Sv: Islandshästar-skillnad?
Tölt är en hel vetenskap
Det heter ju så fint att man ska samla ihop hästen så den nästan börjar trampa på¨stället å sedan skänka på så den kommer upp i tölt men detta funkar långt ifrån på alla hästar.
Det finns travaktiga hästar där det krävs mkt samling å mkt halvhalter för att de ska tölta, sedan finns det grisepassare å där är det lite svårare enligt mej.Det beror på individen hur du ska avhjälpa grisepassen, endel hästar behöver mer samling å halvhalter, andra behöver mindre samling för att de spänner sig i halvhalterna istället å därför blir passaktiga.
Mitt sto varierar mellan trav å passaktighet beroende på underlag å humör.Mjukt underlag-travaktig, hårt underlag-passaktig.Om hon, tex på tävling, blivit så uppspelt å nervös att hon bara grisepassar, ja då hjälper inte alls att försöka samla ihop henne, då blir hon än stelare
Man rekommenderar att gå ut i skog å mark med grisepassare så de får lära sig att de har 4 hörn så att säga å inte bara 2, men det hjälper ju föga på hästar som bara grisepassar när de ska trava å inte när de skrittar, man tar ju inte å travar en häst i full fart i svår terräng(inte enligt mej iaf), då kanske det är bättre med tyngdboots, arbeta med cavaletti å bommar osv.
Som du märker så gäller det att analysera varje häst å har man ingen erfarenhet av detta så skulle jag överölåta det till ngn annan.
Om man har en lätt töltad häst å är ovan vid hur tölt ska känas så kan man ta å testa tölta på asfalt en bit, då hör man på hovklappret hur hästen går.
En grisepassare har bara 2 hovklapper(höger sida samtidigt, vänster sida samtidigt) , medan en som går i ren tölt har "klapp" regelbundet, hela tiden, som en motor som dundrar.Tölt ska vara 4 taktig, som skritt men med mer regelbundenhet(kallas takt) melan hovslagen.
"Chryslers amatörskola"