Husmanskost.

Viva

Trådstartare
Är det något ni lagar själv? Äter ute? Blir sugna på?

En fundering som kom upp när en bekant ville bjuda på pannbiff, kokt potatis och stekt lök. Han lagar såklart något han gillar att äta, även min pappa kan gå ut och äta samma sak eller kommentara att nu var det länge sedan.

Husmansbegreppet är såklart mycket breddare än så men generellt verkar det inte tilltala mina smaklökar, alternativt är jag bortskämd som vill äta mat för att den smakar gott. Ovanstående tilltalar mig inte alls.

Nu låter det kanske snobbigt men jag gillar exempel pasta med korv. Bara det inte är korvstroganoff. :angel:
 
Jag kan absolut bli sugen! Förut idag blev jag sugen på köttbullar, till exempel, och det händer att jag blir sugen på just pannbiff med lök också. Och ugnsstekt falukorv och för all del en liten stroganoff då och då. Och raggmunk!

Jag lagar inte så våldsamt mycket husmanskost själv dock, vilket har mycket att göra med att den ofta innefattar kokt potatis och jag har noll tålamod med att skala potatis och är rätt dålig på att koka den med.
 
Jag lagar aldrig husmanskost om det inte ar for att Maken ber om artsoppa :cautious: eller vi har gaster som bett om "riktiga Svenska kottbullar" :meh: Jag gillar det inte nagot vidare och det ar WAY for mycket gradde och jox i det mesta av typiskt "Svensk mat" for mig.

Jag ser det inte alls som att vara bortskamd, sjalvklart lagar jag mat som jag gillar ... nagon enstaka gang gor jag nagot for att jag vet att nagon i familjen gillar just det (som flaskpankaka nar yngste sonen ar pa besok) men rent generellt lagar jag mat som jag ar sugen pa. Det ar tur att Maken inte gillar annat, :sneaky: da hade han fatt lara sig att laga mat sjalv.:p Annars lagar jag mat (da vet jag att jag gillar det som serveras) och han stadar koket.
 
Nej, jag är inte mycket för klassisk husmanskost. Tycker ofta att det är för tungt och relativt smaklöst, även om det naturligtvis beror på vad, hur och av vem det görs. Min åsikt färgas säkert även mycket av min uppväxt; mina föräldrar är inte så mycket för den sortens mat och vi åt sällan sådant hemma. Saker som pannbiff och korv stroganoff har jag bara ätit i skolan till exempel, så det är egentligen rätt orättvist av mig att döma ut rätterna med bara den erfarenheten som bas.

Köttbullar med lingon, sås och potatis är dock en sådan sak jag kan få riktigt sug efter, så det gör jag själv ett par gånger om året. Det är även en sådan sak jag kan be mina föräldrar laga när jag är på besök i Sverige, det känns så härligt trösterikt på något vis. Detsamma gäller med äggakaga/ugnspannkaka.
 
"Snobbigt" med pasta och korv? :D

Vi lagar olika former av husmanskost ganska ofta. Just nu rimmar vi egna fläsklägg så det blir det och rotmos på onsdag, t ex. Däremellan äter vi allt mellan himmel och jord då vi har mat som ett stort gemensamt intresse, jag och min sambo (dock ganska sällan asiatiskt, då vi båda inte är överförtjusta i det). Men husmanskost är absolut ett återkommande inslag i vår matlagning.

Jag skulle dock aldrig beställa husmanskost ute om jag inte vet att restaurangen håller riktigt hög kvalité. Annars är det mest tungt, brunt och smaklöst.
 
"Snobbigt" med pasta och korv? :D
Jag var otydlig. Ville inte att trådstarten skulle bli, hur kan ni äta sån "simpel" mat som husmanskost. Att det kanske låter lite snobbigt, därför nämnde jag att jag även gillar enkel mat som pasta och korv. Det verkar bara vara husmanskostens smaker jag för det mesta inte uppskattar. Inser att det inte är helt klart när jag läser mening igen, blev nog ett syftningsfel. :)
 
Jag uppskattar vällagad husmanskost, till och med dillkött. :D

Kokt torsk med äggsås och potatis, kåldolmar, gravad eller inkokt lax med dillstuvad potatis(!) tycker jag är gott. Innan jag mer eller mindre slutade äta fläskkött så gillade jag verkligen stekt fläsk med löksås och kokt potatis.
 
Jag uppskattar vällagad husmanskost, till och med dillkött. :D

Kokt torsk med äggsås och potatis, kåldolmar, gravad eller inkokt lax med dillstuvad potatis(!) tycker jag är gott. Innan jag mer eller mindre slutade äta fläskkött så gillade jag verkligen stekt fläsk med löksås och kokt potatis.
Men åh, jag älskar faktiskt dillkött men har nog aldrig stött på det på resturang och senast jag åt det var i tonåren. :(
 
Är det något ni lagar själv? Äter ute? Blir sugna på?

