Sv: Insulin resistent. Hur går det?
Jag håller med dig om att det kan vara knepigt ibland på ett forum.
Nu vet jag inte hur mkt du har följt diskussionerna här på forumet men detta med proteinöverskott och huruvida det leder till ett ev energiöverskott är ngt som har diskuterats i många trådar under en lång tid, fast från en annan utgångspunkt.
Jag förstår vad du menar med att vi inte diskuterade exakt samma sak och ber om ursäkt om jag uttryckte mig knasigt. Egentligen har jag inte riktigt tid att skriva men kunde inte låta bli eftersom jag tyckte diskussionen var intressant.
Jag har förstått det som att mängden kväve som utsöndras är helt beroende av mängden proteiner som tas in och på deras aminosyrasammansättning. Därför är jag lite förvånad över att det finns ett förhållande. Det måste vara beroende på vad man (eller hästen) äter. Jag menar att du kan ju få ett proteinöverskott eller rättare sagt ett kväveöverskott om du saknar ngn av de essentiella aminosyrorna.
Men viktigt är också att kolhydrater, fett och proteiner kommer i rätt form, på rätt plats, annars sker inte stegen i rätt ordning och reaktionerna kan inte ensk börja.[/QUOTE]
Jag är helt med på vad du menar och har ägnat en del tid till och från de senaste åren åt att försöka ta reda på/ förstå om det verkligen är så att det inte blir ngt över.
Jag har nog kommit fram till att det trots allt blir en del energi över. Men det är nog i stort sett omöjligt att räkna ut eftersom energiåtgången/tillskottet måste bli ganska så olika beroende på vad aminosyrorna ska användas till. Nu fungerar det ju inte riktigt så enkelt eftersom allting ständigt tycks omvandlas i en organism.
Så jag har gett upp den tanken och ser det mer som att allt som stoppas in i systemet innehåller energi dvs den som kallas för gross energy på engelska dvs det totala energiinnehållet (förbränningsenergi på svenska?). Sedan vet jag att man räknar om den till andra storheter som DE, ME, NE osv i fodersammanhang.
inte lätt att veta vem man diskuterar med, ganska kul egentligen
(Jag har en äldre akademisk naturvetenskaplig examen med inriktning på biokemi och fysiologi (och analytisk kemi fast det har jag glömt det mesta av) och har de senaste åren börjat läsa igen inom biologi bara på skoj. Men jag kommer inte riktigt ihåg allt jag en gång i tiden har läst. Jag träffar inte på allt det dagligen på mitt jobb).
Jag håller med dig om att det kan vara knepigt ibland på ett forum.
Nu vet jag inte hur mkt du har följt diskussionerna här på forumet men detta med proteinöverskott och huruvida det leder till ett ev energiöverskott är ngt som har diskuterats i många trådar under en lång tid, fast från en annan utgångspunkt.
Jag förstår vad du menar med att vi inte diskuterade exakt samma sak och ber om ursäkt om jag uttryckte mig knasigt. Egentligen har jag inte riktigt tid att skriva men kunde inte låta bli eftersom jag tyckte diskussionen var intressant.
Mängden kvävet i urin står i direkt förhållande till aminosyrorna proteinmetabolismen (kommer ej ihåg - 1:5 kanske).
Jag har förstått det som att mängden kväve som utsöndras är helt beroende av mängden proteiner som tas in och på deras aminosyrasammansättning. Därför är jag lite förvånad över att det finns ett förhållande. Det måste vara beroende på vad man (eller hästen) äter. Jag menar att du kan ju få ett proteinöverskott eller rättare sagt ett kväveöverskott om du saknar ngn av de essentiella aminosyrorna.
.Energi ifrån deaminerade aminosyror tror jag är försumbar. Viss energi försvinner ju alltid i form av värme, tex. Det jag lärt mig om energiutvinningen i celler är att kolhydrater, fett och protein genomgår vissa komplexa bestämda steg för att frigöra energi. Alla måste genomgå flera steg för att bilda högenergimolekyler. Det är kroppen sätt att vara ekonomisk och rationell. Kolhydrater och fett är värt besväret medan proteiner inte har samma förutsättningar att producera dessa högenergimolekyler
Men viktigt är också att kolhydrater, fett och proteiner kommer i rätt form, på rätt plats, annars sker inte stegen i rätt ordning och reaktionerna kan inte ensk börja.[/QUOTE]
Jag är helt med på vad du menar och har ägnat en del tid till och från de senaste åren åt att försöka ta reda på/ förstå om det verkligen är så att det inte blir ngt över.
Jag har nog kommit fram till att det trots allt blir en del energi över. Men det är nog i stort sett omöjligt att räkna ut eftersom energiåtgången/tillskottet måste bli ganska så olika beroende på vad aminosyrorna ska användas till. Nu fungerar det ju inte riktigt så enkelt eftersom allting ständigt tycks omvandlas i en organism.
Så jag har gett upp den tanken och ser det mer som att allt som stoppas in i systemet innehåller energi dvs den som kallas för gross energy på engelska dvs det totala energiinnehållet (förbränningsenergi på svenska?). Sedan vet jag att man räknar om den till andra storheter som DE, ME, NE osv i fodersammanhang.
inte lätt att veta vem man diskuterar med, ganska kul egentligen
(Jag har en äldre akademisk naturvetenskaplig examen med inriktning på biokemi och fysiologi (och analytisk kemi fast det har jag glömt det mesta av) och har de senaste åren börjat läsa igen inom biologi bara på skoj. Men jag kommer inte riktigt ihåg allt jag en gång i tiden har läst. Jag träffar inte på allt det dagligen på mitt jobb).
Senast ändrad: