Sv: Inflammation i ryggen
Finadyne och butta är sk NSAID preparat, dvs antiinflammatoriska läkemedel som kan göra stor nytta vid muskelspänningar/inflammationer mm. Preparaten dövar alltså inte i första hand smärtan utan dämpar inflammationen. NSAID preparat kan ge biverkningar i form av skador/sår på magslemhinnan. Eftersom denna typ av läkemedel (liksom många andra) bryts ner i levern kan det, vid nedsatt leverfunktion, uppstå förgiftningsymptom om inte doser korrigeras. I samband med långtidsbehandlingar undersöks sådant av förskrivande veterinär, ofta mha blodprov där leverns funktion och ev cellsönderfall kontrolleras - görs det av den som rekommenderar ett alternativpreparat?
Kortison är en kroppsegen substans som inte belastar kroppen vid kortare behandlingar. Vid långtidsbehandlingar kan sk iatrogen Cushing med de symptom detta medför uppstå (ökad infektionskänslighet, muskelatrofi mm). Tillståndet försvinner när behandlingen sätts ut.
Att påstå att örtpreparat och homeopatiska dito skulle vara mer skonsamt för kroppen är ganska vanskligt. Anledningen till att det finns angivet tänkbara biverkningar på läkemedel är att dessa genomgått mycket hårda kontroller just för att synliggöra alla tänkbara scenarion. Detsamma gäller interaktioner, dvs hur läkemedlen fungerar om de ges samtidigt som andra farmaka - effekten kan i vissa fall vara förödande.
Eftersom denna form av dokumentation saknas på alternativa medikament anser jag det vara mkt osäkert att behandla faktiska sjukdomar med dylika preparat.
Djävulsklo t ex anses tillhöra gruppen NSAID. Exakt vilken biverkningsfrekvens detta preparat har vet man inte eftersom någon prövning inte har gjorts. Att komplettera en butta-behandling med djävulsklo kan leda till överdosering - förgiftningssymptom.
Genom att behandla med ett antiinflammatioriskt preparat, kortison eller NSAID, kan man bryta kroppens inflammationskaskad som i många fall gör mer skada än nytta. Detta gäller t ex för ledinflammationer där produkter från inflammationen ger nedbrytning av ledbrosk och en försämrad struktur på ledvätskan. Den smärtstillande effekten kan även läka genom att en häst som t ex har ont i korsmuskulaturen pga av en tidigare hälta (som nu är utläkt) vågar ta ut steget och därmed återfår ett normalt rörelseomfång. Avsaknad av smärta = avsaknade av spänningar = normal cirkulation = läkande.
Naturligvis är det mkt viktigt att åtgärda grundproblemet. Att behandla en sekundärt inflammerad kotled hjälper inte om problemet t ex sitter i ryggen. Detta borde vara en självklarhet för alla som jobbar med rehabilitering? Kompletterande metoder som t ex akupunktur, akupressur, värme, massage kan i många fall hjälpa, liksom ett korrekt utformat träningsprogram som syftar till att stärka muskulaturen i det drabbade området.
Hur en ond rygg ska behandlas beror mycket på var det onda sitter? Muskulärt? I skelettet?