Hur mycket måste man egentligen kunna?

P

pralin

Hur mycket tycker ni att man ska kunna för att skaffa hund? Vad är det man måste ha koll på och veta för att kvalificera sig till att bli hundägare för första gången?
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Jag tycker det är svårt att svara på. Man ska självklart vara medveten om hur en hund fungerar och dess behov, vardaglig dressyr, vad hunden behöver i hemmet (vad för sorts mat? t.ex) samt vetrenäriska saker, t ex vaccinationer. Är man seriös läser man in sig på en ras som tilltalar en, samt frågar sig om man kan tillräckligt och har tillräckligt mycket tid för just den rasen. Det beror också på vad man är intresserad av, t ex sällskap och mysiga promenader eller mer träning. Sedan är det lämpligt att åka på någon utställning och kolla, kanske prata in sig lite bland folket som har just den rasen och hälsa på dem så att du får en uppfattning i hur de är i verkligheten.
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Samtidigt känns det som att det är mycket man inte kan lära sig och förstå förrän man har valpen hemma. Det spelar ingen roll om jag har valt det fodret som anses vara bäst om det inte funkar på hunden, eller om jag har valt ut sätt man "ska" lära hunder saker på då jag tycker att mycket verkar handla om individen. Det känns på många sätt som att första hunden är "prov-hunden", den hunden man ha rätt att göra lite fel med och "öva" sig på inför nästkommande vovvar.
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Det finns kurser att gå innan man får hem sin valp
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Ja, och jag har funderat på att gå en sådan, men det känns som om.. jag vet inte.. som om det är så mycket man borde kunna, men som skiljer sig mycket i teorin och i praktiken.
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Jag tycker att det är två saker man behöver inse:
1. att man inte är så kunnig!
2. att vara hundägare är tidskrävande.

Resten tycker jag löser sej allt eftersom. Man frågar uppfödaren om foder och utfodring, man går kurser med valpen, man fortsätter med fortsättningskurser när hunden blivit lite större och man tar sej tid att träna hemma.
Inser man att man inte kan så mycket så är det lätt att lära sej. Det är de personerna som tror att de kan mycket, men egentligen inte gör det, som är problematiska hundägare.

Jag är ibland okunnig på vissa saker jag aldrig varit med om förrut, trots att jag har haft hund i 10 år nu. Men jag är villig att hela tiden lära mej och jag är dessutom medveten om att det är omöjligt att vara fullärd.

Oavsett vilket djur man skaffar är det vett och sunt förnuft som räknas i längden.
Man ska veta att hunden behöver mat och vatten, att hunden behöver motion och aktivering och man behöver veta att man måste utvecklas själv som hundägare.

Lycka till!
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Jag kan hålla med om i princip allt i ditt inlägg. Jag har insett att jag inte kan så mycket, men vill lära mig för jag vill ju ha en så bra hund som möjligt och mycket beror på hur jag hanterar och uppfostrar hunden. Alltså måste jag utvecklas, tillsammans med hunden, till det bästa av vår förmåga.

Är uppvuxen med katt, så ett visst ansvars beteende har jag ju lärt mig därigenom, men hundar är ju på många sätt mycket mer behövande än katter.
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Rätt att göra fel? Det är ingen rättighet att ha hund, tror man sig inte klara av det så skiter man i det. Givetvis är hunden ens lärare, men det finns mycket man kan läsa sig till när det gäller hundars beteende. Det där med vardagsdressyr tror jag knappast är så individuellt som du vill tro, sålänge du skaffar en hund som har föräldrar med bra mentalitet är det knappast svårt att lära in sitt, ligg, stanna, inte dra i kopplet osv. det är dressyr som alltfler nya ägare borde lära sina hundar, det ser man tydligt ju mer populärt det blir att ha hund. När det gäller valpfoder får du med foder från uppfödaren (det hunden fått äta där, helt enkelt) eller så får du köpa en egen säck av samma mat. Det går inte att byta mat rent av, då blir inte valpmagen så glad.
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Självklart har jag inte tänkt att skaffa en hund för att göra fel med den. Jag menar mera att det lätt händer att man gör nybörjarfel, vilket gör att hunden inte blir helt perfekt som den kanske hade blivit med en väldigt erfaren hundägare. Därmed inte sagt att jag kommer strunta i att korrigera felaktiva beteenden orsakade av mina egna misstag.

