Sv: Hur?
Förlåt! Då har ju uttrycken en naturlig förklaring!
Bra att du tränar för tränare! Problemet när man rider för två olika tränare är, som du upptäckt, att ibland har de olika syn på saker, och det då blir svårt att välja metod.
Jag tycker personligen (om traven) att en komination av de båda sätten nog är bäst. Man måste rida framåt för att få ökad trav, men att driva fram så mycket att hästen tappar balansen och börjar galoppera, tycker inte jag är så smart.
Börja bakifrån och håll om, "krama" med skänklarna utan att bli spänd i sitsen. Jag tycker det är lättast att ta och lätta med skänklarna i takt med steget (inget flax, utan kramningar), upplever att det blir lättare för hästen att förstå att den ska länga steget, inte springa fortare. Rid gärna lätt i början och var noga med att själv försöka hålla kvar takten från arbetstraven. Driv mot en mjuk, stadig hand, ha taktkänslan i kroppen. Lite längning är bättre än mycket spring.
Jag tycker inte att du behöver lära din ponny byta galopp, eftersom du inte behöver det. Det kan också göra det svårare för dig att rida förvänd ("fel") galopp senare. Förvänd galopp ingår fr.o.m. LA.
I alla fall:
En häst som lyssnar bra på hjälperna och har full koll på galoppfattningarna, kan du testa att byta galopp på som Elisha gör. Jag har alltid väntat med galoppombyten tills förvänd galopp sitter bra, och sedan tränat genom att utveckla de enkla bytena. Allt färre steg i skritt (på någon häst var ett par steg i trav bättre) för att till sist bara sitta till, fånga upp hästen när den bromsar upp, lägga mot andra galopskänkeln och förhoppningsvis få ett bra byte. Lättast att göra i samband med varvbyte, det blir mer naturligt då.
Galoppombyte över bom väntar jag gärna lite med, eftersom jag tycker att många hästar gärna rinner iväg lite över bommen. Hästar som samtidigt tävlat hoppning och där lärt sig byta över hinder, har dock ofta lättare med en bom till hjälp.
Bommar i cavaletti är också bra för att träna hästen att vila på steget och bli spänstigare, något som du har nytta av när du tränar ökad trav sedan. Det är lite den känslan du vill åt; långa, svävande steg med något längre hals och något sänkt nacke.