Sv: Hur ska hästsläpet vara märkt?
Saxat från Agria.se som fått info från Jordbruksverket
---
Skyltar på djurtransporter
Jordbruksverket har under den senaste tiden fått ta emot många frågor om vilka regler som gäller för skyltar på djurtransporter. Reglerna som gäller skyltar är egentligen inte nya utan motsvarande regler har funnits sedan länge. Reglerna har dock uppmärksammats under den senaste tiden.
Syftet med reglerna är ett förbättrat djurskydd för djuren som transporteras. Informationen kan hjälpa andra bilister att ta ökad hänsyn till djurtransporten. I händelse av en olycka informeras också polis, räddningstjänst och andra om att det finns djur i fordonet. Informationen kan också vara av värde i andra situationer bl.a. då man vill begära särskild förtur vid färjetransporter.
Följande gäller:
Alla motordrivna fordon och släpfordon som innehåller levande djur ska vara försedda med skyltar. Detta gäller dock inte vid transport av enstaka sällskapsdjur som åker med i passagerarutrymmet i en personbil eller i bagageutrymmet i en kombi eller kombikupé och transporten inte görs i kommersiellt syfte.
Av skyltarna ska framgå att fordonet innehåller levande djur.
Skyltarna ska ha gul botten och svart text.
Texten ska vara på svenska eller möjligen på engelska; inga andra språk accepteras.
Exempel på texter är: "Djur", "Djurtransport", "Animals", "Hästar", "Hästtransport", "Horses".
Det räcker inte med enbart bilder eller symboler. Texten kan kompletteras med t.ex. ett hästhuvud, dock ska texten även i sådant fall vara väl läslig på avstånd, d.v.s. inte bli för liten.
Skyltarna ska finnas både fram- och baktill på fordonet.
Skyltarna ska placeras väl synliga.
Skylten som placeras bak på fordonet ska vara minst 0,9 m bred och 0,2 m hög.
Skylten som placeras fram på ett släpfordon kopplat till en personbil ska vara minst 0,5 m bred och 0,3 m hög. Om en sådan skylt inte får plats på framsidan av släpfordonet accepteras också en skylt som är minst 0,3 m bred och 0,5 m hög
Om man har svårt att få plats med skylten kan man t.ex. placera skyltar på både in- och utsida av den översta luckan på ett hästsläp (så skylten är synlig både när luckan är stängd och öppen). Om man har ett fordon med dubbla dörrar, och skylten inte får plats på enbart en av dörrarna, kan skylten delas och halvorna placeras på varsin dörr under förutsättning att skylten är tydligt läsbar i sin helhet då dörrarna är stängda vid transport
Det är önskvärt att skyltarna tas bort eller täcks över när fordonet körs utan levande djur. Syftet med skyltningen är att ge djur under transport ett ökat skydd och om skyltarna används även när inte djur transporteras kan respekten för informationen på skyltarna minska
Skyltar som är godkända enligt regler i andra länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), d.v.s. EU-länderna samt Norge, Liechtenstein och Island, godtas under förutsättning att motsvarande syfte uppnås med dessa regler, d.v.s. djurskydd under transport. Detta innebär att svenskregistrerade fordon ska vara skyltade enligt det svenska regelverket och att fordon som är registrerade i de andra EES-länderna ska följa reglerna för dessa länder
Ytterligare information om vilka djurskyddsregler som gäller vid djurtransporter kan man läsa i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd.
Många frågar om vilka kontroller som kan göras beträffande djurskyddet vid djurtransporter.
Den eller de kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet utövar djurskyddstillsynen inom kommunen. Den kommunala nämnden har ofta djurskyddsinspektörer anställda som utför det praktiska tillsynsarbetet. Dessa inspektörer har till uppgift att bedriva regelbunden tillsyn över alla möjliga typer av anläggningar i vilka djur hålls. Inspektörerna ska också utöva tillsyn över tillfälliga djurhållningar såsom t.ex. tävlingsverksamhet med djur och djurtransporter. Djurskyddsinspektörerna har rätt att få tillträde till bl.a. områden och utrymmen där djur hålls och att där besiktiga djuren, göra undersökningar och ta prover. Djurskyddsinspektören har rätt att på begäran få de upplysningar och handlingar som behövs för tillsynen. Kommunen har också rätt att ta ut avgift för tillsynen enligt taxa som kommunen bestämmer.
Det är naturligtvis många fler aspekter på djurskyddet vid djurtransporter än enbart skyltarna som kan inspekteras av kommunernas djurskyddsinspektörer. Bland annat kan följande kontrolleras: de transporterade djurens hälsostatus, huruvida det finns fungerande ventilation i transportfordonet, om djuren är uppbundna på rätt sätt, om den som framför transportfordonet regelbundet inspekterar djuren etc.
Om du vill läsa mer om transport av levande djur så kan du gå in på Jordbruksverkets hemsida.
Källa: Jordbruksverket.