Sv: Insulin resistent. Hur går det?
FA stämmer det verkligen det Du skrev om normalt blodsocker?
När min häst testades i Skara för ett antal år sedan, har jag för mig att man sprutade in glukos och sedan var provet hur lång tid det tog för kroppen att bryta ned glukosen. Och på en IRhäst tar det längre tid, dvs blodsocker ligger kvar för länge jämfört med normalvärden, inte beroende på insulinproduktionen utan på att cellerna inte öppnar för insulinet.
Effekten blir väl kanske på sikten att insulinproduktionen ökar?
Fast det är just den ökade insulinproduktionen som gör att blodsockret ligger normalt för det mesta, alltså fastevärdet.
Hästen äter - blodsockret höjs - insulinproduktionen ökar - receptorerna reagerar och cellerna 'öppnas' - blodsockret sjunker - insulinproduktionen avtar. Sen börjar det om när hästen äter igen.
Men när receptorerna inte reagerar ökar ju hästen insulinproduktionen till den nivå där cellerna öppnas, och då sjunker blodsockret. Men det finns högre nivåer insulin än vanligt, och de hinner inte gå ner tills 'nästa gång'. Dvs tar man ett fasteprov så är blodsockret oftast normalt (eftersom cellerna öppnat och överskottet är omhändertaget), men då det krävdes onormalt höga mängder insulin för att åstadkomma det, hinner insulinet inte sjunka. Dvs normal glukos och förhöjt insulin, pga att hästen kompenserar mha insulinökning.
Samma sak händer ju vid en glukosbelastning. Man tillför glukos, blodsockret stiger - insulinet ökar. Men receptorerna öppnar inte 'i tid' precis som du säger. Insulinproduktionen ökar, och tillslut öppnar receptorerna. Men iom att det tar längre tid och sker senare än normalt får man just det du skrev - blodsockret stiger högre än normalt, insulin stiger högre än normalt och det tar längre tid än normalt innan blodsockret normaliseras. Man kan mäta HUR pass IR en häst är genom just tiden det tar för blodsockerkurvan att normaliserar, ju mer IR dessto senare/vid dessto högre insulin reagerar receptorerna och ju längre tid tar det för att få normalt blodsocker.
Men sålänge hästen kan producera tillräckligt insulin för att nå läget där receptorerna reagerar, så kan den kompensera sitt blodsocker till normalt vid fasteprov. För proven är ju just fasteprov, och då har hästen haft tid sen senaste målet att spotta ut insulin tills reaktion. Skulle man testa IR-hästar 'mitt i maten' eller utan fasta misstänker jag däremot att man skulle få för högt blodsocker rätt ofta, just för det inte hunnit sjunka. Men inför ett fasteprov hinner det det.
Det tyckte jag var läskigt med vilken Bukefalists häst det nu var (glömt tyvärr). Den hade normala värden på enkla fasteblodprovet. Men 'stack' något fruktansvärt högt vid glukosbelastning. Det får mig att fundera om det inte är bättre att testa BÅDE efter fasta och 'x minuter efter ett vanligt mål mat en vanlig dag'. Speciellt på t ex Lillen som ligger precis under 'gränsen' på både glukos och insulin. Dvs antar det är stor risk att såfort han tar en tugga mat, eller any given time under en vanlig dag, så ligger han rejält högt. För det talar ju också hur bra metformin (som sänker blodglukos) fungerat.
Jag har inte testat (men leker med tanken) efter normal utfodring. Däremot testade jag att ha fri halm inför provet, jmf med fasta, det blev ingen skillnad - men det borde det ju inte heller då halmen inte innehåller massa kolhydrater.