Tja!
Jag har skrivit några gånger om hur och varför i frågan.
Förenklat är det så här:
Gräs innehåller olika typer av socker, den som man misstänker orsaka fång är en oligosackarid (smakar väldigt sött och består av långa kedjor).
Mängden av oligosackarider varierar beroende på temperatur i luften, ljustillgång och vattenmängd i marken.
När tempen dyker under tio grader utvecklar växterna mer oligosackarider. Dessa förbrukas under kvällen då ljustillgången är mindre.
Oligosackariderna lagras i stammen och det är därför inte lämpligt att låta fånghästar gå på hård nerbetad vall. Det bästa är att klippa gräset före midsommar och låta den växa upp igen (blir mer blad i förhållande till stammen). Stressad gräs (saknar näring eller vatten) kommer också att producera mer oligosackarider än välmående gräs.
Vissa grässorter producerar nästan inga oligosackarider, de producerar stärkelse istället (baljväxter t.ex.). I princip kan man säga att de växter som inte tål vintern i Sverige är bra vall till fånghästar (vilken tröst eller hur??).
Munkorg från förmiddagen fram till sena kvällen och fritt bete fram till morgonen är ett sätt att minska intaget av oligosackariderna. Ett annat är att variera hagarna (grus/bete) eller ta in hästen på box… Hästen måste få god tid på sig att vänja systemet till den nya foderstatet.
Eftersom det ”onda” gräset är sötare söker de flesta hästar upp det som blodhundar! Det gäller att känna sin sjukling och förebygga!
Jaha, det var den enkla versionen av det hela…