Vardagslydnaden är det jag kommer att fokusera på. Jag menade nu mer längre fram i utvecklingen. Och ja, jag är medveten om att just i börjaN löser det sig oftast med fodret då uppfödaren rekommenderar vad man ska ge valpen.

Vad jag tror att jag mer syftade på i början av tråden är nog mer vad man absolut måste ha klart för sig när man skaffar hund. Vad är sakerna man absolut inte får bortse ifrån och inom vilken områden måste man ha massor av grundfakta för att inte anses som en oseriös hundägare?
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

vad man absolut måste ha klart för sig när man skaffar hund. Vad är sakerna man absolut inte får bortse ifrån och inom vilken områden måste man ha massor av grundfakta för att inte anses som en oseriös hundägare?
Man måste inse att hunden har grundläggande behov såsom mat, vatten och motion. Sen måste man inse att för att själv få så mycket positivt ut ur hunden som man kan, samt ha en hund som mår så bra den bara kan, ska man träna vardagslydnad så att hunden fungerar i alla lägen. Det tar mer tid än vad man tror!
Man måste veta att bokhandeln är ett jättebra ställe att inhandla massor med nyttig och bra information. Och man måste veta vart det ligger en bra hundskola eller brukshundsklubb där man kan få hjälp och stöd av människor som vet mer än vad man själv vet.

Att ha hund är ingen rättighet, nejvisst, men det är heller inte berättigat till endast människor som redan kan allting!
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Läs på om både hundar i allmänhet ("Hundägarens första handbok" av Ulla Barvefjord är ett exempel på en bra "grundbok"), och om den ras du tänkt dig. Hitta en ras som passar till det du vill göra med en, och som inte har rykte om sig att behöva en erfaren hundmänniska som ledare.

Fundera igenom och hitta lösningar på hundpassningen dagtid. Valpar och unghundar ska långsamt tränas till att kunna vara ensamma, men en liten valp kan i princio bara lämnas medan man går ut med soporna eller duschar i början. De flesta vuxna, väl ensamhetstränade hundar fixar sedan att vara själva uppåt sex timmar om dagen. Att jobba heltid och inte ha hundvakt/ hunddagis rekommenderas inte.

Men sedan håller jag med dig om att mycket lär man sig under resans gång. Vi skaffade vår första hund, en då fyraårig springerhane (omplac p g a ändrade fam förh i gamla hemmet), för två år sedan, och trots att jag förberett mig o läst på en massa,m o dessutom har stor djurvana (sysslar intensivt, mycket och alltid med hästar) var det mycket som blev nytt och mycket både jag och sambon lärde oss framförallt under det första året med Zorro. Vi har gått en del kurser, vadrdagslydnad, lite spår o agility, och det har stärkt både kontakten o hundkunskapen mycket. Nu har vi skaffat oss en till hund, en liten cockervalp på snart femton veckor, och självklart är det kuul att denna gång få vara med från början med lilla valpen, men jag känner också att det var bra att ha fått börja med en vuxen hund som redan hade koll på läget och hygglig vardagslydnad.

Tycker du låter som du funderar vettigt! Har du bara tid och ambition att göra ditt bästa, och ser till att etablera kontakt med tränare och/eller klubb så du får gå kurser o få hjälp tror jag det går jättebra! Och satsa på en ras som passar dig!

Lycka till!
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Jag planerar ju väldigt långsiktigt när det kommer till hundägandet, då jag fortfarande studerar och inte alls vet vart jag hamnar i framtiden. Men det känns som om jag vill samla på mig så mycket nödvändig fakta jag kan innan jag skaffar hunden, så jag iallafall i teorin är förberedd på vad som komma skall ;)

Jag jämnför hundägandet lite grann med hästeriet. Det känns som en enorm skillinad att läsa om det och utföra det praktiskt. I teorin kan jag göra de mest ordentliga och perfekta galoppombyterna men i verkligheten :angel:

Har letat länge efter det "perfekta" rasen och tror faktiskt att jag äntligen har hittat den. Har nog varit kär i vartenda ras som finns tror jag, men det är alltid något som gör att jag måste inse att jag inte har kunskapen/tiden/ambitionen för att den hunden ska må som bäst hemma hos mig.

