Sv: Husse är dum mot sin hund. Vad ska man göra?
Saxar från en drinfo.se ....
""Anmäl misshandel och vanvård
Om du misstänker eller har kännedom om att någon vanvårdar eller misshandlar ett djur måste du anmäla detta. Att aga, slå, hårt fostra eller bestraffa ett djur är förbjudet. Förövaren kan bli dömd för brott mot djurskyddslagen. Om personen ifråga utsätter djuret för "lidande som inte blott varit av obetydlig intensitet och varaktighet" kan handlingen leda till straff för djurplågeri.
Misshandel
Misshandel är ett brott enligt brottsbalken och ska anmälas till närmaste polismyndighet. Om polismyndigheten beslutar att ej åka ut i ärendet så begär att få skriftligt på det beslutet. Därefter har du möjlighet att JO-anmäla polismyndigheten.
Om jag ser någon slå sitt djur
Det beror på situationen vad man ska göra om man bevittnar en misshandel. För att kunna hjälpa djuret på ett varaktigt sätt bör man noga observera vad som händer, antal slag och sparkar, om de är hårda, var de träffar, hur djuret beter sig etc. Gnäller, ylar, skriker djuret? Försöker djuret komma undan, och lyckas det med att komma undan? Vilket sorts djur och ras är det? Hur ser misshandlaren ut? Kön, ungefärlig ålder, klädsel, andra kännetecken? Var och när händer detta? På vilket avstånd befinner du dig?
Det optimala är förstås om hunden kan undersökas av veterinär så fort som möjligt. Det är polisen som ska ombesörja detta.
Håller någon på att misshandla ett djur svårt, är det ju naturligt att genast ingripa och försöka avbryta misshandeln. Det som dock blir avgörande för myndigheternas handlande är att man uppträder som ett vittne och gör konkreta iakttagelser, samt att man står fast vid sin berättelse. Utan dessa vittnesuppgifter blir det inget åtal och djuret blir kvar hos misshandlaren. Därför måste man försöka att hålla sig kall och lägga märke till så mycket som möjligt. Tänk på att det är dina observationer av hur misshandlaren ser ut, klädsel m.m. som kan identifiera misshandlaren.
När du ringer till polisen, så räkna inte med att de kan rycka ut. Gör ändå din polisanmälan med en gång, helst skriftligt, och lämna in till polisstationen. Kontakta även kommunen, fråga efter djurskyddsinspektören och berätta vad som hänt.
Det är viktigt att misshandlarens djurhållning inspekteras snarast. Djurskyddsinspektören bör ha med sig en veterinär vid inspektionen och ju kortare tid som går från händelsen till polisens eller djurskyddsinspektörens ingripande, desto bättre för djurets del.
Vanvård
Misstänkt vanvård ska anmälas till kommunen och handläggs oftast av miljökontoret. Om du ringer in din anmälan, så komplettera din anmälan med en skriftlig redogörelse. Anmälan måste då diarieföras när den kommer till kommunen. Du har rätt att vara anonym, men ofta tas anmälan på större allvar om man kan stå för sina uppgifter. Du bör också begära en kopia av miljökontorets utredning och beslut. Nästa instans för misstänkt vanvård är länsveterinären i ditt län. Dit kan du vända dig i nästa skede om du anser du miljökontoret inte har agerat tillräckligt kraftfullt.
Om jag ser djur ute som verkar få otillräcklig tillsyn och dålig skötsel?
Råden nedan beror delvis på hur mycket du ser av hela djurhållningen. Bor du granne, är hemma och ser djuren hela dagarna eller passerar du med på regelbundna tider morgon och kväll? Ser du djuren flera gånger om dagen? Skulle du omedelbart notera om någon besökte djuren nattetid? Ljud av fordon? Ljuskäglor?
Svårigheten med dessa fall har att göra med att det enligt lag räcker med olika skötselåtgärder 1–2 gånger per dygn. Motsvarande problem kan uppstå när man misstänker att sällskapsdjur lämnats åt sitt öde oviss tid i en bostad. Djurägaren kan säga att djuren får skötsel och tillsyn på tider som anmälaren inte noterat.
Ibland har flera personer gemensamt kunnat kontrollera djurhållningen under så pass lång tid och med säkerhet kunnat intyga att djuren inte fått någon som helst tillsyn under ett eller flera dygn. Då kan och ska myndigheterna agera. Det är klokt att anteckna vad man ser och vid vilka tider.
Rent allmänt kan det vara bra att ringa djurskyddsinspektören och ta reda på vilka lagliga krav som finns på djurhållningen, samt be att få en kopia på senaste inspektionsrapporten över djurhållningen.
Du har rätt att få ta del av handlingarna enligt offentlighetsprincipen och de ska utlämnas utan dröjsmål. Om djurskyddsinspektören lovar att en inspektion ska göras, kan man be att få kopia på den rapport som kommer att upprättas.
Det finns arter och grader av misskötsel och underlåtenhet. Ingenting lägre än djurskyddslagstiftningens krav ska accepteras. Ser man djur som ser sjuka ut, har sår och skador, går illa, beter sig avvikande, ligger misstänkt länge, kalvningar som verkar besvärliga osv bör man genast anmäla vad man sett till polisen och samtidigt kontakta djurskyddsinspektören eller miljöchefen och förvissa sig om att inspektion snarast görs.
Är man missnöjd med vad djurskyddsinspektören gjort kan man vända sig till länsveterinären vid länsstyrelsen och begära att din anmälan följs upp med en kontroll. Begär kopia på handlingar i ärendet.
Man kan också göra anmälan till JO om man anser att en myndighet eller representant för myndigheten gjort något fel. JO's granskning är dock huvudsakligen inriktad på kontroll av att formella regler efterlevs. Däremot har JO sällan möjligheter att bedöma och "överpröva" myndighetens bedömning av huruvida grund för ett ingripande förelåg eller inte, i vilken status djur då befann sig osv. Det finns också ett brott, "tjänstefel", som kan bli aktuellt i vissa fall.""
ANMÄL!!!!!!!!!!!!!!!!