Importera häst?

T

Tigerlilja

Vad kostar det att importera en häst från Danmark?
Kostar det något eller är det bara transporten som kostar?

Någon som vet?
 
Varför inte köpa en häst i svarige som kommer i från DK, Det finns ju försäljare som tar in hästar från DK och oftast så är dom billiga. Jag vet två hästar som hon skall ha 28 000kr för ett svh på ca 170 7år och ett irländskt sto 9år?
 
Vi har tagit hem en connemara från Danmark. Du måste först kolla med Jordbruksverket vilka regler som gäller just nu. För oss gällde följande: (2 år sedan) Veterinärbesiktningen kostade ca 1000 kr, det måste utfärdas ett speciellt hälsointyg som inte får vara äldre än 48 timmar när du passerar tillbaks till Sverige med din häst. Om hästen du har tänkt köpa är registrerad ska ID-handling följa med med ett konturdiagram (pass) om den är oregistrerad får du betala för att ett konturdiagram görs. Ska du transportera hästan själv? Om restiden blir över 8 timmar måste du ha en resplan som anger när och var du ska stanna bl.a. Transportfirmor finns det dock gott om som kör om du vill slippa det planeringsarbetet. Hör med det avelsförbund din häst kommer registreras i i Sverige om de vill ha några mer handlingar. Vi upptäckte att det var sällan danskarna annonserade med moms utan det kom på sedan. Kolla om priserna avser med eller utan moms när du frågar. Vi fick batala ungefär 3000 kr i ovan nämnda avgifter innan hästen var på plats hos oss.
 
Det som är viktigast innan du importerar din häst från Danmark är försäkringsbiten. Ring ditt försäkringsbolag i Sverige och ta reda på vilka veterinärer i Danmark som de har godkännt för att utfärda besiktningsprotokoll som godkänns för försäkring i Sverige. Väldigt få kliniker i Danmark godkänns av svenska försäkringsbolag.

Danskt pass godkänns inte i Sverige, hur riktigt det än är utfärdat i Danmark. Kostnaden för ett nytt konturdiagram, DNA,ev blodtypning, chipmärkning och registrering tillkommer också som skall åtföljas av en kopia på utfärdad köpehandling mellan köpare och säljare.
Tranportbolag i Danmark är inte svårt att få tag i och ungefärlig kostnad för det är 2000 dkr (från valfri ort i Danmark till NV Skåne).

Det viktigast är trots allt veterinärbesiktningen, skulle tvist uppstå i köpet skall saken avgöras enligt säljarens lands lagar i säljarens land och då är det extraviktigt att ta reda på vad som gäller här.

Trots dessa kostnader som uppgår till minst 5000 SEK är det i de flesta fall billigare att köpa häst i Danmark. Just halvblods aveln är än så länge intressantare i grannlandet, även om förändringens vindar även blåser i Sverige.

Hästhållning är också mycket enklare i Danmark då de i de flesta fall bara har ca 2 månader men tvungen stallvistelse mot våra 4 månader pga klimatet.

Smolk i bägaren finns också till följd av ovanstående, hovården är tex i inte så välskött som i Sverige vilket får till följd att benställningar och dylikt kan vara av mycket skiftande karaktär.

Vill du veta mer PM:a mig gärna.
 
Vad det gällde försäkringen var det inga problem för oss eftersom de veterinärer i Danmark som var godkända för att utfärda hälsointyget godkändes av vårt försäkringsbolag. Vi behövde inte ens någon ombudsbesiktning på honom när han kom hit. Registrering skall alltid göras i Sverige men utan pappren från Danmark (danskt pass, id-handling eller konturdiagram) kommer hästen inte ens in i landet på laglig väg.
 
Jag vågar nog påstå att väldigt få av de Danskimporterade hästarna har alla papper iordning. Väldigt många av de hästar vi importerar som Danska kommer ifrån andra europeiska länder. Hästimporten är en hel liten industri som försörjer många led idag.

Jag har själv importerat ponnyer från Danmark och ingen av dessa har haft någon som helst papper iordning förrutom veterinärbesiktning. Det transportbolag jag engagerat har ombesörjt allt fram tills dess att hästen står på gården.

Vi har också vid ett flertal tillfällen fört hästar över sundet och tulltjänstemännen bara viftar en förbi kontrollen utan minsta intresse.

Den första gången vi skulle ta hem en häst hade verkligen engagerat oss och tagit reda på och uppfyllt allt vi skulle, men det fanns inte ens personal vid tullpassagen. Därefter hade vi allt som skulle göras om i Sverige från blodtypning till konturdiagram eftersom svenska jordbruksverket inte godkänner danska pass, hur seriösa de danska uppfödarna än är.

Min slutsats av det hela är att se till att godkänd veterinär har besiktigat hästen så den kan försäkras och strunta i resten.
 
Vi hade inga problem att registrera vår ponny här i sverige med de danska pappren som grund, inget extra konturdiagram eller annat behövdes. Skickade in de danska handlingarna och fick svenska tillbaka. Lätt som en plätt. Dock hör till saken att han var renrasig och hade en otvivelaktig registrering i danska connemarasällskapet före importen.
 

Liknande trådar

Ekonomi & Juridik Hej, Någon som vet hur det fungerar att importera häst till Sverige från England. Behöver man exv betala moms 25% vid import? Har...
Svar
2
· Visningar
626
Senast: Cambrie
·
Hästmänniskan Hej! Jag skaffade min älskade häst för snart 2 år sen och är i stallet varje dag och älskar det. Tyvärr är det konstant någonting i...
Svar
14
· Visningar
1 277
Ekonomi & Juridik För att tråden vi som letar häst, inte ska spåra ur mer 🙈 skapar jag en ny tråd där vi kan diskutera hur mycket pengar våra hästar...
2 3
Svar
43
· Visningar
3 844
Hästmänniskan Alltså blev lite paff av vad en säljare svarade så måste kolla om jag är koko eller om det ändå är ok. Är intresserad av en häst. Vi...
2 3 4
Svar
75
· Visningar
5 893
Senast: Tualma
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp