Tack för mycket bra svar.
Kommer nog bli något försäljningsstall när det är dags.
Skall rida lite lektioner först.
Men är det rimligt att få helst ett sto minst 140 och lite kraftigare bygd.
Genomtrygg i allt, enkel att rida ut. Viktigt att den är lättöltad. Inga skador, olater, eksem el fång.
Är spatt vanligt? Har dom ett annat sadelläge? Eller är dom ok att rida med engelsk allroundsadel?
Helt ointresserad av tävling. Skall känna mig 100% trygg på den. Får man en sådan för 50 000 kr?
Kan man skicka sina önskemål till olika försäljningsstall?
Brukar de vara seriösa?
Känns som väldigt många annonser på övriga hästar inte lever upp till beskrivningarna.
Var i landet finns du? Beroende på var du bor kanske jag kan tipsa om försäljningsstall! PM:a mig om du vill det! Min erfarenhet är att den övervägande majoriteten av försäljningsstallen är mycket seriösa. Det är en liten värld, detta, och man får snabbt dåligt rykte om man inte är seriös! Många har också flera verksamheter parallellt - försäljningsstall, uppfödning, ridskola, turridning... För dig kanske det kan vara bra att hitta ett sådant ställe, rida ett tag i verksamheten och därmed kunna få bra tips när ett köp börjar närma sig. Du kan ju då också be dem hålla utkik efter en häst som passar dig!
Spatt är/har varit ganska vanligt. Jag tycker dock (helt ovetenskapligt) att det verkar ha minskat på senare år (säg de senaste 10 åren). Det kan ju bero på att man avlar på bättre exteriör (det finns ett samband mellan krokiga haser och spatt), samt att hingstar inte får betäckningslicens om de har spatt. Man kan spattröntga i samband med besiktning vid köp, men det säger inte allt. Hästen kan ha begynnande spatt utan att det syns på röntgen och den kan ha röntgenfynd utan att den behöver ha besvär av det. Sist jag köpte häst (drygt två år sedan) frågade jag försäkringsbolaget om spattröntgen och mitt ombud avrådde väl inte direkt från röntgen, men tyckte det var ganska meningslöst... Så det gjorde jag inte.
Sadelläget är inte egentligen annorlunda - en häst är ju ändå en häst - men eftersom islandshästen är relativt liten så är ju sadelläget KORT. Det kan därför vara lite besvärligt att hitta en sadel som dels inte är för lång, dels ger bogarna frihet och dels är tillräckligt stor för ryttaren... Bäst brukar sadlar av dressyrmodell eller islandsmodell (rätt lik dressyr men oftast inte riktigt lika djup) funka!
Eksem kan vara besvärligt, men behöver inte vara det. Jag har en häst med eksem, och med rätt vård (kanske 10 min extra varannan dag) och täcke så är han besvärsfri! Bor du där det finns mycket knott kan detta dock vara något att ha i åtanke! Svenskfödda hästar har mindre förekomst av eksem, men det är inte någon garanti (min eksemhäst är svenskfödd).
Det där med 100% trygg är lite lurigt, tycker jag... Det finns ju t.ex. turridningshästar som är supertrygga i sitt "jobb", men som blir helt annorlunda och osäkra när de kommer ut på egen hand. Och hästar kan reagera på miljöombyte, ny ryttare, nya hästkompisar, mer eller mindre arbete, annat foder etc. Jag tycker nog personligen att man bör vara tillräckligt trygg i sig själv som ryttare också så att man klarar att hästen faktiskt uttrycker sin åsikt ibland, råkar bli rädd för något osv... Men rådet är väl att provrida flera gånger, prova de situationer du tycker är viktiga att klara (fånga i hagen, rida ut själv mm) och gå på hur det känns. Du skall ju köpa en häst du trivs med och inte är osäker på eller rädd för!