Sv: Hur mycket kan man kräva av en ung frieser?
OK... i och med mer än en intresserad så kan jag väl skriva ett litet ( hmm... nåja
) inlägg.
Du börjar med att klicka in hästen, vilket innebär att du lär hästen att klick = godis. Tar olika tid med olika hästar, men ca en vecka.
Därefter dags att börja träna. Ett bra förslag är att först identifiera ett beteende som hästen ofta använder sig av till vardags och därmed har lätt för att ta till.
Då min bebis alltid vill undersöka allt med munnen föll valet på att lära honom apporteringar.
Så jag använder just apporteringen som ett exempel.
Först lade jag apporten på marken precis invid honom och så fort han råkade titta åt det hållet så KLICK och godis. ( Ett klick skall ALLTID följas av godis ).
Efter några stycken klick började han bli nyfiken på den här lilla träapporten som låg på marken och tydligen var något alldeles extra, enligt matte. Så han nosade på den - KLICK. Efter att ha klickat nosandet några gånger ökade jag svårighetsgraden, dvs. klickade inte för att han nosade på den. Nähä, tänkte han, nu har hon blivit blind också! Ser du mig inte matte? Och han buffade på den - KLICK. Sedan fick han inte klick för det heller, blev frustrerad och skrapade tänderna mot den - KLICK. Så vi ökade svårighetsgraden ännu mer. Bebis suckade över sin mattes dåliga syn och tog apporten i munnen föra att matte verkligen skulle se - KLICK.
Så några gånger senare klickade jag inte för att han tog apporten i munnen utan väntade tills han lyfte den från marken - KLICK.
Ok - nu hade han lärt sig att lyfta föremålet. Allt det här tog max 15 minuter.
Nu började jag kasta iväg apporten några meter, han lufsade efter och plockade upp den - KLICK.
Bra nu kunde han hämta apporten.
Nu skulle han lära sig att komma tillbaka med den också.
Så jag kastade iväg apporten, och klickade inte direkt när han lyfte den utan väntade några sekunder. Utökade tiden allt eftersom. Sedan, plötsligt, tog jag tre steg bakåt när han plockade upp apporten och han tog då ett steg mot mig - KLICK. Backade några gånger tills han förstod att han skulle gå med apporten i munnen. Utökade sträckan han behövde gå tills dess att han var hela vägen framme vid mig.
Då var det dags att träna avlämningar.
Jag lade apporten på marken och klickade bara när han släppte den i min hand. När han förstod, började jag kasta iväg den, fortfarande bara klick när han släppte i min hand.
Sedan var det färdigt. Alltihop tog sammanlagt ungefär en vecka.
Hemligheten ligger i att identifiera vad man vill få hästen att utföra och sedan dela upp den i sina beståndsdelar.
Apporteringen består i sig av fem moment: Själva upplyftandet, att hämta, att komma tillbaks, att avlämna och slutligen hästens hastighet när den utför momentet ( som vi inte kommit till ännu ).
Det blir riktigt roligt när man sedan skall lära in nästa moment. Jag skulle härefter lära Berend att trampa på ett lock, så jag lade locket på marken... och vips sprang Berend och hämtade det, lämnade det i min hand och stod där med tindrande ögon och tyckte att han var SÅ duktig.
Han fick dock inget klick - snacka om konfunderad häst! Jag lade helt enkelt locket på marken igen ( fick såkert göra det tio gånger eftersom han var så inne på apportering. Till slut blev han riktigt frustrerad och stampade i marken - KLICK! Han tvärstannade och nu såg man hur han TÄNKTE! ( Vad fasen vill hon denna gången )
Han stod på ena sidan locket och jag på den andra, och när han då tog ett frågande steg mot mig råkade han trampa på locket - KLICK.
Jag flyttade locket, och ställde mig på andra sidan, han tog ett steg mot mig, råkade trampa på locket - KLICK.
Det här momentet tog inte mer än fem minuter att lära in.
Det jag tycker är så fantastiskt med klickerträning är att hästen lär sig att jobba sig igenom sin frustration. Många hästar ger upp eller blir tjuriga när de inte förstår och blir frustrerade, men jag upplever att en klickertränad häst jobbar ännu hårdare när den inte förstår för den vet att det är OK att pröva sig fram och till slut blir det rätt! Den blir otroligt motiverad att arbeta för sin tränare/ryttare.
Lite "att tänka på":
#Viktigt är att inte tala om för hästen vad den skall göra, låt den tänka själv! Och nej är naturligtvis bannlyst!
# Varje klick SKALL följas av en godis. Bara ett klick åt gången.
# Tänk på att klickern fungerar som en kamera - hästen minns vad den gjorde i exakt det ögonblick du klickade.
# Klick avbryter beteendet. Tränar du ex galoppfattning och klickar kommer hästen att tvärstanna och vänta på sin godis. Detta är OK, för det är GALOPPFATTNINGEN hästen minns.
Detta blev långt, men hoppas det klarlade litegrann i alla fall!
/
Susanne