Sv: hur ska en bra tränare vara?
Jag har sån tur att ha en häst som väldigt tydligt talar om hur väl tränaren funkar med oss som ekipage, i extremfall är den knappt ridbar ett par veckor efteråt, och öht så känns det som att det går bakåt på något vis efter träningen tycker jag tränaren är fel ute. Iaf när vi har turen att ha hittat en tränare som funkar väldigt bra, och som alltid ger en bonus-skjuts framåt i utvecklingen efteråt, och som man verkligen längtar efter att åka och träna för!
Jag är också som kan ha lite dåligt självförtroende och kanske lite för låga föhoppningar om vad vi kan klara av, så jag behöver en tränare som inte hakar upp sig på det som går dåligt (positiv) och som ser möjligheterna och smittar av sig på mig.
Som är ödmjuk nog att förstå att om vi inte kan utföra det så måste vi få verktyg till att klara av det, räcker inte att pressa mer (möjligtvis om hon ser att jag gör och tänker rätt men det blir väldigt lite svar hos hästen, då kan hon peppa att be om mer), dessutom - något som jag personligen tycker är mycket bra - ALDRIG aldrig någonsin traggla! Tre försök, max, tränaren checkar av att man iaf förstått övningen och kan prova vidare själv hemma, men har vi inte "lyckats" på tre försök då provar vi någon annan övning.
Det jag tycker är tråkigt är när tränaren är prestationsinriktad och krävande men inte klarar av att ge rätt verktyg för att det ska kunna ske, utan någon jättetalang till elev/häst sas, man måste ju kunna träna olika ekipage.
Tyvärr tycker jag så oftast blir fallet om tränaren är petig/krävande.
Alternativt att tränaren tappar ödmjukheten gentemot ekipaget, ex. vill att eleven ska kräva mer än denne eg. har timing/känsla/skicklighet till och riskerar att få en trotsig eller allmänt olycklig häst.
Eller att man bara får eleven att känna sig allmänt kass (men jag vet tränare som inte skulle tillåta att resultat uteblir, då på bekostnad av hästen istället tills eleven lärt sig).
Så rent generellt tycker jag mao att tränare inte bör vara alltför petiga och krävande. Ok att man är det med ryttaren om det är det ryttaren triggas av, men inte mot ekipaget som helhet eller hästens prestationer.