En fundering som kom upp när en bekant ville bjuda på pannbiff, kokt potatis och stekt lök. Han lagar såklart något han gillar att äta, även min pappa kan gå ut och äta samma sak eller kommentara att nu var det länge sedan.

Husmansbegreppet är såklart mycket breddare än så men generellt verkar det inte tilltala mina smaklökar, alternativt är jag bortskämd som vill äta mat för att den smakar gott. Ovanstående tilltalar mig inte alls.

Nu låter det kanske snobbigt men jag gillar exempel pasta med korv. Bara det inte är korvstroganoff. :angel:

Det är inget jag är uppvuxen med, men jag gillar att laga mat och testa olika recept så visst har det absolut blivit en del klassisk svensk husmanskost ibland. Köttbullar med potatis, gräddsås, pressgurka och lingonsylt tycker jag kan vara riktigt gott! Jag tröttnar dock fort på mat, speciellt om det är väldigt stabbigt och eftersom jag gör storkok och vi käkar samma mat ett par dagar blir jag liksom mätt på den typen av mat och lagar det inte så ofta.
 
Jag uppskattar vällagad husmanskost, till och med dillkött. :D

Kokt torsk med äggsås och potatis, kåldolmar, gravad eller inkokt lax med dillstuvad potatis(!) tycker jag är gott. Innan jag mer eller mindre slutade äta fläskkött så gillade jag verkligen stekt fläsk med löksås och kokt potatis.

Jag glömde biff Rydberg! Stabbigt, men kan vara supergott med en kall öl när man är riktigt riktigt hungrig. Typ på kvällen efter att ha sprungit maraton.
 
Men åh, jag älskar faktiskt dillkött men har nog aldrig stött på det på resturang och senast jag åt det var i tonåren. :(

Besök en restaurang som specialiserar sig på husmanskost, typ Tennstopet i Stockholm, för att testa om smaklökarna trots allt kan vara kompatibla med husmanskost. Nu tänker jag inte på just dillkött, utan på husmanskost i stort.

Jag är en sådan där människa som till och med äter surströmming med liv och lust. :D
 
Besök en restaurang som specialiserar sig på husmanskost, typ Tennstopet i Stockholm, för att testa om smaklökarna trots allt kan vara kompatibla med husmanskost. Nu tänker jag inte på just dillkött, utan på husmanskost i stort.

Jag är en sådan där människa som till och med äter surströmming med liv och lust. :D
Jag har ätit surströmming och tycker väl samma sak som den mesta husmanskosten, det går att äta men inte mycket mer. Väger man in lukten avstår jag gärna. Jag och mamma åt kokt färskpotatis, stekt korv och gräddfil med gräslök från landet. :d

Jag åt husmanskost på Liseberg (Sthlm är fel håll) och det var gott men inte så gott att det är värt pengarna.
 
Jag är ingen fantast av klassisk Svensk husmanskost. Den är för tung och smaklös för min smak. Nu gillar maken husmanakost så när jag lagar det hemma brukar jag göra en rejäl sallad och äta 50/50 sallad och mat.

Det finns föresten inget tråkigare än "husmanssallad" dvs tomat, gurka och isbergssallad :cautious:
 
Alltså det kliar verkligen i fingrarna på mig när man beskriver husmanskost som "smaklöst". Svensk husmanskost har fantastiska smaker. Upplever man att maten man lagat inte smakar något, så är något fel i antingen recept och/eller utförande.

Jag menar, riktiga isterband med dillstuvad potatis och inlagda rödbetor, smaklöst? Nejnej.
 
Älskar t ex
*Kåldolmar
*Kålpudding båda helst med rårörda lingon
*Stekt strömming med potatismos
*Pannbiff med lök
*Rotmos med fläsklägg eller fläskkorv
*Isterband med stuvad potatis och rödbetor
*Pölsa

Konstigt nog äter jag inte så ofta det som kallas husmanskost, men häromveckan gjorde jag faktiskt kåldolmar.:d
 
När jag jobbade på mitt förra jobb (som jag snart ska tillbaka till! <3) brukade jag passa på att äta i lunchrestaurangerna när de serverade raggmunk med fläsk. Det riktigt vattnas i munnen när jag tänker på det och jag kommer definitivt imundiga det ett antal gånger under min tid som vikarie där. :D

Annars älskar jag kålpudding, kåldolmar, köttbullar, potatismos, gräddsås, lingonsylt, korv stroganoff... och en massa mer husmanskost. I går åt vi söndagsstek, som sambon i sin tur älskar.

Men trots att vi båda tycker om husmanskost blir det inte det alltför ofta. Dels för att vi blivit kassa på att öht laga mat, dels för att det blir mycket kött som vi försöker dra ner på.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp