hovarna. Dess täta vinterpäls, upp till 15 centimeter lång, isolerar effektivt mot köld.
Överallt kring byn rör sig hästarna fritt. De är brännmärkta på länden med sin ägares sigill och strövar fritt i ett halvvilt tillstånd. Trots att de är så små, mellan 130 och 150 centimeter i mankhöjd, kallas de hästar, inte ponnyer. Just nu är de upptagna med sitt viktigaste uppdrag, det pågår en kamp mot klockan. De måste hinna äta sig tillräckligt feta för att klara vintern.
– Ju lägre och trindare hästarna är, dess bättre. Titta så tjockt det där stoet är. Hon kommer inte att dö i vinter, säger Vladimir Gerasimov.
Om några månader är det leende, grönskande fältet borta och temperaturen kan ha åkt ned till minus 40 grader. Men jakuthästens problem är inte kölden. Det är värmen.
Klimatförändringen, som sker snabbast på jorden på arktiska områden, håller på att ändra livsförhållandena i Sibirien. Medeltemperaturen i staden Jakutsk har höjts med 2,5 grader under de senaste hundra åren, i jämförelse med 0,8 grader globalt.
– Våra hästar klarar nästan vilken köld som helst – bara de får mat. Men de senaste åren har vi haft besynnerliga vintrar. Det blåser så hårt att hästarna söker lä i skogen i stället för att leta efter fruset gräs. De står stilla i stället för att röra på sig. Till sist försvagas de och svälter ihjäl, konstaterar Vladimir Gerasimov.
Vladimir Gerasimov har bott i sin by vid tajgans rand i hela sitt liv. Sommartid tar han hand om barnbarnen tillsammans med sin fru Anna. Alla hans barn har flyttat till Jakutsk men skickar sina barn till hembyn över hela sommaren. På axlarna sitter barnbarnet Aital Gerasimov, 1,5 år. Foto: Lotta Härdelin
Han har med sig ett ämbar havre för att locka till sig hästarna. I allmänhet får jakuthästen inget extra foder. Nu har ägarna börjat utfodra dem vintertid, eftersom det annars finns en risk för att alltför många svälter ihjäl.
– Förr hade vi långa köldknäppar på flera veckor med temperaturer på under minus femtio grader. Under de senaste åren har våren börjat komma mycket tidigare. I år regnade det i slutet av mars! Något liknande har jag aldrig varit med om, säger Vladimir Gerasimov och skakar på huvudet.
Den stigande temperaturen betyder att det bildas skare på snön, vilket försvårar hästarnas möjligheter att gräva fram mat. Samtidigt har det börjat snöa mycket mer.
– Vi behöver visserligen snö, men inte för mycket. I norra Jakutien har det snöat enormt mycket under de senaste åren och det gör att hästarna inte klarar sig. De kan inte gräva fram mat om de har snö upp till magen.
Hästkött, speciellt köttet av föl, är en delikatess bland jakuter och man håller hästar både för köttets skull och som transportmedel. Vladimirs flock består av ett tjugotal hästar och ungefär femton föl. En utvald valack har han ridit in och använder som ridhäst. I motsats till korna som står i fähus under vintern har den inget stall.
– Den står ute året om. Bara den får lä och mat så klarar den sig bra, säger Vladimir.
Ur evolutionshistorisk synvinkel är jakuthästen en nykomling. Jakuterna är ett turkiskt folk, bosatte sig i trakterna kring floden Lena så sent som på 1200-talet. De valde att lämna sina forna hemtrakter kring Bajkalsjön på grund av tryck från mongolväldet. Med sig hade de både hästar och kor som på några hundra år anpassade sig till det nya, bistra klimatet. Jakuthästen är en av världens få överlevande ursprungsraser. Den är inte en vildhäst genetiskt men klarar sig i praktiken utan människan.
Bara det är tillräckligt kallt.