Sv: Hur ska jag få mer erfarenhet?
Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet kan du få på flera olika sätt, t.ex. genom studier på gymnasiet, komvux och folkhögskola. Reglerna är lite knepiga så om du är osäker på om du verkligen har grundläggande behörighet kan du kontakta en studievägledare eller ansvarig på den utbildning du tänkt söka.
Så här ser reglerna ut:
* Gymnasieskola: Du ska ha slutbetyg från ett nationellt eller specialutformat program och lägst betyget Godkänd på kurser som motsvarar minst 90 procent av vad som krävs för ett fullständigt program.
* Komvux: Du ska ha slutbetyg från komvux och lägst betyget Godkänd på kurser som motsvarar minst 90 procent av vad som krävs för ett slutbetyg. Om du saknar slutbetyg kan du få behörighet om du istället har ett samlat betygsdokument med lägst betyget Godkänd eller betyget 1–5 i poängsatta kurser som motsvarar minst 90 procent av vad som krävs för ett slutbetyg.
* Folkhögskola: Du ska ha intyg om grundläggande behörighet och ha kunskaper motsvarande godkänt i de sex kärnämnena Svenska A och B (alt. Svenska som andraspråk A och B), Engelska A, Matematik A, Samhällskunskap A, Naturkunskap A och Religionskunskap A.
* Äldre utbildning: Du ska ha avgångsbetyg från en två-, tre- eller fyraårig linje i gamla gymnasieskolan eller avgångsbetyg 2 eller 3 från komvux eller motsvarande samt följande kunskaper i svenska och engelska:
- Svenska: Minst två årskurser svenska i gamla gymnasiet eller etapp 2 på komvux eller dokumenterade kunskaper som bedöms som likvärdiga.
- Engelska: Minst två årskurser engelska i gamla gymnasiet eller etapp 2 på komvux eller dokumenterade kunskaper som bedöms som likvärdiga.
* Utländsk gymnasieutbildning: Du ska ha en gymnasieutbildning som ger behörighet till högskolestudier i det land där du fått utbildningen och följande kunskaper i svenska och engelska:
- Svenska: Lägst betyget Godkänd i Svenska B (alt. Svenska som andraspråk B) från komvux eller liknande eller godkänt Test i svenska för universitets- och högskolestudier (TISUS) eller dokumenterade kunskaper som bedöms som likvärdiga.
- Engelska: Lägst betyget Godkänd i Engelska A från komvux eller liknande eller dokumenterade kunskaper som bedöms som likvärdiga.
* Reell kompetens: Om du formellt sett inte uppfyller kraven på grundläggande behörighet kan du ändå bli behörig om du anses ha reell kompetens som gör att du kan klara av den utbildning du sökt. Med reell kompetens menas dina samlade erfarenheter från arbetsliv, föreningsliv, kurser och utbildningar, utlandsvistelser m.m.
OBS! Reglerna för grundläggande behörighet kommer att ändras från och med höstterminen 2010. Bland annat kommer det att krävas minst godkänt betyg i kärnämnena svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik för att vara behörig till högskolan. De nya reglerna kommer dock inte påverka dig som före 1 januari 2010 uppfyller de nuvarande kraven för behörighet. Mer utförlig information om de nya reglerna finns här.
Särskild behörighet
På många utbildningar krävs att du utöver den grundläggande behörigheten har så kallad särskild behörighet. De särskilda behörighetskraven är olika för olika utbildningar. På utbildningar som vänder sig till nybörjare handlar det oftast om att du ska ha läst vissa gymnasiekurser. För utbildningar på högre nivåer brukar det handla om tidigare studier på högskolan, det vill säga du måste ha klarat av kurserna på en nivå innan du får fortsätta studera på nästa nivå. Även arbetslivserfarenhet kan krävas på vissa utbildningar.
Information om vilka krav som ställs på de utbildningar du är intresserad av får du genom universitetens och högskolornas utbildningskataloger, samt på deras webbplatser.
Om du saknar behörighet
Om du saknar de förkunskaper som krävs för att komma in på den utbildning som du är intresserad av kan du komplettera din behörighet på flera olika sätt. Du kan:
# Komplettera på komvux (Läs mer om detta i avsnittet Studera på komvux)
# Komplettera på folkhögskola (Läs mer om detta i avsnittet Studera på folkhögskola)
# Gå en så kallad basårsutbildning (Läs mer om detta på Studera.nu)
>> Mer information om grundläggande och särskild behörighet får du här.
Antagning och urval
Att du uppfyller behörighetskraven på en utbildning innebär inte att du automatiskt blir antagen. Ofta är det nämligen fler som söker till en utbildning än det finns platser. Då måste det göras ett urval för att vaska fram dem som ska erbjudas plats.
Betyg och högskoleprov
De vanligaste urvalsinstrumenten på utbildningar som vänder sig till nybörjare är betyg och högskoleprov. Platserna fördelas till de sökande i tre olika urvalsgrupper:
# BG: Sökande med betyg från gymnasiet och komvux
# BF: Sökande med studieomdöme från folkhögskola
# HP: Sökande med högskoleprovsresultat
Inom varje urvalsgrupp rangordnas de sökande så att de med högst betyg eller bäst resultat på högskoleprovet erbjuds plats på utbildningen. Som sökande kan du vara med och konkurrera om platserna i flera olika urvalsgrupper.
Andra urvalsmetoder
Högskolorna och universiteten kan välja att tillsätta en del av platserna på sina utbildningar utifrån andra urvalskriterier än betyg och högskoleprov. Istället kan man ta in studenter på antagningsprov, arbetslivserfarenhet eller andra relevanta kunskaper och erfarenheter.
>> Mer information om antagning och urval får du här.
OBS! Reglerna för urvalet som grundar sig på betyg kommer att ändras från och med höstterminen 2010. Bland annat kommer man att för vissa kurser på gymnasiet kunna få upp till 2,5 meritpoäng som läggs till betygssnittet (jämförelsetalet) när man söker in till högskolan. En annan viktig förändring är att det kommer att bli en urvalsgrupp, ”direktgruppen”, där man i urvalet bara tar hänsyn till de sökandes ursprungliga betyg + eventuella meritpoäng (inga kompletteringar alltså). Alla som har kompletterat sina betyg (till exempel på komvux) kommer att hamna i en egen urvalsgrupp, ”kompletteringsgruppen”. Detta kommer att gynna sökande som inte behöver behörighetskomplettera eller läsa upp sina betyg. Det kommer nämligen att finnas fler platser i direktgruppen än i kompletteringsgruppen i förhållande till antalet sökande i grupperna. Mer information om de nya reglerna, vilka kurser som ger meritpoäng och hur de nya urvalsgrupperna kommer att fungera finns här.
Källa:
http://www.syoguiden.com/hogskola/
Går även att söka KY utbildningar genom den såkallade 25:4 reglen. Du är 25 år, har jobbat minst halvtid tror jag det var i 4 år. Betyg i svenska B och engelska A + högskoleprov. Detta kommer jag söka via till hösten.