Att gå kurser, framför allt valpkurs, ser jag som en självklarhet. Hur ska jag annars kunna bli den bästa hundägaren jag kan bli? :idea:
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Vilken ras funderar du på? Nyfiken :) ...

Ja, och visst vore det kul om man kunde läsa em manual till hur man rider Grand Prix och sedan bara gå in o göra fullfjädrade uppvisningar i stil med Brinkens :D
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Just nu lutar det väldigt mycket mot Lancashire Heeler :love: Egentligen lite mindre än vad jag är ute efter men verkar passa mina behov på alla andra sätt och vis så då får man försöka att inte vara superpettig över att det fattas 10 cm ;)
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Verkar vara energiska små hundar :). Har bara träffat en vad jag minns. Den verkade glad o trevlig.
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Tycker du skrev väldigt bra :)

Det är så lätt att sitta här och säga man ska kunna det och det, men jag kunde ju heller inte så mycket när jag köpte min första hund. Visst var man intresserad och hade läst lite böcker och försökte förstå hur en hund fungerar och tänker. Men man lär sig också med tiden. Man måste tex inte kunna allt om vaccinationer mm, man kan fråga veterinären när man är där och tar första sprutan. Man går kurs och frågar folk på klubben.
Och fast jag haft egen hund i snart 25 år, så är det fortfarande mycket som jag inte kan. Man lär sig hela tiden.
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Just nu lutar det väldigt mycket mot Lancashire Heeler :love: Egentligen lite mindre än vad jag är ute efter men verkar passa mina behov på alla andra sätt och vis så då får man försöka att inte vara superpettig över att det fattas 10 cm ;)

Jag har bara haft nära kontakt med en av den rasen. Men det var verkligen en ras jag fattade tycke för. Var pigg och glad och tyckte det var kul att jobba och prova olika saker. En rolig hund :)
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Jag har bara haft nära kontakt med en av den rasen. Men det var verkligen en ras jag fattade tycke för. Var pigg och glad och tyckte det var kul att jobba och prova olika saker. En rolig hund :)

Verkar vara energiska små hundar :). Har bara träffat en vad jag minns. Den verkade glad o trevlig.

Som sagt, änsålänge verkar de bara brista på mina krav när det kommer till storlek ;) Är ute efter en hund som inte kräver 4 timmars aktivering per dag men som gärna hänger med på både det ena och det andra. Eftersom det är första hunden är det tänkt att jag ska prova på lite av det mesta (agility, lydnad osv). Jag har tänkt att kontakta och gå kurser hos den lokala bruksklubben. LH verkar passa bra in på vad jag söker, dessutom är de så fruktansvärt söta :love:
 
Sv: Hur mycket måste man egentligen kunna?

Visst var man intresserad och hade läst lite böcker och försökte förstå hur en hund fungerar och tänker. Men man lär sig också med tiden. Man måste tex inte kunna allt om vaccinationer mm, man kan fråga veterinären när man är där och tar första sprutan. Man går kurs och frågar folk på klubben.

Det är var väl det här jag syftade på, om det inte riktigt framgick. Att även fast jag är intresserad och VILL så kommer jag ju inte veta vad jag KAN förrän det är dax. Dessutom kommer det alltid finnas folk att fråga och det känns som om det är lättare att lära sig med en riktig hund som exempel.
 

Liknande trådar

Hundavel & Ras Disclaimer: jag kan ingenting om hundar. En mycket nära vän (och tillika min stallägare) har världens bästa hund. Eller ja, egentligen...
2 3
Svar
46
· Visningar
5 741
Hundavel & Ras Jag har börjat fundera på att skaffa en till hund. Bor i generationsboende på vår hästgård med skog och hagar där vi har en nättare...
2
Svar
25
· Visningar
2 506
Senast: Puffindog
·
Övr. Hund Vet inte riktigt vad jag vill med detta långa inlägg, för ingen annan kan ju veta, men det kanske hjälper att sortera ut mig själv genom...
2
Svar
21
· Visningar
3 782
Senast: geting
·
Övr. Hund University of Lincoln i Storbritannien har just nu en enkät uppe där de bl a vill ta reda på vilka faktorer som spelar in när folk köper...
Svar
1
· Visningar
544
Senast: Sassy
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2024
  • Uppdateringstråd 30
  • Min arga lilla hund.

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp