Sv: islandshästfrågor
Djurjouren skrev:
Nej den är inte en bra ridhäst för de flesta, de flesta klarar int eav att rida den ordentligt. För duktiga ryttare är det en kanonhäst.
Det är svårt att rida lätt för att de är så känsliga och rider man "halvblodslätt" så blir dte svårt för hästarna att hålla takten.
Ja man kan se på exteriören om det är en 4- eller 5 gångare. MEst på rumpan.
Nej den ska inet sadlas längre bak än vanliga hästar. De flesta sadlar alldelles för långt bak vilket gör det omöjligt för hästen att jobba rätt.
Ju mer obalansera en häst är ju längre fram ska sadeln, omvänt, ju mer balanserad och stark en häst är ju längre bak kan man sadla.
Men man bör aldrig låta sadeln ligga längre bak än starx innan flankvirveln.
Jag måste opponera mig. Klart islandshästen är en bra ridhäst! En välriden islandshäst är en lika bra och lika lättriden häst som vilken ras som helst. Men självklart måste man kunna gångarterna. Det som är synd med "vanliga" hästar är att de bara har tre gångarter och då har de inte möjlighet att visa lika tydligt om deras ryttare inte rider dem så bra...
På en islandshäst visar sig minsta obalans, minsta sneda halskota, minsta olikhet i styrka i de båda sidorna osv, i gångartsproblem, alltifrån att de inte travar, inte töltar, grisepassar, rollar i tölten eller på annat sätt blir orena. Man kan ju vända på det och säga att islandshästen ger ett facit på dels hur du är som ryttare dels hur hästen mår. Och dessutom tvingar den sin ryttare att rida balanserat om den skall gå riktigt. Detta hade kanske en "vanlig" häst bara fått stått ut med därför att den inte har fler gångarter att ta till att försvara sig med...
Få raser har utsatts för så många nybörjare som just islandshästrasen, både som turhäst och barn- och familjehäst. Det finns många fler hästnybörjare bland islandshästägare än bland andra raser och det gör naturligtvis att många gör misstag och med tanke på att då islandshästen kan visa det genom att blanda, byta och gå ojämnt i gångarterna så ser man det tydligare än om de valt en annanh hästras. Lägg sedan till den utbredda missuppfattningen att du skall luta dig bakåt och höja handen när du töltar! Konstigt att de står ut med oss människor!
Jag förstår inte att någon kan tycka de är svåra at rida lätt på??? Tvärtom, en passaktig häst kan man få träna upp traven och få dem att hålla traven om man rider lätt aktivt. Men det är klart, dunsar man ner istället i sadeln då stör man ju hästen, precis som Lobelia säger. Likadant kan en häst som har svårt för trav slå över i tölt eller grisepass om man sätter sig tungt ner i sadeln. "Vanliga" hästar kan tyvärr inte försvara sig mot detta genom att byta gångart...
Det går inte bara att genom exteriören se om en häst är 4- eller 5-gångare. Och rumpan är definitivt inget konkret att gå på! Jag vet de säger att en stor rund rumpa med ett icke stupande kors, tyder på 4-gångare. Då kan jag säga att jag har minst fem fyrgångsbyggda hästar vad gäller rumpan som är femgångare..... Man måste se till helheten och då inte bara exteriören. Förmågan sitter och i mjukdelar, nervsystem och hjärna. Jag vet "femgångsbyggda hästar" som är tregångare!
Alla hästar oavsett ras skall sadlas så bogbladet tillåts röra sig fritt och sätet blir plant så att ryttaren sitter rakt. Sadlar man för långt fram blir sadeln bakåttippad och ryttaren likaså, sadlar man för långt bak blir sadeln framåttippad, liksom ryttaren. Hästens kroppsbyggnad kan dessutom kräva någon form av pad, särskilt om den är överbyggd, för att sadeln skall ligga så sätet blir plant och ryttaren sitter rakt. Då islandshästen är rörligare än andra hästar i sina leder och bogbladet är inget undantag, så får man effekten att sadeln jämförelsevis ligger längre bak.
Det stämmer däremot att vikten lägger man över mer framåt på en ung oerfaren häst därför att den är van att bära upp sin tyngd fram och man får gradvis lära den lägga över sin och ryttarens vikt bakåt. Men detta styr man med hållningen på kroppen, inte genom att flytta sadeln! Och man skall aldrig bli bakåtlutad! Det försvårar samlingen och möjligheten för hästen att trampa under sig och lägga över tyngden bakåt. Det verkar drivande och länger steget däremot, men det skall man göra på annat sätt med ett aktivt drivande säte.
Anette