Å har lantmäteriet uttalat sig? I vilket inlägg nedlät sig verket till detta uttalande? Jag har bara hörsägen..från TS, men du har väl andra fakta då?
Att du anser att jag anser att "-så länge du anser att Lantmäteriet inte är kompetenta att tolka avtal som är inskrivna i deras fastighetsregister." Är väl rena rama sandlådeargumentationen, nöj dig med att anse vad du anser.....
Ja du kan ju alltid utgå från att TS ljuger och att Lantmäteriet inte alls har sagt att det är helnyttjanderätt som gäller. Men då hamnar diskussionen på en väldigt konstig nivå från början.
Det kan också vara så att folk i tråden vet vad nyttjanderätt innebär och att det inte hänger på en ordändelse. Du har ju fått just det svaret från ett antal håll.
Men eftersom du inte ger dig så frågade jag den långa vägen också. Så Lantmäteriet har "nedlåtit" sig att svara på frågan huruvida "nyttjanderätt" har en annan betydelse än "nyttjanderätten":
Fråga:
Ett nyttjanderättsavtal har upprättats mellan härskande fastighet A och tjänande fastighet B. Nyttjanderätten gäller en del av fastighten B (och används som parkering). Fastigheten B har sedan dess bytt ägare. I avtalet står "härmed lämnar fastighetsägare B nyttjanderätt för marken X till fastighetsägare A. Fastighetsägare A har underhållsansvar för marken X". Det är inte specifierat vad marken ska användas till eller i vilken omfattning. Nu hävdar den nya fastighetsägaren till B att A visserligen har nyttjanderätt till marken, men att denna inte är exklusiv. Detta eftersom att det i avtalet står "nyttjanderätt" och inte "nyttjanderättEN".
Min fråga är egentligen inte specifik för just detta avtal. Utan jag undrar ifall det faktum att man uttrycker sig med "nyttjanderätt" istället för "nyttjanderätten" skulle påverka huruvida nyttjanderätten är exklusiv?
Mvh Breaktown
Svar:
Kan inte se att det ska vara någon skillnad om man skriver nyttjanderätt eller nyttjanderätten.
Det är vad som står i avtalet som gäller.
Är fastighetsägarna inte överrens får man vända till någon jurist ute på marknaden för tolkning av avtalet samt vid behov vända sig till tingsrätten.
Med vänlig hälsning
X X
Så nu fick du svar på din fråga huruvida det skulle vara avhängigt att uttycka sig med "rätt" eller "rätten". Om jag ska gå händelserna i förväg kan jag nu gissa att du kommer hävda att du hade rätt i att det är det som står i avtalet som gäller och att det måste tolkas. Det är det ingen som har sagt emot och det är inte det som det handlar om. Det handlar om huruvida användningen av "rätt" eller "rätten" om det är exklusiv nyttjanderätt det handlar om.