Sv: Hur "bevara" gammal häst?
Att förebygga är ju det bästa, i den mån man hinner innan det är för sent!
Såhär tänker jag:
Tänder - jätteviktiga, kolla relativt ofta (varje - varannat år, minst) men med riktig hästtandläkare som inte tar så mycket utan bara det som behövs (om det behövs). Vissa har rykte om sig att ta alldeles för mycket och det är inte bra på gamlingar som inte tänderna växer på.
Magen - jätteviktig, troligen har den hunnit tagit en del stryk redan i sitt liv. Dels underhållande mag-/tarmbalans i någon form, dels det viktigaste - bra grovfoder och i så stor mån man har möjlighet bör man försöka ha fri tillgång på grovfoder (eller begränsad fri tillgång, så hästen får lite hela tiden), hellre fräscht hösilage än hö eftersom hö är mycket dammigare, större risk för en äldre häst att få dammhosta. Bra ventilering i stallet är också ett viktigt kriterie.
Inte ge en massa kraftfoder, men blir de magra har man såklart inte så mycket val.
Bra mineralfoder, så heltäckande och bra sammansättning som möjligt.
Röra sig så jämnt i belastning som möjligt varje dag. Alltså - inga ordentliga träningspass om inte hästen går ganska hårt som utgångsläge och redan har kondis och styrka till det. Inte fyra vilodagar i veckan och normal träning tre. Om man kan undvika det. Något lättare pass med jämna mellanrum lär de bara må bra av dock, men att man försöker hålla dom i rörelse regelbundet och hålla kondis och muskelmassa. Äldre hästar tappar snabbare, bygger upp långsammare, och under tiden de är ur form sliter de extra mycket på kroppen.
Så lite ledslitande träning som möjligt. Ex rida mycket på hårt underlag (ffa om hästen inte dagligen härdats till det) rida långa och enformiga pass, hårda hopp-pass osv.
Så dynamisk träning som möjligt.
Själv tänker jag att om hästen redan
är stel och lite knackig i kroppen, då är det bättre att underhålla med kosttillskott, ev. back on track, friskvårdsbehandling osv och försöka förbättra det utanför ridningen, men man kanske måste ha ganska lång uppvärmining för säkerhets skull.
Har man redan gjort bra förebyggande jobb, haft lite tur, och inte tränar fel/ för ensidigt, då behövs inte mer uppvärmning än vanligt. Noga med upptrappningen innan det hårda jobbet - ja, men som sagt, inte mer än vanligt. Skulle snarare säga att det är extra noga att jobbet blir dynamiskt och varierat under ett och samma pass så man inte nöter 45 minuter i samma gångart/muskeltonus ex.
Hovarna är också jätteviktiga. En sån sak som hela hästen kan "falla på" om de inte fungerar och som blir värre och värre att försöka rehabilitera ju äldre hästen blir. (Eftersom den då troligen gått med halvkassa/dåliga hovar lång tid, tänker jag, och börjar få sämre ämnesomsättning.)
Så koll på vem man anlitar och gärna plugga på själv/skaffa andra utlåtanden med jämna mellanrum om hovarna och verkningen. För att vara säker på att pålle får det bästa!
Jättenoga med sadel, lära sig så mycket man kan om sadelinpassning så man kan hålla koll regelbundet (minst varannan månad) att sadeln passar bra, inte nöja sig med något som "nästan" passar, då kommer spänningar och stelheter som ett brev på posten.
Så - egentligen allt som hästägare ska vara noga med, men mer petigt och mer förutseende än efteråtgärdande!
Gällande kosttillskott tycker jag glucosamin kan vara bra att ge i förebyggande syfte, men det optimala är att hålla lederna såpass bra att det inte behövs. Börjar de få lite dålig ämnesomsättning kan t ex äppelcidervinäger vara bra, men samma sak där.
(Min pålle är bara 18.. och han ska vara i toppform vid åtminstone 25 har jag tänkt!
)